Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Papa Francisc a ţinut în România un curs de bună guvernare (Adevărul)

papa_francisc_5.jpg

Sursa imaginii: 
RFI

Protest organizat luni în fața Ministerului de Externe pentru a-i cere demisia lui Teodor Meleșcanu (g4media.ro) - Cum scăpăm de haosul de la alegeri? (România Liberă) - Despre demnitatea socială. Toţi trebuie să plătim taxe la fel (Ziarul Financiar) - Lucian Boia recunoaște că a colaborat cu Securitatea timp de 16 ani: "Ce era să fac? Nu cred că ar fi fost o idee bună să refuz" (Evenimentul Zilei)

Papa Francisc a ţinut în România un curs de bună guvernare (Adevărul)

Papa Francisc le-a cerut liderilor politici să conducă pentru popor, să caute unitatea şi să nu uite de diaspora românească, mesaj venit la doar o săptămână după ce românii din afară fuseseră umiliţi la votul pentru euroalegeri.
Papa Francisc a subliniat, în mesajele adresate românilor la Bucureşti, Şumuleu Ciuc, Iaşi şi Blaj, nevoia de unitate a românilor şi de fiecare dată a atins, fie în mod direct, fie indirect, tema responsabilizării politicienilor care, mai ales în ultimele luni de campanie electorală, au mers pe mesaje care au promovat dezbinarea şi polarizarea societăţii.

Protest organizat luni în fața Ministerului de Externe pentru a-i cere demisia lui Teodor Meleșcanu (g4media.ro)

Comunitatea Declic și inițiatorul petiției online ”Meleșcanu, demisia!” organizează luni, de la ora 18.00, un protest în fața Ministerului Afacerilor Externe, pentru a îi cere demisia ministrului Teodor Meleșcanu, potrivit unui comunicat de presă.
Membrii comunității vor sta la coadă, în semn de solidaritate cu românii din diaspora, după haosul de la alegerile europarlamentare și referendumul din 26 mai.
„Dacă Teodor Meleșcanu nu are demnitatea și onoarea de a demisiona, atunci e treaba premierului să îl demită”, a declarat Cosmin Pojoranu, inițiatorul petiției Declic.
Petiția a fost semnată de 122.000 de persoane și a devenit virală imediat după lansare.

Cum scăpăm de haosul de la alegeri? (România Liberă)

Scandalul votului din diaspora îi determină pe politicieni să propună soluții pentru evitarea problemelor în viitor. 
În Parlament există trei proiecte care vizează votul prin corespondență sau votul electronic pentru românii din diaspora și din țară. Proiectele au fost respinsee de Senat, dar pot fi votate favorabil de Camera Deputaților, for decizional. 
Promisiuni similare, făcute în 2014, s-au concretizat într-un proiect de lege fără aplicabilitate practică.

Despre demnitatea socială. Toţi trebuie să plătim taxe la fel (Ziarul Financiar)

Iulian Anghel, Editor ZF, comentează declarația de zilele trecute a președintelui PNL Ludovic Orban: „Nu mi se pare normal” ca cei din IT să nu plătească taxe pe venit.
Ziaristul remarcă și că „în piaţă la Obor poliţiştii îi iau la goană pe ţăranii din comunele alături de Bucureşti care vând o ceapă şi un pătrunjel, în afara pieţei. E o afacere ilegală, pentru că nu plătesc taxe pe venit. Dar este legal să nu plăteşti taxe pe venit în cazul angajaţilor de la 100 de metri distanţă, în clădirea Avrig 13.
Agricultura aduce PIB-ului României 5-6%. IT-ul aduce României 5-6% anual. Sunt la egalitate. Dar ţăranii sunt alungaţi din pieţe, dacă nu plătesc taxe, iar aitiştii sunt aplaudaţi pentru că nu le plătesc. Unde este aici dreptatea socială?
Demnitatea socială este cea care face diferenţa între culturi. Capitalismul ar trebui să o preţuiască. Pentru ca ea a asigurat prosperitatea capitalismului în ultimii 70 de ani”, scrie Iuian Anghel. 
Integral în Ziarul Financiar.

Lucian Boia recunoaște că a colaborat cu Securitatea timp de 16 ani: "Ce era să fac? Nu cred că ar fi fost o idee bună să refuz" (Evenimentul Zilei)

În ultima lui carte de memorii, apărută la Humanitas, "Cum am trecut prin comunism. Al doilea sfert de veac, Lucian boia recunoaște, în final, cu o jumătate de gură, că a colaborat cu Securitatea timp de 16 ani, începând de la vârsta de 29 de ani, respectiv din 1973 (deși nu e foarte sigur de an) și până în 1989
În volum scrie negru pe alb: "pe scurt, mi-a telefonat tovarășul Manea, de la Securitate, convocându-mă la o întâlnire. Nu puteam să o refuz, așa că m-am dus. Era o cameră, să-i zic conspirativă, într-un bloc, demolat între timp, cam pe unde este acum stația de metrou izvor. Tovarășul Manea dorea de la mine o declarație privind raporturile mele cu străinii. Ce era să fac? Nu cred că ar fi fost o idee bună să refuz. Acesta a fost începutul, dar și tipicul permanent al unor declarații pe care a trebuit să le dau din când în când, mai rar la început, și mai frecvent odată cu înmulțirea raporturilor mele cu străinii, mai ales odată cu constituirea Comisiei internaționale de istoriografie", afirmă Boia nonșalant, cu nota că face "precizarea utilă" că nu a semnat niciun angajament. Mai era nevoie?, se întreabă azi Evenimentul Zilei.

 
Revista presei românești - 3 iunie 2019