Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vine recesiunea (Ziarul Financiar)

bani.jpg

Conform datelor BNR, refuzurile la plată au explodat în martie 2019 la 1,3 mld. lei, aproape de nivelul pe tot anul 2018.
Conform datelor BNR, refuzurile la plată au explodat în martie 2019 la 1,3 mld. lei, aproape de nivelul pe tot anul 2018.
Sursa imaginii: 
site-ul Ziarului Financiar

Dragnea numără voturile pentru a valida în Parlament noii miniștri. Cum arată calculele PSD pentru majoritatea parlamentară (Hotnews.ro) - Coaliția de guvernământ, sub amenințarea alegerilor (Adevărul) - Copiii de 14 ani fumează electronic, pentru că nu-i pot prinde părinții (Evenimentul Zilei) 

Vine recesiunea. Firmele încep să aibă probleme. Conform datelor BNR, refuzurile la plată au explodat în martie 2019 la 1,3 mld. lei, aproape de nivelul pe tot anul 2018. “Este primul semnal al degradării situaţiei economice” (Ziarul Financiar)

Bancherii nu au găsit luna tre­cută suficiente lichidităţi în conturile com­paniilor pentru a deconta bile­tele la ordin şi cecuri în valoare de aproape 1,3 mld. lei (270 mil. euro), aceasta fiind cel mai ridicat nivel lunar al refuzurilor la plată din 2015 încoace, potrivit da­telor BNR.
Creşterea accentuată a refu­zu­rilor la plată în acest an vine în con­textul în care 2018 nu a pus pro­bleme firmelor din punctul de vedere al lichidităţilor.
Valoarea sumelor refuzate la plată doar în luna martie din 2019 s-a apropiat de nivelul înregistrat pe tot anul 2018, când băncile au re­fuzat decontarea de instrumente de plată de 1,9 miliarde de lei.
Analiştii atrag atenţia că înrău­tăţirea lichidităţilor companiilor este primul semnal al degradării situaţiei economice şi chiar al începutului de recesiune.

Dragnea numără voturile pentru a valida în Parlament noii miniștri. Cum arată calculele PSD pentru majoritatea parlamentară (Hotnews.ro)

​Conducerea PSD ia în calcul să amâne până după Paște o reorganizare a Guvernului și, implicit, validarea în Parlament a noilor miniștri din cabinetul Dăncilă, pentru a-l scoate astfel din joc pe Klaus Iohannis. Surse social democrate au declarat pentru Hotnews.ro că, în acest moment, există riscul să nu existe voturile necesare pentru trecerea reorganizării guvernamentale prin Parlament. Astfel, în interiorul PSD se fac calcule privind prezența parlamentarilor și voturile pe care se bazează coaliția PSD-ALDE în Parlament. 
PSD-ALDE deține în continuare majoritatea în Parlament. pe hârtie, Coaliția se poate baza pe 239 de voturi, cu șase în plus față de cele 233 necesare în cazul unei reorganizării guvernamentale. Conform practicii parlamentare, majoritatea deputaților Minorităților (17 mandate) votează alături de PSD-ALDE. Astfel, dacă toți parlamentarii se prezintă la muncă PSD-ALDE-Minorități are avea o majoritate largă de 256 voturi.

Coaliția de guvernământ, sub amenințarea alegerilor (Adevărul)

„Restructurarea executivului, promovată de conducerea PSD pentru a-l ocoli pe președintele Iohannis în procedura de instalare a noilor miniștri, în special la Justiție, va fi un test important pentru viabilitatea majorității actuale. Al doilea, și mai important, va veni pe 26 mai, la urnele de vot. Tot pe 26 mai se va adăuga și referendumul cerut de președintele Iohannis. Trendul pentru PSD în sondajele reale este în scădere. ALDE nu se află pe o asemenea traiectorie. Este posibil, și asta s-a mai întâmplat până acum, ca doar partenerul major dintr-o coaliție de guvernare să deconteze nota de plată, în acest caz PSD.
În perspectiva alegerilor prezidențiale, asta va pune probleme pentru ALDE dacă nu ar fi mai bine să plece de pe corabie, cât stă încă bine în preferințele electoratului. Mai ales că PSD nu va accepta candidatura unui străin, iar Liviu Dragnea se pregătește deja să intre în cursa pentru Cotroceni”.
Articolul de opinie - semnat de jurnalistul Ion M. Ioniță - este integral în „Adevărul”, ediția tipărită.

Copiii de 14 ani fumează electronic, pentru că nu-i pot prinde părinții (Evenimentul Zilei)

În ultimul timp, fumătorii decid să înlocuiască țigările clasice cu cele electronice, pe motiv că acestea ar fi mai puțin dăunătoare sănătății. Mai rău, foarte mulți adolescenți, cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, își achiziționează aparate „de vapat” deoarece în rândul tinerilor circulă fel și fel de concursuri de fumat creativ, prin realizarea unor forme din abur. Tinerii cad în capcana obiceiului nesănătos, deoarece aceste dispozitive nu emană un miros impregnant. Așadar, riscul de a fi prinși de părinți sau de dascăi este cu mult redus, iar moda fumatului electronic a ajuns, inevitabil, și în școli. Și dacă până acum oamenii credeau spusele producătorilor, cum că acest viciu devine, prin aceste dispozitive, nedăunător sănătății, ultimele concluzii ale specialiștilor susțin contrariul: la fel ca și țigările normale, cele electronice sunt „moarte curată”.

 
Revista presei românești - 23 aprilie 2019