Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Povestea Suveranului Pontif (Adevărul)

papa_francisc.jpeg

Începe azi vizita istorică, de trei zile, a Papei Francisc în România.
Începe azi vizita istorică, de trei zile, a Papei Francisc în România
Sursa imaginii: 
Vatican news

Șah la PSD și la Guvern: de ce toarnă Iohannis Carmen Gaz peste Viorica Dăncilă (Republica.ro) - Guvernul a înlocuit ROBOR cu noul indice de calcul pentru „Prima casă“ şi „Investeşte în tine“ (Ziarul Financiar)

Povestea Suveranului Pontif (Adevărul)

Cardinalul Jorge Mario Bergoglio avea 76 de ani când a fost ales papă în 2013. 
Din start pontiful argentinian a marcat trei noutăți fără precedent: primul papă cu numele Francisc, primul papă din America Latină și primul papă din ordinul iezuit.
Cel de-al 266-lea papă al Bisericii Romano-Catolice a ales ca mijloc de transport un Ford Focus.  Încălcând o tradiție veche de un secol, Papa a refuzat marele apartament de la ultimul etaj din Palatul Apostolic de la Vatican, preferând două camere în Casa Santa Maria. Nu poartă pantofii roșii făcuți special pentru el, ci preferă să poarte unii negri obișnuiți din țara sa natală, Argentina. Papa Francisc preferă sutane albe și crucea simplă de fier pe care o purta când era cardinal. Și-a reînnoit pașaportul în 2014 ca cetățean argentinian obișnuit, deși avea unul diplomatic de la Vatican.Papa are propriul set de emoticoane, numite popemoji.  18 milione de oameni îl urmăresc pe Twitter. Lucrul care îi lipsește cel mai mult de când a devenit papă este să iasă la o pizza.
În cei șase ani de pontificat, Papa Francisc a încercat să reformeze Curia, aparatul administrativ al Sfântului Scaun, și să elimine corupția din Banca Vaticanului. Dar cea mai mare provocare o reprezintă abordarea moștenirii abuzurilor sexuale asupra copiilor comise de fețe bisericești. Acest scandal care zguduie Biserica Catolică implică membri ai clerului catolic din întreaga lume.

Șah la PSD și la Guvern: de ce toarnă Iohannis Carmen Gaz peste Viorica Dăncilă (Republica.ro)

"Cererea lui Klaus Iohannis către Viorica Dăncilă de a-i demite pe miniștrii de la Externe și Interne este strategică.
Demiterea lui Meleșcanu ar aduce tensiune între PSD și ALDE. Plecarea acestui individ este necesară, fie numai și pentru că i-a umilit a doua oară pe cetățenii români care nu au vrut decât să-și exercite un drept constitiuțional: acela de a vota...
Demiterea ministrului Carmen Dan are legătură cu organizarea alegerilor, cu multe semne de întrebare legate de modul în care s-au desfășurat acestea, însă nu pe plan extern.
Dincolo de tupeul inimaginabil al doamnei care nu va demisiona nici imediat, nici imediat, plecarea ei ar dinamita PSD. Ieșirea ei din scenă ar însemna liber la informațiile despre 10 august și toate necunoscutele de acolo. Pentru că ea, Carmen Dan, este cheia lui 10 august. Ca și în cazul lui Liviu Dragnea, puterea este singura care o ține departe de răspunderea penală.
Acesta este contextul și tocmai de aceea, Viorica Dăncilă nu se grăbește să-i demită pe cei doi", scrie jurnalistul Alex Livadaru, co-fondator republica.ro. 

Guvernul a înlocuit ROBOR cu noul indice de calcul pentru „Prima casă“ şi „Investeşte în tine“ (Ziarul Financiar)

Guvernul a adoptat joi un proiect de hotărâre pentru modificarea costului finanţărilor la programele „Prima Casă“ şi „Investeşte în tine“, respectiv înlocuirea ROBOR cu noul indice de calcul. Anunţul a fost făcut de ministrul de finanţe Eugen Teodorovici.
Este o măsură necesară care va reduce costurile de finanţare a creditelor acordate prin progra­mele Prima casă, Prima maşină şi Investeşte în tine, programe de succes“, a declarat Eugen Teodo­rovici.