Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Justiția post-coitum (Republica)

ctp.jpg

Post-coitum omnia iustitia tristi... , scrie gazetarul Cristian Tudor Popescu.
Image source: 
republica.ro

Săptămâna alegerilor europarlamentare: ce spun partidele că vor face odată ajunse la Bruxelles (Ziarul Financiar) - „Mama lui Satan“, explozivul jihadiştilor, folosit la Bucureşti într-un jaf la BCR (Adevărul) - „Viespea” Halep! Simona a prezentat un echipament revoluționar pentru Roland Garros!  (Gazeta Sporturilor)

Justiția post-coitum (Republica)

Amânarea de către Curtea Constituțională pentru 5 iunie a deciziei în cazul completurilor de 3, cu influențe majore asupra dosarului „Dragnea-Bombonica, bani luați de la copii și dați la Partid”, precum și data de 27 mai, ziua de după alegeri și referendum, anunțată de completul Înaltei Curți pentru sentința în același dosar, arată cât de slabi și bătuți de vânt sunt acești judecători, înalți și constituționali. 
Căci, dacă Dragnea pierde alegerile și apoi va fi condamnat sau dacă le câștigă și apoi va fi achitat, cum se mai poate numi asta justiție independentă, cum să mai crezi că nu e „orientată” politic?
Post-coitum omnia iustitia tristi... , scrie gazetarul Cristian Tudor Popescu.

Săptămâna alegerilor europarlamentare: ce spun partidele că vor face odată ajunse la Bruxelles (Ziarul Financiar)

O dată la cinci ani statele membre ale Uniunii Eu­ro­pe­ne aleg un total de 751 de euro­par­la­men­tari (vor fi 705 după ple­carea Marii Britanii).
Campania electorală a fost centrată mai degrabă de teme de acasă. Europa a lipsit din discuţie aproape cu desăvârşire. PSD a ţinut-o întruna cu „dublul standard“, campania părând a fi una împotriva UE deşi vorbim de alegeri europene.
Celelalte partide au fost mai puţin vizibile, dar toată lumea susţin ade­rarea Ro­mâ­niei la Spaţiul Schen­gen, deşi eu­roparla­men­tarii nu pot face nimic în această privinţă, decizia fiind la şefii de state şi de guverne din UE. În aceste condiţii, nici interesul cetăţenilor pentru aceste alegeri nu a fost unul mare. Or, datele din trecut arată că o participare mică favorizează PSD care are un electorat disciplinat. Totuşi, partidele s-au străduit să-şi facă un program.

„Mama lui Satan“, explozivul jihadiştilor, folosit la Bucureşti într-un jaf la BCR (Adevărul)

Un ATM al BCR de pe Bulevardul Theodor Pallady a fost făcut praf, luni dimineaţă, prin metoda experimentată de români în Spania sau Austria, unde automatele băncilor au fost detonate cu substanţe asemănătoare celor utilizate în atacurile teroriste de la Bruxelles sau Paris.
Fostul director al Serviciului Român de Informaţii Costin Ceorgescu  susţine că la dosar lucrează mai multe instituţii ale statului. „Tocmai pentru că s-a folosit un anumit material exploziv, acest caz nu mai este numai de competenţa Poliţiei Române, ci a intrat în raza de cercetare a serviciilor de informaţii. Acestea, la rândul lor, au cerut date şi de la serviciile aliate sau partenere. 
Parlamentul European a solicitat în cursul anului emiterea unor reguli mai stricte pentru prevenirea achiziţiilor de substanţe chimice folosite pentru producerea de explozivi. Totul după ce s-a ajuns la concluzia că, în 2015 şi 2016, materialele explozive au fost folosite în 40% din atacuri au fost produse din substanţe comune. Concret s-a stabilit ca în viitor unele substanţe să aibă o circulaţie controlată în circuitul economic  fiind restricţionate de la vânzarea liberă.

„Viespea” Halep! Simona a prezentat un echipament revoluționar pentru Roland Garros!  (Gazeta Sporturilor)

Simona Halep (27 de ani, 3 WTA) a postat astăzi o imagine cu ceea ce ar putea reprezenta echipamentul pe care îl va purta la Roland Garros. 
Simona ar urma să poarte un echipament negru, cu un tricou cu mâneci scurte, pe suprafața căruia sunt imprimate viespi. 
Halep a transmis și un mesaj în momentul prezentării echipamentului: „Anul trecut la Paris am învățat că poți avea vise îndrăznețe și că ți le poți îndeplini. Acum mă întorc cu un țel și mai mare. Urmăriți-mi călătoria alături de Nike. Continuă să lupți”.
Imaginea a fost postată și de cei de la Nike: „Niciodată nu ești prea mic să ai ținte înalte. Simona se întoarce la Paris pentru a-și recâștiga titlul”.

Revista presei românești - 21 mai 2019