Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cele 7 mize ale votului de duminică (Adevărul)

stampila.jpg

Sursa imaginii: 
RFI (arhivă)

Ghidul alegătorului din 26 mai (Evenimentul Zilei) - Creşterile salariale nu opresc exodul medicilor. Sorina Pintea, ministrul sănătăţii, estimează că 1.300 de medici vor solicita certificate să plece din ţară în 2019, cu 56% mai puţin faţă de 2018 (Ziarul Financiar) - Start cu trofeul în brațe (Gazeta Sporturilor) 

Ghidul alegătorului din 26 mai (Evenimentul Zilei)

 
România este singura țară a blocului comunitar în care, peste alegerile europene se suprapune un alt tip de scrutin, referendumul convocat de președintele Klaus Iohannis.
În țara noastră, au drept de vot, potrivit Registrului electoral, 18.937.258 de cetățeni, cu 200 mai mulți față de ultima informare publică realizată de Autoritatea Electorală Permanentă, potrivit căreia, la data de 31 decembrie 2018 figurau în Registrul electoral 18.937.058 de alegători români.
În competiție intră 23 de partide și șapte candidați independenți. Din totalul de 18.730 de secții de votare organizate în țară, un număr de 537 de secții de votare sunt organizate la etaj, 13 secții de votare la demisol și 3 secții de votare la subsol. Campania electorală a început pe 27 aprilie şi se încheie pe 25 mai, la ora 7. Urnele se deschid, duminică, 26 mai, la ora 7 dimineața și se închid la ora 21.
Alegătorii primesc trei buletine de vot, unul pentru alegerea eurodeputaților și două pentru referendum. Întrebările pentru plebiscitul convocat de președinte sunt pe două buletine de vot separate.
 

Cele 7 mize ale votului de duminică (Adevărul)

 
Scrutinul de duminică, deşi dedicat Europei, va influenţa decisiv jocul politic intern. PSD e în faţa primului test electoral, după ce a mărit pensii şi salarii, dar a atacat neîncetat statul de drept. Opoziţia speră să genereze o altă majoritate în Parlament, iar Klaus Iohannis şi-ar consolida candidatura la prezidenţiale în cazul unui succes al referendumului. Rezultatul scrutinului va oferi răspunsuri la câteve întrebări esenţiale. Cât a scăzut PSD? Cât a crescut PNL? Alianţa USR-PLUS dă cu minus? Cât de puternic e Victor Ponta fără PSD? Bifează UDMR o ruşine istorică? Cât contează, cu adevărat, Justiţia?
 

Creşterile salariale nu opresc exodul medicilor. Sorina Pintea, ministrul sănătăţii, estimează că 1.300 de medici vor solicita certificate să plece din ţară în 2019, cu 56% mai puţin faţă de 2018 (Ziarul Financiar)

 
Cei mai mulți medici români lucrează în Germania, Franța, Marea Britanie dar și Belgia, Italia sau Spania, datele indicând circa 10.000 de medici români care lucrează în afara țării.
În primele luni din anul 2019, circa 400 de medici au solicitat certificat de conformitate, act care le permite să lucreze în străinătate, potrivit unei declarații a ministrului sănătății, Sorina Pintea. Până la finalul anului, 1.300 de medici vor cere actele să plece în alte țări, din estimările Ministerului Sănătății, cu cinci 6 % mai puțin față de anul trecut.
Sorina Pintea a mai precizat că nu ultimii doi ani s-au întors în țară 150 de cadre medicale. Datele publice arată că în total sunt peste 10000 de medici români care lucrează în afara țării, ceea ce înseamnă că medicii care s-au întors reprezintă mai puțin de 2 % din totalul specialiștilor românii din străinătate.
 

Start cu trofeul în brațe (Gazeta Sporturilor)

 
Paris, joi seară, o apariție în roșu și un trofeu strălucitor. 
Simona Halep a participat ieri din postura de câștigătoare a titlului la Roland Garros la tragerea la sorți a tabloului principal al ediției din 2019. Evenimentul a avut loc în clădirea numită Oranjerie, situată în grădina serelor de la Porte d'Auteuil. A purtat o rochie roșie cu dantelă și pantofi aurii cu toc cui. A zâmbit, a tras cu ochiul spre cupă și s-a bucurat atunci când și-a amintit de întâmplările de anul trecut.
2.000 de puncte are de apărat Simona Halep în acest an la Roland Garros.
O singură jucătoare a reușit să-și apere trofeul la Rolang Garros în ultimii 20 de ani, numele ei este Justine Henin.
 
Revista presei românești - 24 mai 2019