Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SURSE Sistemele de supraveghere video la mare distanță au căzut de cel puțin trei ori în perioada în care au fost descoperite sute de kilograme de droguri pe coasta Mării Negre (g4media.ro)

harta-turnuri-scomar-1.jpg

Reprezentanți ai Poliției de Frontieră și procurori DIICOT au admis că sistemele electronice dintr-o parte din turnurile de supraveghere au fost oprite din cauza unor defecțiuni, în ultimele zece zile a lunii martie, atunci când anchetatorii consideră că drogurile au intrat în România.
Image source: 
g4media.ro

Noua strategie a PSD: fanfare şi tarafuri pentru ca Dragnea să nu audă huiduielile (Adevărul)- Primul român pe care americanii îl pun şef: Cristian Prichea, 34 de ani, preia funcţia de director general al Ford România (Ziarul Financiar) - Ie, copiată Românie (New Money) - Doare! (Gazeta Sporturilor)

Noua strategie a PSD: fanfare şi tarafuri pentru ca Dragnea să nu audă huiduielile (Adevărul)

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, alături de premierul Viorica Dăncilă, mai mulţi miniştri şi o parte dintre candidaţii la europarlamentare au mers în judeţele din Moldova pentru a participa la alegerile interne din aceste filiale, la mitinguri şi pentru a vorbi despre euroalegerile din 26 mai. Social-democraţii au fost primiţi cu ostilitate în mai multe judeţe din această regiune, ceea ce i-a făcut pe organizatorii din filialele locale să fie cât mai inventivi în ceea ce priveşte forma prin care să mascheze cât mai bine faptul că Liviu Dragnea e primit cu huiduieli.   Ultimul exemplu e Iaşiul, acolo unde organizaţia locală a adus o fanfară care să cânte pentru a  acoperi un protest. Acesta se desfăşura în apropierea Teatrului Luceafărul, unde se întâlnea Dragnea cu membrii de partid pentru alegerea noului şef al PSD Iaşi, adică pentru revalidarea lui Maricel Popa, actual preşedinte al filialei şi singurul candidat, precum şi pentru prezentarea ofertei electorale a PSD pentru alegerile europarlamentare.   Iniţial, aceştia cântau doar lângă instituţie. Ulterior, pentru a se auzi cât mai puţin scandările anti-Dragnea şi cele împotriva PSD, fanfara a fost trimisă pentru câteva minute chiar în faţa protestatarilor, unde au cântat suficient de tare pentru ca în teatrul în care se desfăşura întâlnirea social-democraţilor să se audă doar muzica instrumentelor.

SURSE Sistemele de supraveghere video la mare distanță au căzut de cel puțin trei ori în perioada în care au fost descoperite sute de kilograme de droguri pe coasta Mării Negre. Anchetatorii investighează inclusiv posibila implicare a Poliției de Frontieră (g4media.ro)

Sistemele de supraveghere video la mare distanță amplasate pe coasta Mării Neagră au căzut parțial de cel puțin trei ori în perioada când drogurile descoperite în aprilie pe litoral și în apa mării au intrat în România, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul anchetei. Procurorii DIICOT investighează dacă traficanți sârbi știau sau nu că sistemele electronice de supraveghere a granițelor nu funcționau sau a fost o întâmplare și cine sunt românii care i-ar fi putut ajuta...
Drogurile descoperite din Marea Neagră ar fi intrat în România fix în momentul în care sistemul SCOMAR, sistemul electronic de supraveghere video și radar a frontierelor de la Marea Neagră, nu funcționa pe toată întinderea litoralului. Informația ne-a fost oferită prima dată acum aproape două săptămâni.
În ultimele zece zile a lunii martie, atunci când anchetatorii consideră că drogurile au intrat în România, turnurile de detecție ale SCOMAR (Sistemul Complex de Observare, Supraveghere și Control al Traficului) au căzut de cel puțin trei ori, conform datelor obținute pe surse de G4Media.ro.
Până când sistemele au fost repuse în funcțiune a durat de la minimum patru ore și până la o zi întreagă, așa cum ne-a asigurat o sursa implicată în anchetă.
Aparatura de supraveghere de la Marea Neagră nu poate fi reparată la timp pentru că Poliția de Frontieră nu a primit de la ministerul condus de Carmen Dan aprobarea de a face achiziții pentru contracte de mentenanță cu o valoare de doar 10 milioane de lei.
În ultimii ani, sistemele video la mare distanță situate de-a lungul coastei Mării Negre sunt reparate de polițiștii de frontieră sau de firme de turism sau pescuit, tocmai din cauza lipsei banilor pentru reparații.
Spațiul vulnerabil al coastei românești a Mării Negre este cel dintre Grindul Chituc și Far Sulina. Pe o lungime de aproape 150 de km sunt montate cinci din cele nouă turnuri ale SCOMAR. Sistemul poate detecta cu radarul orice ambarcațiune care se apropie de țărm.
Din 26 martie și până pe 15 martie, autoritățile române și bulgare au anunțat că au descoperit pachete de droguri care ating cantitatea de o tonă de cocaină. Valoarea drogurilor ar fi de minimum 300 de milioane de euro.
Cocaina ar fi venit din America de Sud și ar fi fost transportată de o rețea de cetățeni sârb, o parte fiind reținuți de procurori.

