Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dezmățul cu salariile bugetarilor, o bombă amorsată de PSD. Cine o detonează? (g4media.ro)

cristian-pantazi-640x400.jpg

Jurnalistul Cristian Pantazi
Sursa imaginii: 
g4media.ro

Lovitură pentru Dragnea: Dăncilă și Stănescu pregătesc alungarea lui Vâlcov din Guvern (Evenimentul Zilei) - Cum şi-au ajustat băncile mari ofertele la credite în funcţie de IRCC: Dobânzile anuale la creditele în lei vândute de băncile mari scad cu până la 1%, iar ratele cu 10% (Ziarul Financiar) - Câți mai suntem în România? Populația în fiecare județ și în fiecare municipiu din țară (Hotnews.ro) - Sinucidere în stil oltenesc (Gazeta Sporturilor)

Dezmățul cu salariile bugetarilor, o bombă amorsată de PSD. Cine o detonează? (g4media.ro)

Cheltuielile cu salariile bugetarilor au explodat. O arată chiar statisticile guvernului PSD. Întrebarea corectă nu e dacă vor începe tăieri de posturi și desființări de instituții, ci când. PSD știe foarte bine că a amorsat o bombă cu ceas care riscă să arunce în aer bugetul, dar are o dilemă politică. Dacă guvernul PSD începe reforma, își periclitează masiv șansele la cele patru tururi de alegeri. Dacă nu o face, riscă să explodeze deficitul bugetar și să piardă de sub control economia.
Cifrele seci furnizate de Ministerul Finanțelor arată că în primul trimestru al anului cheltuielile de personal au crescut cu 25,7% față de perioada similară din 2018. Cu un sfert! 
Creșterile de salarii nu sunt în sine o problemă dacă sunt făcute cu cap, să ne înțelegem. Nimeni nu poate nega necesitatea reală a creșterii salariilor la profesori, medici, asistente. Nimeni nu poate cere servicii de calitate de la birocrați dacă ei trăiesc de azi pe mâine.
Dar o creștere de salarii în mediul bugetar trebuia făcută obligatoriu în paralel cu reforma unei birocrații hipertrofiate, umflate de PSD până la niveluri – record. 
Reforma nu înseamnă numai subțierea masivului aparat birocratic, ci și impunerea unor criterii clare de performanță, în funcție de care să fie făcute salarizarea și creșterea în grad.
PSD nu a făcut reforma...., scrie Cristian Pantazi. 
Integral pe g4media.ro.

Lovitură pentru Dragnea: Dăncilă și Stănescu pregătesc alungarea lui Vâlcov din Guvern (Evenimentul Zilei)

După ce i-a solicitat lui Codrin Șttefănescu să fie invitată la toate manifestațiile electorale ale PSD, lângă Liviu Dragnea, premierul Viorica Dăncilă s-a încăpățânat să ia țara la picior, fie că joacă ping-pong pe tocuri, fie că participă, laolaltă cu miniștrii partidului, la diverse mitinguri. Mai mult chiar, potrivit surselor evz, Dăncilă i-a pus gând rău consilierului Darius Vâlcov, pe care vrea să-la lunge de la  Palatul Victoria.

Cum şi-au ajustat băncile mari ofertele la credite în funcţie de IRCC: Dobânzile anuale la creditele în lei vândute de băncile mari scad cu până la 1%, iar ratele cu 10% (Ziarul Financiar)

Cele mai mari şapte bănci din piaţa locală au redus cu până la un punct procentual rata dobânzilor nominale în cazul creditelor ipotecare standard în lei după intrarea în vigoare a noului indice de referinţă IRCC.
În cazul unui credit ipotecar standard în valoare de 285.600 de lei (60.000 euro) pe 25 de ani contractat la CEC Bank, rata lunară scade de la 1.826,2 lei la 1.646,4 lei, ceea ce înseamnă o reducere de 180 lei în valoare absolută şi 9,8% în termeni procentuali.
O reducere similară a ratei lunare, de peste 175 lei, are loc şi în cazul Raiffeisen şi UniCredit. 

Câți mai suntem în România? Populația în fiecare județ și în fiecare municipiu din țară (Hotnews.ro)

La 1 iulie 2018, ultima dată pentru care Statistica are informații publicate, în România erau puțin peste 22 de milioane de persoane după domiciliul din buletin. Capitala București e de departe pe primul loc atât în topul județelor, cât și a municipiilor din țară, adunând peste 2,1 milioane de persoane după domiciliu. HotNews.ro a centralizat informațiile de la INS și a realizat o hartă interactivă cu datele despre populația după domiciliu din toate județele și din toate cele peste 100 de municipii din țară. 

Sinucidere în stil oltenesc (Gazeta Sporturilor)

Ziarul sportiv scrie după CSU Craiova – FCSB, încheiat cu scorul de 0 la 2, că Craiova a jucat mai bine, dar gafa lui Donkor și ratările exasperante o fac să tremure acum, și pentru locul din Europa.
Tănase și Man i-au adus pe roș-albaștri la doar două puncte de CFR. 
Steliștii așteaptă azi o victorie miraculoasă a Astrei, care i-ar face să depindă doar de ei în ultimele două etape pentru a pune mâna pe titlu.

 
Revista presei românești - 6 mai 2019