Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mesajele partidelor în campanie (România Liberă)

stampila.jpg

Partidele își intensifică eforturile de a convinge alegătorii în cele două săptămâni de campanie electorală care au mai rămas până la scrutinul din 26 mai.
Sursa imaginii: 
RFI (arhivă)

Jocul lui Dragnea la două capete declanşează un nou scandal diplomatic cu Palestina. De ce ezită liderul PSD să mute ambasada la Ierusalim (Adevărul) - Analiză: Ecaterina Andronescu, ministrul cu patru mandate la Educație, a scandalizat învățământul. În doar 6 luni, a propus 10 schimbări (Libertatea)  - Patru din zece tineri cu vârsta între 25 şi 34 de ani locuiesc cu părinţii, cu mult peste media Uniunii Europene de 28% (Ziarul Financiar) - Dan Petrescu: „Cred în mine și în echipa mea de lei” (Gazeta Sporturilor)

Jocul lui Dragnea la două capete declanşează un nou scandal diplomatic cu Palestina. De ce ezită liderul PSD să mute ambasada la Ierusalim (Adevărul)

Liviu Dragnea şi ambasadorul Palestinei la Bucureşti se contrazic pe tema mutării ambasadei României din Israel. Ezitarea liderului PSD are la bază două motive: negocierile României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, dar mai ales refuzul Administraţiei Trump, apropiată de Guvernul israelian, de a facilita o vizită a liderului PSD în SUA, susţin surse politice pentru Adevărul. Până la urmă, Dragnea a aşteptat degeaba o invitaţie din SUA, care l-ar fi ajutat în perspectiva alegerilor prezidenţiale din toamnă, la care liderul PSD ar vrea să ia parte, susţin sursele citate.

Mesajele partidelor în campanie (România Liberă)

Alegerile euroaparlamentare din 26 mai se apropie și partidele își intensifică eforturile de a convinge alegătorii în cele două săptămâni de campanie electorală care au mai rămas. 
Adversarii PSD în campanie sunt protestatarii, președintele Iohannis, oficialii europeni sau firmele occidentale. Sfătuiți de consilierii de imagine, liderii PSD ocolesc cu grijă tema justiției și anunță scutiri la plata asigurărilor sociale. 
PNL promite aderarea la Schengen, ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare sau apropierea de nivelul de trai occidental. De asemenea, liberalii vorbesc despre realizările europarlamentarilor proprii. 
Mesajul USR este centrat pe lupta anticorupție și pe atacuri la PSD pentru modificarea legilor justiției.

Analiză: Ecaterina Andronescu, ministrul cu patru mandate la Educație, a scandalizat învățământul. În doar 6 luni, a propus 10 schimbări (Libertatea)

Ecaterina Andronescu nu-și dezminte porecla de ”Abramburica”.  Ministrul Educației a prezentat multe propuneri care au fost imediat criticate de principalii actori din sistem: elevi, părinți, profesori și sindicate. Decizii luate subit, peste care a revenit la fel de rapid. Asta, în condițiile în care specialiștii din Educație spun de mulți ani că avem nevoie de predictibilitate în sistem. 
A vrut schimbări la bacalaureat, la Evaluarea Națională, desființarea unor clase de liceu, schimbarea evaluării lucrărilor elevilor olimpici, chiar și începerea cursurilor la o altă oră, ca să descongestioneze traficul. 
Ultima hotărâre care a produs provocat haos se referă la schimbarea calendarului pentru admiterea la liceu. Părinții, sindicaliștii și elevii și-au manifestat revolta în presă și pe rețele de socializare, motiv pentru care șefa de la Educație a revenit asupra deciziei. Astfel, probele de aptitudini se vor desfășura în intervalul 15-17 mai 2019, cel stabilit inițial, notează Libertatea.

Patru din zece tineri cu vârsta între 25 şi 34 de ani locuiesc cu părinţii, cu mult peste media Uniunii Europene de 28% (Ziarul Financiar)

Mai mult de patru din zece (42%) tineri români cu vârsta cuprinsă între 25 şi 34 de ani locuiesc cu părinţii, număr semni­fi­cativ mai mare decât media sta­telor membre ale Uniunii Europene, de 28,5%, arată datele publicate ieri de Eurostat.
30,5 ani este vârsta medie la care se mută de la părinți bărbații din România, în timp ce fetele stau cu părinții până la 25,6 ani, arată datele Eurostat.
Românii nu sunt obișnuiți să stea cu chirie și nu vor să see mute de la părinți până când nu își cumpără o locuință sau fac economii, a explicat psihologul Bogdan Lucaciu.

Dan Petrescu: „Cred în mine și în echipa mea de lei” (Gazeta Sporturilor)

Într-un interviu exclusiv antrenorul promite că nu pleacă din Gruia și că ardelenii nu se vor mai face de râs în Europa cu el pe bancă.
Tehnicianul de 51 de ani afirmă că vede CFR-ul departe în cupele europene. 
Super - Dan explică de ce ar trebui să se bucure de mai multă apreciere în țară : „Ca jucător mi-am dat viața, ca antrenor am muncit, nu m-am mai ponegriți!”.

 
Revista presei românești - 15 mai 2019