
Presa românească
Previziuni electorale (Republica.ro)
ctp.jpg

Cum a ajuns PSD să-şi anuleze marele miting din Capitală. Motivul principal: mârâiala baronilor (Adevărul)
PSD şi-a anulat mitingul din Capitală, programat iniţial pe 22 mai, arată o adresă trimisă de partid către Primăria Capitalei, obţinută de „Adevărul”.
Liderii PSD au luat în calcul organizarea unui miting în Bucureşti, tot miercuri, dar la PIaţa Victoriei. Până la urmă, discuţia a picat, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Miza social-democraţilor este să arate că pot scoate mai mulţi oameni în stradă ca PNL, partid care va ieşi sâmbătă, 18 mai, în Piaţa Victoriei. Mai rămâne în picioare doar mitingul PSD de la Târgovişte, unde vor participa peste 30.000 de oameni.
Liviu Dragnea plănuia să aducă peste 100.000 de oameni în Bucureşti miercurea viitoare, penru un exerciţiu de imagine şi de forţă înaintea alagerilor europarlamentare. Însă mai mulţi lideri din Moldova şi Transilvania s-au plâns că nu pot mobiliza mii de oameni la mijlocul săptămânii pentru un drum în Capitală, susţin surse politice pentru „Adevărul“. „Pentru a aduce 100.000 de oameni în Capitală era nevoie de 3.000 de autocare. E un efort gigantic“, a spus unul dintre liderii PSD pentru „Adevărul“. De asemenea, nici primarii de Sectoare nu au fost foarte încântaţi să blocheze oraşul, în condiţiile în care oricum nu au o imagine bună printre bucureşteni.
Cei mai mari susţinători ai mitingului-gigant au fost Lia Olguţa Vasilescu şi Codrin Ştefănescu. De altfel, organizaţia Dolj, condusă de tandemul Olguţa Vasilescu-Claudiu Manda, era pregătită să aducă cei mai mulţi oameni la Romexpo, apoi filiala Dâmboviţa, dirijată de Rovana Plumb, cap de listă al PSD pentru Bruxelles.
Previziuni electorale (Republica.ro)
„La plebiscitul din 1866, poporul român a fost întrebat dacă îl vrea ca domnitor al României pe neamțul Carol de Hohenzollern. Adică, dacă România face sau nu pasul spre intrarea în Europa.
Rezultatul a fost 685.869 voturi pentru, 12.837 abțineri și 224 voturi contra. Dar cine era atunci „poporul”? Din cei 4,5 milioane de locuitori ai României, aveau, cum se vede, drept de vot cam 15%.
Putem spune, deci, că pe 26 mai este pentru prima dată în istorie când românii pot să decidă cu adevărat statutul lor pe continent. Numai că, în 1866 era vorba de intrarea României în Europa, acum votăm pentru sau contra ieșirii României din Europa. Abținere înseamnă pentru”, scrie gazetarul Cristian Tudor Popescu. Integral pe republica.ro.
Taxi victorie, Uber îngenuncheat. Ce-ți mai place, bre, o Românie înapoiată, a tupeului, mizeriei. În care Statul și Guvernul să-ți dea minciuni cu lingurița (Hotnews.ro)
“Ordonanţa de Urgenţă care modifică legea taximetriei (38/2003) intră în vigoare astăzi, 16 mai. Ordonanţa nu va scoate din piaţă aplicaţiile Uber, Bolt şi Clever, dar şoferii care folosesc aceste aplicaţii vor putea fi amendaţi mult mai uşor şi riscă amenzi de până la 5.000 de lei.” - așa spune Startup Cafe și spune exact. Dar de aici încolo urmează drama, nedreptatea, consideră Eugen Istodor. „Vezi Doamne ce spun Statul și Guvernul: serviciile Uber nu-s scoase de pe piață, dar dacă șoferul este prins, fără actele în regulă, este amendat zdravăn. Chestia asta duce la o descurajare a celor care fac uber. Guvernul n-a avut chef să reglementeze statutul de ridesharing. O merge la șantaj, precum cu "taxa pe lăcomie"? Poate. Oricum n-are mare interes. Este an electoral. Nu-și ridică-n cap taximetristul care se revoltă, își umflă mușchii și scoate mii de oameni în stradă”.
România, o țară săracă? Înmatriculările de mașini noi s-au dublat în cele mai sărace județe (Ziarul Financiar)
Judeţele cu cele mai mari creşteri ale înmatriculărilor de maşini noi - Mehedinţi, Gorj, Covasna, Harghita şi Suceava - sunt cele care se află pe ultimele locuri în exporturi, cifră de afaceri a companiilor şi salarii.
În Mehedinţi s-au înmatriculat în primele patru luni 181 de maşini, dublu făţă de perioada similară a anului trecut, în Gorj 307, cu 83% mai multe, iar în Covasna 209, cu 76% mai multe, potrivit datelor ZF pe baza informaţiilor de la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Creşteri de peste 70% au mai fost înregistrate în Suceava, Dâmboviţa şi Teleorman.
Creşterea înmatriculărilor vine şi în contextul în care salariul mediu la nivel naţional a ajuns la valoarea de 3.075 de lei net în luna martie 2019, în creştere cu 14% faţă de perioada similară din 2018, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.