Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Revoluția votului: Alianța USR PLUS, marele câștigător indiferent de clasamentul final / Dragnea și Tăriceanu, scoși din cursă (g4media.ro)

dan-tapalaga.jpg

Jurnalistul Dan Tapalagă
Sursa imaginii: 
g4media.ro

De ce nu și-a dat demisia în această noapte. Goodbye, Ceaușescu! (republica.ro) - Sentinţa lui Dragnea, jucată la casele de pariuri (Adevărul)

Revoluția votului: Alianța USR PLUS, marele câștigător indiferent de clasamentul final / Dragnea și Tăriceanu, scoși din cursă / Se reconfigurează jocul politic (g4media.ro)

Jurnalistul Dan Tăpălagă comentează rezultatul scrutinului "Marele câștigător al alegerilor eurparlamentare din 2019 este Alianța USR PLUS, formată dintr-un partid care abia a intrat în Parlament în urmă cu doi ani și altul care n-a reușit să se înregistreze decât în urmă cu câteva luni. Mai important, scorul mare l-a obținut fără o structură de primari în teritoriu și cu discurs asumat anticorupție, pro-occidental și reformist. Creșterea rapidă a partidului indică o schimbare majoră în structura electoratului.
Un alt mare câștigător este președintele Klaus Iohannis. Referendumul pe tema justiției a trecut fără emoții, fiind validat cu o prezență de peste 40%. Victoria este cu atât mai importantă cu cât referendumul pe tema familiei tradiționale inițiat de Dragnea și PSD, puternic susținut de BOR și alte culte, n-a trecut în două zile și a strâns o prezență de 20%, la jumătate de cea pentru justiție. Este o gură de aer pentru tot sitemul de jusitiție aflat sub asalt continuu în ultimii doi ani.
Dar de departe cel mai mare câștigător sunt alegătorii, în special românii din diaspora. Mobilizarea exemplară din țară, îndârjirea cu care au stat la cozi ore în șir la ambasadele României din străinătate, au salvat din nou imaginea României în afară. Ei au arătat din nou Europei că România nu este nici Ungaria lui Orban, nici Turcia lui Erdogan, că doar un accident democratic a făcut ca la putere să ajungă vremelnic un grup de infractori. Coaliția PSD – ALDE a reușit să-i umilească chiar și în ziua votului, dar revanșa alegătorilor a fost pe măsură. Să nu-i uităm pe protestatarii care timp de doi ani și jumătate au trezit și întreținut conștiința civică". Integral pe g4media.ro.

De ce nu și-a dat demisia în această noapte. Goodbye, Ceaușescu! (republica.ro)

"Votul din 26 mai este o expresie a bunului simț, a bunei cuviințe, a refuzului unei mari părți din această societate de a fi considerați un popor de reduși mintal", scrie Florin Negruțiu. 
"Liviu Dragnea nu și-a dat demisia. A încercat în schimb vechile trucuri, cum ar fi „organizarea unui CEx” sau împingerea în cursa prezidențială a Gabrielei Firea (mult detestata primăriță a Capitalei) sau a lui Călin Popescu Tăriceanu (șubred de-un picior, după ce primele date exit poll arată că n-ar putea face pragul la europarlamentare). Acestea sunt „soluțiile” scoase de L. Dragnea, după ce și-a dat seama că nu are cum să-și mai anunțe El Însuși candidatura la Președinție.
De altfel, Cotroceniul puțin îl interesează, cum nu l-a interesat nici Partidul, nici campania electorală, nici chiar ziua votului (în care a apărut undeva după 7 seara, când toți activiștii erau demult demobilizați). Singurul lucru care îl interesează este verdictul de mâine. Scopul votului din 2016 și al accederii la putere a fost, pentru Liviu Dragnea, să nu ajungă aici. Cea mai mare spaimă a lui Dragnea e closetul turcesc, igrasia din celulă și apa rece de la duș. Pentru asta a ajuns la putere, ca să scape de pușcărie. 
Nu și-a dat demisia în această noapte pentru că știe că, deși șansele sale de a scăpa s-au împuținat, mai păstrează de doi lei speranță pentru ziua de mâine". Comentariul jurnalistului Florin Negruțiu este mult mai amplu. Îl găsiți pe republica.ro.

Sentinţa lui Dragnea, jucată la casele de pariuri (Adevărul)

Sentinţa definitivă în dosarul „Angajări fictive la Direcţia Copilului Teleorman” este aşteptată astăzi la Curtea Supremă. Casele de pariuri au profitat de interesul iscat de acest subiect şi oferă cote avantajoase pentru cei care vor miza pe o condamnare a liderului PSD, Liviu Dragnea. 
Sentinţa de luni ne va spune dacă legislaţia anticorupţie va fi în continuare mutilată sau nu de actuala putere politică şi, de asemenea, cum va evolua dinamica din interiorul corpului de magistraţi, şi a modului în care se fac numirile în sistemul judiciar, exemplul edificator fiind numirile de la Curtea Constituţională”, este de părere Ioan Stanomir, profesor de drept constituţional la Universitatea Bucureşti.
Pe de altă parte, alţi comentatori sunt de părere că rezultatul alegerilor de duminică va avea un efect mai însemnat asupra politicii anti-justiţie a actualei clase politice decât o sentinţă definitivă în acest dosar în contextul în care paralizarea luptei anti-corupţie nu era doar o miză personală.