Primul român pe care americanii îl pun şef: Cristian Prichea, 34 de ani, preia funcţia de director general al Ford România (Ziarul Financiar)

Cristian Prichea, 34 de ani, a preluat funcţia de director general al Ford România - Compania Naţională de Vânzări, funcţie prin care el conduce direct activitatea de import şi vânzări pe piaţa auto locală. Este pentru pri­ma dată de la preluarea activităţii de import şi vânzări de către Ford România când funcţia de director general este de­ţinută de un român.
Attila Szabo, care a condus Ford România în ultimii trei ani şi patru luni, a preluat funcţia de director general pentru Ford Ungaria şi Ford Cehia.
Cristian Prichea este inginer economist în domeniul me­­canicii, absolvent al Universităţii Politehnica Bucu­reşti, şi lucrează pentru Ford România încă din august 2010. Din 2016 şi până în prezent, Cristian a lucrat pentru Ford Eu­ropa, la sediul din Köln, Germania, în ca­drul Departa­men­tului de Coordonare a Vânzărilor Ford la nivel european.
Acesta se va adăuga producţiei actualului model EcoSport şi motorului de 1.0 l EcoBoost. Investiţia totală a Ford în România se ridică la aproximativ 1,5 miliarde de euro, dintre care 200 de milioane de euro au fost investiţi pentru a susţine producţia noului Puma.

Ie, copiată Românie (New Money)

O colecție de bluze tradiționale românești, primite în dar de la prietenul său Theodor Pallady, de­­venea o sursă de inspirație pentru câteva ta­­blo­­uri ale tânărului pictor francez Henri Matisse. Se întâmpla undeva la final de secol XIX, într-o perioadă în care atât Pallady, cât și Matisse aprofundau tainele picturii în atelierele unor profesori celebri, la Paris.
Dintre toate creațiile lui Matisse, „La Blouse Roumaine“ (1940) este cea care a dat tonul pentru blu­­za care avea să devină cel mai cunoscut model au­­toh­­ton în lume: ia.
Acum, răsfoind moda româ­­neas­­că din ultimul deceniu, se desprinde o idee prin­­ci­­pală: ia tradițională, care s-a conturat nu doar ca un brand de țară, dar și ca o piesă de colecție între creațiile vestimentare, cu modele transmise din mână în mână de femeile de la sate și recu­­nos­­cu­­tă la nivel mondial în urmă cu un secol, a devenit o preocupare antreprenorială pentru mici între­­prin­­zători autohtoni.
Rezultatul e o afacere greu de cuantificat ca dimensiune, însă câteva estimări mai mult sau mai puțin exacte plasează segmentul produselor tra­­di­­țio­­nale undeva sub 1% din piața locală de modă, eva­­lua­­tă la cinci miliarde de euro. Vorbim despre 50 de milioane de euro disputate între producători mici precum Flori de ie sau Iiana, cu venituri de cel mult câteva sute de mii de euro și fir­­mele care importă din țări precum China sau India produse copiate după modele tradiționale. În ambele cazuri, există public amator, iar afacerile cresc exponențial.

Doare! (Gazeta Sporturilor)

După două zile de confruntări epice, am pierdut dramatic calificarea în finala cu Australia. 
Simona Halep a obținut cele două puncte ale României, a fost obligată de accidentarea Irinei Begu să joace și la dublu alăturide Monica Niculescu, însă n-a putut să realizeze încă o minune.