Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce Dragnea va fi mire, nu deţinut (Adevărul)

zachman.jpg

Jurnalistul Sebastian Zachmann este editor Politică la ziarul "Adevărul"
Sursa imaginii: 
Facebook/ Sebastian Zachmann

Episodul în care Liviu o împinge pe Viorica pe scările Parlamentului (Republica.ro) - Românii se vor putea trata, la alegere, la privat, iar o parte din costul tratamentului ar urma să fie suportat de Casa de Asigurări (Hotnews.ro) - Industria alimentară are o valoare adăugată de 32 miliarde lei, dublă față de industria auto (Ziarul Financiar)

De ce Dragnea va fi mire, nu deţinut (Adevărul)

Câteva concluzii de la şedinţa Parlamentului în care PSD a modificat Codul penal cu dedicaţie pentru Liviu Dragnea.
Liderul PSD a renunţat la orice aparenţă de bun-simţ. Deşi putea să se abţină sau să lipsească din plen (după cum obişnuieşte), Liviu Dragnea a fost prezent şi a votat. Astfel, deputatul Dragnea a votat pentru salvarea condamnatului Dragnea, căci modificările la Codul penal vor omorî dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman, în care a primit 3 ani şi jumătate cu executare în primă instanţă. Pe scurt, inculpatul Dragnea a fost achitat de instanţa supremă numită PSD-ALDE-UDMR-minorităţi, grupurile politice care au ciuntit legislaţia penală.
Ce urmează? Opoziţia va contesta Codul penal la CCR, dar şansele de reuşită sunt zero. Modificările operate de PSD sunt imorale, dar constituţionale. Nimeni nu poate opri intrarea în vigoare a noilor prevederi. Vă puneţi speranţa într-o condamnare pe 20 mai, când are Dragnea termen la Curtea Supremă? Judecătorii nu se vor pronunţa înainte ca modificările din Codul penal să fie promulgate, potrivit unei cutume judiciare. Deci, în toamnă, Dragnea va fi mire, nu deţinut, scrie Sebastian Zachman.

Episodul în care Liviu o împinge pe Viorica pe scările Parlamentului (Republica.ro)

Că modificările aduse de parlamentari la Codul Penal și Codul de procedură vor ajunge să fie legi foarte curând - asta nu e sigur. Urmează un lung șir de contestări la Curtea Constituțională a României, din partea PNL, USR și probabil de la palatul Cotroceni. Urmează și un referendum care va avea ca temă Justiția.
Logica votului de miercuri pare a fi însă alta, iar câteva dintre concluziile zilei de azi din Legislativ au ieșit chiar din gura liderului PSD, Liviu Dragnea. În traducere, cea mai importantă e aceasta: Viorica, hai în Parlament, avem majoritate și la Cameră, putem restructura Guvernul, fără să mai cerem aprobări de la Klaus Iohannis. Singurul de la care trebuie să primești aprobare sunt eu.
Având în vedere că modificările aduse ieri  e posibil să nu fie în vigoare suficient de curând încât să-l ajute pe Liviu Dragnea în procesul de la Înalta Curte cu termen în mai (dezincriminări de infracțiuni și reducere a termenelor de prescripție), votul de ieri poate fi interpretat doar ca un exercițiu de forță al președintelui PSD, care a vrut să-și încordeze mușchii în fața Vioricăi Dăncilă. Liderul PSD este suficient de trecut prin toate funcțiile administrative ca să înțeleagă că singurul act normativ care-i poate fi cu adevărat de folos este OUG (atacabil la Curte numai de către Avocatul Poporului). Ordonanțele intră în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial, dacă nu este prevăzut un termen special de aplicare, ca în cazul OUG 13.
Ce urmărește exact președintele PSD - urmează să vedem zilele următoare. Comportamentul său din ultimii ani arată însă că dorește să o schimbe pe Viorica Dăncilă. Șefa Guvernului simte asta. Știe că dacă Liviu Dragnea vrea, o dă jos sau o păstrează cu cabinetul restructurat. Acesta este și motivul pentru care dna Dăncilă evită să ajungă în Legislativ cu un Executiv restructurat. Dacă Viorica Dăncilă refuză chemarea de azi a lui Liviu Dragnea, atunci, războiul din PSD iese clar la lumină. Se cheamă că Viorica Dăncilă nu-l mai ascultă pe liderul suprem, notează Alex Livadaru.

Coplata serviciilor medicale private a fost adoptată de Guvern: Românii se vor putea trata, la alegere, la privat, iar o parte din costul tratamentului ar urma să fie suportat de Casa de Asigurări (Hotnews.ro)

Pacienții români se vor putea trata, la alegere, la privat, iar o parte din costul tratamentului ar urma să fie suportat de Casa de Asigurări de Sănătate: practic, pacientul va putea "lua cu el" la privat suma pe care CNAS o decontează în prezent la stat pentru serviciul medical respectiv, urmând să plătească din buzunar doar diferența de bani dintre această sumă și tariful de la privat. Ordonanța de Urgență ce prevede introducerea unei contribuții personale (coplată) pentru serviciile medicale private a fost adoptată în ședința de Guvern de miercuri. 
Casa de Asigurări de Sănătate decontează, în prezent, în jur de 1.200 - 1.500 de lei pentru o operație de apendicită într-un spital de stat. La privat aceeași intervenție costă 9.000 - 10.000, rezultă că pacientul va plăti aproximativ 8.000 - 8.500 de lei, restul banilor urmând să fie decontați de Casa de Asigurări de Sănătate, care decontează, în prezent, operația respectivă doar la stat. 
Calcul arată că "coplata la privat" poate duce la scăderea cu un procent de 10%, 15% sau chiar 20% a costurilor plătite de pacient pentru serviciile medicale de la privat.
Surse din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au explicat, pentru pentru HotNews.ro, că OUG privind coplata este, în acest moment, departe de a produce efecte, chiar dacă actul normativ a fost adoptat de Guvern. Proiectul MS deschide doar o posibilitate, e nevoie de acte normative subsecvente 

Industria alimentară are o valoare adăugată de 32 miliarde lei, dublă față de industria auto (Ziarul Financiar)

În topul sectoarelor din economie care lasă cea mai mare valoare adăugată pe piața locală sunt serviciile IT, sectorul de informații și comunicații și editarea de publicații, televiziune și radio, arată a patra ediție a studiului Capitalul privat românesc publicat de Ziarul Financiar cu sprijinul PIAROM.
Serviciile IT au o pondere a valorii adăugate în cifra de afaceri de 63%. Asta înseamnă că la fiecare euro de producție suplimentară în IT rămân în România ca valoare adăugată 63 de cenți.