Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Moromeții, față în față cu europarlamentarele! (România Liberă)

Localnici din Siliștea Gumești, județul Teleorman.

Dragnea sfidează statutul PSD. Regulile şi felul în care social-democraţii îşi stabilesc candidatul la prezidenţiale (Adevărul) - Chinezii de la CCCC şi turcii de la Makyol Insaat vor construi în PPP autostrada Ploieşti-Braşov, proiect de 1,36 mld. Euro (Ziarul Financiar) -  Seism în fotbal! (Gazeta Sporturilor)

Moromeții, față în față cu europarlamentarele! (România Liberă)

Reporterul RL a descins la Siliștea Gumești și a găsit pe treptele ciobite ale fostei cooperative de consum, plictisiți și năclăiți de praf, doi consăteni, care așteaptă aparent nimic. De lângă ei, privesc veseli și încrezători candidații partidelor pentru europarlamentare, pe panoul jupuit, ros și chinuit de sutele de afișe și anunțuri obștești. Președintele Senatului, cu o poză de pe vremea când era flăcău, Rareș Bogdan, Norica Nicolai și, bineînțeles, cei trei trandafiri... 
„Nu avem mari așteptări, dar poate va fi mai bine și pentru noi. Mergem să muncim, n-avem timp de politică”, ne spun cei mai tineri.
Bătrânii, cei drept, mai cască gura, în lipsa gazetelor care nu mai apar, la dezbaterile electorale de la televizor. 
Țărăniștii nu mai sunt, au murit cam toți și n-au avut vreme să se orienteze spre alt partid, dar au rămas liberalii, care se luptă cu trandafirii pesediștilor plus sau minus ALDE. Deși, cam în toate curțile sătenilor cresc tufe de trandafiri...

Dragnea sfidează statutul PSD. Regulile şi felul în care social-democraţii îşi stabilesc candidatul la prezidenţiale (Adevărul)

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, într-un interviu pentru Adevărul, că duminică seară, imediat după alegerile europarlamentare, va anunţa candidatul PSD la prezidenţiale. Numai că statului partidului impune o procedură mult mai elaborată, care implică toate structurile de conducere ale PSD, inclusiv un vot în Congres, nu doar un anunţ pe persoană fizică. 
Teoretic, Liviu Dragnea controlează toate forurile de conducere ale partidului, însă o procedură deschisă de alegere a candiatului la prezidenţiale ar fi lăsat o portiţă deschisă şi penru candidaţi-surpriză. Liderul PSD a redus competiţia la un simplu anunţ.
Întrebat, de Adevărul, dacă mai merită să se bată pentru funcţia de preşedinte al ţării, în condiţiile în care a fost golită de conţinut în ultimii ani chiar de majoritatea PSD-ALDE, Dragnea a răspuns:  „Grea întrebare. Dacă mă întreba cineva acum un an, spuneam că nu..., dar starea indusă în naţiune de către Iohannis îmi creează convingerea că bătălia pentru prezidenţiale devine foarte importantă. Dacă acolo rămâne în continuare Iohannis, încă cinci ani de zile după 2019, de tot ce s-a făcut în România bun se va alege praful. Din acest motiv cred că trebuie făcute toate eforturile de către cei care nu vrem să mai continue acest personaj, ca în noiembrie-decembrie să plece de la Cotroceni”.

Chinezii de la CCCC şi turcii de la Makyol Insaat vor construi în PPP autostrada Ploieşti-Braşov, proiect de 1,36 mld. Euro (Ziarul Financiar)

La o zi de când au demarat oficial lucrările la tronsonul Râşnov-Cristian din autostrada Ploieşti-Braşov, Guvernul a semnat cu chinezii de la China Communications Construction Company şi turcii de la Insaat Sanayi Turizm parteneriatul public privat pentru tronsonul dintre Ploieşti şi Cristian. Proiectul este estimat la 1,36 mld. euro. În cadrul discuţiilor dintre cele trei părţi, încă mai sunt discutate clauzele prevăzute în contract, iar în cazul în care autostrada ar fi livrată cu un an mai devreme, constructorii ar putea primi un bonus de 100 mil. euro, însă pot fi penalizaţi cu aceeaşi sumă dacă întârzie cu un an. Următoarele etape presupun un an pentru proiectare, trei pentru execuţie şi 20 pentru operare. Astfel, în cel mai bun caz, în 2024 România ar putea avea primul drum cu două benzi pe sens care traversează Carpaţii de la sud la nord.

Seism în fotbal! (Gazeta Sporturilor)

Telekom dispare din România, RCS-RDS și Orange împart abonații și drepturile TV ale societății germane. Și rămâne un singur post TV de sport, DigiSport sau cu alt nume, care va transmite și Liga 1, și restul competițiilor.
Mutările spectaculoase de pe piața de televiziune ar salva campionatul, întrucât Liga 1 depinde de încasările din drepturi TV, nu există altă soluție de atragere a unor venituri atât de mari.
Fiecare meci de Liga 1 costă televiziunile 127.000 de euro.