Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Votez cu cine-mi spun copiii, că poate ei știu ce-i mai bine pentru viitorul lor” (Evenimentul Zilei)

ziare.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com (ilustrație)

Câți români vor să renunțe la Pilonul II pentru a-și muta contribuțiile exclusiv în sistemul public de pensii (Hotnews.ro) - Surse: Dragnea o presează pe Dăncilă să accepte restructurarea Guvernului (Adevărul) - Costul importului de personal asiatic este de circa 4.000 de lei/lună per angajat (Ziarul Financiar)

Politică de piață. „Votez cu cine-mi spun copiii, că poate ei știu ce-i mai bine pentru viitorul lor” (Evenimentul Zilei)

Au mai rămas puține zile până când românii vor vota noua garnitură a deputaților care merg la Bruxelles. A fost o campanie atipică, rar s-au auzit politicieni care să discute cu electoratul despre temele acestor alegeri. Reporterul EVZ a fost ieri în Piața Domenii, cea mai scumpă piață din București să discute cu oamenii, vânzători și clienți, despre alegeri, despre așteptările lor. 
„Doamnă dragă, eu sunt cu Băsescu. Că iubește Basarabia. Chiar săptămâna viitoare merg acolo să le duc mere unor rude. Mai îndepărtate, dar mă duc că, săracii, nu prea au. Eu cu Băsescu votez. Soția cu ăștia, cum le zice, ăștia care măresc pensiile...”. „PSD” „Așa, ăștia. Doamne, cât mă cert cu soția! Când o prind că se uită la televizor la ei, mă duc și-l închid. Și ascund telecomanda. Se supără și ne certăm. Dar nu ne ține mult. Și-apoi, ar fi păcat să ținem supărare pentru ei”, ne-a povestit domnul Mitică.
La o tarabă plină cu roșii stă doamna Ioana. Nu a vândut nimic de dimineață și e trecut de prânz. Nu-i știe pe politicieni și nici nu o interesează să-i știe. „Eu sunt bătrână, nu-s așa importantă. Mă duc să votez și fac ce-mi spun copiii. Că poate ei știu ce-i mai bine pentru viitorul lor, ei or ști”.

Surse: Dragnea o presează pe Dăncilă să accepte restructurarea Guvernului (Adevărul)

Liderul PSD Liviu Dragnea pune zilnic presiune pe Viorica Dăncilă să accepte varianta restructurării Guvernului. Miza: numirea lui Eugen Nicolicea la Ministerul Justiţiei, susţin surse politice pentru Adevărul. Însă un nou vot în Parlament ar putea duce la trântirea Guvernului PSD, în condiţiile în care majoritatea parlamentară va fi şi mai şubredă după alegerile din 26 mai. Viorica Dăncilă rezistă, deocamdată.
Potrivit tuturor sondajelor, PSD va scoate un rezultat considerabil mai mic la scrutinul european comparativ cu alegerile parlamentare. PSD e cotat în intervalul  25% - 32%, în condiţiile în care în decembrie 2016 a obţinut peste 45%. Un scor de 30% obţinut de PSD la alegerile europarlamentare va genera o resetare a majorităţii parlamentare: mai mulţi deputaţi PSD sunt deja cu bagajele făcute şi vor trece la Pro România, partidul lui Victor Ponta, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Raţionamentul e umătorul: prăbuşirea electorală a PSD  nu le mai poate asigura un nou mandat în Parlament, aşadar se reorientează către un partid în ascensiune, condus de fostul lor coleg, Ponta. 

Câți români vor să renunțe la Pilonul II pentru a-și muta contribuțiile exclusiv în sistemul public de pensii (Hotnews.ro)

Evitarea unor pensii foarte mici a fost unul din motivele lansării în 2008 a unui sistem de pensii obligatorii administrate privat (Pilonul II), aflat acum sub asediul modificărilor legislative ale Guvernării PSD-ALDE. Prin controversata Ordonanță a lăcomiei, li s-a dat românilor dreptul să renunțe la Pilonul II în favoarea sistemului public de pensii.
Românii care au cotizat cel puțin 5 ani la Pilonul II (pensii obligatorii administrate privat) pot, începând de luna trecută, să ceară încetarea plății contribuțiilor la acest sistem și transferul viitoarelor contribuții exclusiv în sistemul public de pensii (Pilonul I), în urma modificării legislative aduse prin controversata Ordonanță a lăcomiei (OUG 114/2018) adoptate în decembrie 2018 de Guvernul Dăncilă.
Cererea de încetare a plăților contribuțiilor la acest sistem se face către administratorii fondurilor, iar solicitarea își va face efectul începând cu contribuțiile aferente lunii în care a fost depusă, potrivit normei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), publicate marți, 12 martie, în Monitorul Oficial.
Primele cifre arată un număr extrem de scăzut de români care vor să renunțe la Pilonul II. Situația exactă se va cunoaște după data de 1 iulie 2019.

Costul importului de personal asiatic este de circa 4.000 de lei/lună per angajat (Ziarul Financiar)

Angajaţii asiatici acceptă să muncească în România pentru că rata şomajului este foarte mare la ei, iar salariile sunt foarte mici, spune Melania Dinică, CEO al firmei de recrutare International Work Finder, care a adus pe piaţa locală aproximativ 600 de asiatici în 2019.
„Dacă luăm ca exemplu Sri Lanka, pentru a aduce un muncitor necalificat în România, cu un program normal de 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână, salariul trebuie să pornească de la 400 de dolari net, plus asigurarea de cazare şi tichete de masă. În total, tot pachetul salarial pe care ar trebui să îl asigure compania care vrea să angajeze un muncitor asiatic este de aproximativ 4.000 de lei/lună.“
„Asiaticii acceptă să muncească în România pentru că rata şomajului este foarte mare la ei, iar salariile sunt foarte mici. De exemplu, muncitorii din Nepal au un salariu de aproximativ 80-100 de dolari, iar cei din Vietnam ajung până la 150 de dolari“.

 
Revista presei românești - 17 mai 2019