Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


9 mai: unii cu Europa, alții cu „Partidul, Ceaușescu, România” (Republica.ro)

florin_negrutiu.jpg

Jurnalistul Florin Negruțiu
Image source: 
republica.ro

Bătălia pentru Bruxelles, faza pe sondaje (România liberă) - Ce știe bunica din Ardeal și nepotul ei habar n-are! (Adevărul)

9 mai: unii cu Europa, alții cu „Partidul, Ceaușescu, România” (Republica.ro)

Jurnalistul Florin Negruțiu observă că "Doamna Dăncilă se plânge că nu a fost invitată de președintele Iohannis la Sibiu. Nu e clar unde dorea doamna premier să fie invitată. La ce? Ca să ce? Probabil ca să „make a photo” la ușă, deoarece la Consiliul European nu putea să intre. Tratatul de la Lisabona și două decizii ale Curții Constituționale din România spun că doar unul intră, și acela e președintele României. Premierul n-are nicio treabă cu Consiliul European decât dacă președintele este indisponibil și-l deleagă expres pe primul ministru să-i țină locul.
Analiștii doamnei Dăncilă spun că premierul ar fi trebuit să fie chemat de președinte măcar la dineu, doar că, până acum, în programul oficial nu s-a anunțat niciun dineu. 
Liderii europeni vor veni la ședință (care începe la 12.30) și, după ora 18, mulți vor pleca acasă.
Dincolo de această inadecvare la context (unii i-ar spune gafă), doamna premier Dăncilă are, totuși, o aspirație europeană de salutat. De remarcat că doamna Dăncilă (care e și președinte executiv al PSD) dorește pe 9 mai să fie la Sibiu, cu Europa, nu la Iași, cu Ceaușescu. Pentru că fix pe data de 9 mai, dl. Liviu Dragnea își organizează - la fel ca Nicolae Ceaușescu pe 21 decembrie 1989 - un mare miting care să-i repereze onoarea și să-i coasă orgoliul la loc după ce cu aproape 3 săptămâni în urmă fugise cu coada între picioare în huiduielile „huliganilor” năimiți de „agenturili străine”. Liviu Dragnea vrea să facă o demonstrație de forță - zeci de autocare cu pesediști din toată Moldova sunt pregătite să vină ca să-l aplaude pe To’arășu". Continuarea pe republica.ro.

Bătălia pentru Bruxelles, faza pe sondaje (România liberă)

PSD ar câștiga alegerile europarlamentare dacă acestea ar avea loc duminica viitoare, obținând 32% din voturi, în timp ce PNL, cu 25%, s-ar situat pe locul al doilea, arată cel mai nou sondaj CURS. Alianța 2020 USR – PLUS  ar obține 12 % din voturile alegătorilor și ar ieși pe locul al treilea.
În schimb, potrivit celui mai recent sondaj IMAS, PNL s-ar situa pe primul loc, cu 25,6% din voturi. Potrivit sursei citate, PSD ar avea 21, 7% , cu 10 procente mai puțin, comparativ cu sondajul CURS. Pe locul al treilea se clasează alianța 2020, formată din USR și PLUS, cu 16,4 la sută. 
Există și sondaje de opinie care dau PSD. și PNL la egalitate.

Ce știe bunica din Ardeal și nepotul ei habar n-are! (Adevărul)

"Câteva milioane de oameni au vizualizat deja clipul prin care bunica din Ardeal îi cere nepotului, venit să ceară bani pentru excursie în capitala Franței împreună cu prietena sa, să lase Parisul și să se ducă la vot pe 26 mai.
Clipul ar trebui subtitrat în engleză sau în toate limbile Uniunii Europene pentru că este mai multă nevoie ca niciodată ca cetățeni europeni să meargă la urne.
Bunica știe extrem de bine ce se întâmplă pe bătrânul continent și își dă seama că singura soluție este prezența la vot... Ea știe că proeuropenii și antieuropenii se vor afla într-o încleștare decisivă pentru viitorul a 500 de milioane de oameni.
Paradoxul face ca tocmai categoria de vârstă care ar trebui să fie cea mai interesată de viitor, tinerii să nu fie interesată de vot. Este o situație generală la nivel european. Iar sondajele, deși se așteaptă la un interes mai mare pentru scrutinul din această lună, nu dau estimări de prezență mai mari de 35 la sută, în varianta optimistă. Asta înseamnă că lăsăm viitorul în seamă unei treimi din totalul cetățenilor europeni. Din această treime care merge la vot, cel puțin un sfert ar alege partidele naționaliste, extremiste, antieuropene", scrie jurnalistul Ion M. Ioniță. Integral în "Adevărul".

 
Revista presei românești - 7 mai 2019