Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cei care stau acasă decid câștigătorii alegerilor (Adevărul)

Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.

Sindicate: Ministerul Educației modifică ilegal calendarul admiterii la liceu/ Ecaterina Andronescu: Evaluarea existentă merge mai departe (Hotnews.ro) - Cioloș l-a pus în genunchi pe Iohannis. Liberalii flutură batista albă (Evenimentul Zilei) - - Festivalul „Enescu”, ediția 2019, se va desfășura simultan în cinci țări (România liberă) - Trădezi și pierzi (Gazeta Sporturilor)

Cioloș l-a pus în genunchi pe Iohannis. Liberalii flutură batista albă (Evenimentul Zilei)

 
După întâlnirea pe care a avut-o la Sibiu cu președintele francez Emmanuel Macron, Dacian Cioloș a prins aripi și s-a năpustit asupra favoritului cancelarului Angela Merkel, Klaus Iohannis. I-a reproșat acestuia că nu are soluții și că numește în fruntea guvernului „toate marionetele”. Cioloș a fost numit premier chiar de către Iohannis în noiembrie 2015, atunci când președintele a pus pe roate „guvernul meu”. Deși sunt trup și suflet alături de Iohannis, deși primesc constant lovituri de la USR plus PLUS, liberalii au decis ca, de această dată, să întoarcă și celălalt obraz.
 

Cei care stau acasă decid câștigătorii alegerilor (Adevărul)

 
Jurnalistul Ion M. Ioniță comentează „cel mai recent sondaj de opinie a de opinie publică al Academiei Române, care confirmă că bătălia electorală va fi hotărâtă de prezența la urne. 1Un grad mare de participare, de peste 60 la sută, ar aduce pe primul loc PNL, iar prezența în jur de 40 la sută ar avea ca rezultat situarea PSD și PNL în frunte, la foarte mică distanță unul de altul. Pe locul al treilea, în ambele ipoteze de prezență la urne, s-ar situa Alianța 2020 USR - PLUS, urmată la distanță de celelalte formațiuni care contează, ALDE și Pro România cu scoruri asemănătoare, rămânând să se vadă dacă UDMR și PMP ajung să treacă pragul electoral.
Teoretic, alegerile din 26 mai ar trebui să fie despre viitorul Europei. În România, toată lumea le percepe ca pe o competiție politică internă în care se va pune în discuție viitorul guvernării PSD. Sunt anomalii specifice politicii românești...
Alegerile europene, care în România nu privesc Europa decât tangențial prin discursul tot mai violent anti-UE al PSD, vor defini perioada până la alegerile prezidențiale. Pentru PSD este esențial să limiteze pagubele și să rămână pe prima poziție, altfel poate scăpa guvernarea chiar înainte de alegerile parlamentare de anul viitor”.
Integral în „Adevărul'.
 

Sindicate: Ministerul Educației modifică ilegal calendarul admiterii la liceu/ Ecaterina Andronescu: Evaluarea existentă merge mai departe (Hotnews.ro)

 
Calendarul admiterii la liceu va fi modificat cu câteva zile înainte ca probele vocaționale și de aptitudini să înceapă, ceea ce este ilegal, spun sindicaliștii din educație. Aceștia au primit un ordin de ministru care prevede că probele pe care elevii trebuiau să le susțină în această săptămână, începând de miercuri, se amână cu o lună.
Contactată de HotNews, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, susține că ordinul nu a apărut în Monitorul Oficial și că planificarea evaluării merge mai departe. ”Un ordin de ministru devine normă când apare în Monitorul Oficail. Planificarea existentă a probelor de aptitudini și vocaționale merge mai departe. Rămâne așa”, a spus Andronescu. 
Ordinul 3995 a fost emis luni de ministrul Ecaterina Andronescu . 
Ce prevede ordinul: 
- amână cu circa o lună desfășurarea probelor de aptitudini, care se vor organiza cu doar câteva zile înainte de probele de la Evaluarea națională.
- se amână până la 30 mai a.c. și afișarea locurilor disponibile în licee și școli profesionale, lucru care va afecta grav și mișcarea de personal.
 

Festivalul „Enescu”, ediția 2019, se va desfășura simultan în cinci țări (România liberă)

 
Șapte orașe din cinci țări - Germania, Franţa, Italia, Canada şi Republica Moldova - vor găzdui, în acest an, reprezentații asociate Festivalului Internaţional „George Enescu”, onorând astfel extraordinara moştenire muzicală a marelui compozitor român.
Ediţia 2019 devine astfel cea mai extinsă șibogată din istoria de până acum a evenimentului.
Cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu” va avea loc în perioada 31 august - 22 septembrie. În sălile de concerte din Bucureşti, vor urca pe scenă peste 2.500 dintre cei mai valoroşi muzicieni ai lumii şi vor fi prezentate 84 de concerte şi recitaluri.
 

Trădezi și pierzi (Gazeta Sporturilor)

 
Poate reuși Șumudică pe banca FCSB? 3 mari antrenori au clacat atunci când au ales să pregătească rivalele echipelor de suflet: Țiți Dumitriu, Anghel Iordănescu și Dan Petrescu.
Galeria roș-albaștrilor anunță că nu-l acceptă pe fostul rapidist și că-l va contesta la fiecare meci: „Mai bine încă un loc 2 decât campioni cu Șumudică”. 
Aseară tehnicianul părea hotărât să refuze oferta steliștilor.
 
Revista presei românești - 14 mai 2019