Cinci lucruri pe care USR-PLUS trebuie să le impună PNL dacă vor guverna împreună (Adevărul)

daniel_gorgonaru.png

Daniel Gorgonaru, jurnalist Adevărul
Daniel Gorgonaru, jurnalist Adevărul.
Sursa imaginii: 
adevarul.ro

A fost publicată broșura cu locurile de la admiterea la liceele din București (Hotnews.ro) - Patronatele din turism amenință cu greva fiscală din cauza aglomerației de pe A2 (România Liberă) - Câte companii româneşti reuşesc? Coface: Dintr-un milion de companii înfiinţate între 2005 şi 2011, doar 0,8% au ajuns la afaceri de peste 1 mil. euro în 5 ani (Ziarul Financiar)

Cinci lucruri pe care USR-PLUS trebuie să le impună PNL dacă vor guverna împreună (Adevărul)

Votul din 26 mai a resetat scena politică românească. Alianţa USR-PLUS este marele câştigător al acestor alegeri, iar rezultatul ar fi fost cu mult mai bun dacă votul din diaspora nu ar fi fost blocat administrativ de autorităţile de la Bucureşti...
La cum arată actuala configuraţie politică, singurul aliat pe care îl poate lua în calcul USR-PLUS este PNL. În timp ce formaţiunea lui Ludovic Orban poate manevra şi cu alte variante (traseişti de la ALDE, de la PMP, chiar şi de la PSD, UDMR şi minorităţi)...
Este evident că PNL, în multe dintre politicile publice, se apropie mult de PSD ca mod de operare: trafic de influenţă, contracte date pe sprânceană, apetit pentru devalizarea banului public. Este suficient să te uiţi pe lista condamnaţilor penelişti pentru corupţie din ultimii zece ani.  USR-PLUS trebuie să evite astfel orice situaţie în care prin participarea la guvernare alături de liberali să ofere girul lor unor noi Fenechiu, Cristian David, Tudor Chiuariu, Gheorghe Ştefan zis Pinalti, iar pentru asta trebuie să impună în negocierile cu PNL cel puţin cinci condiţii esenţiale: premierul să provină din rândul USR-PLUS (în condiţiile în care alianţa îl va susţine pe Iohannis la prezidenţialele din toamnă); schimbarea legii privind alegerea primarilor dintr-un singur tur; introducerea votului prin corespondenţă; legalizarea parteneriatului civil şi includerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO, scrie jurnalistul Daniel Gorgonaru în editorialul „Adevărul”.

A fost publicată broșura cu locurile de la admiterea la liceele din București (Hotnews.ro)

Broșura cu locurile de la admiterea la liceele din București a fost publicată marți seara de Inspectoratul Școlar al Capitalei, cu o întârziere de câteva săptămâni și după controversele privind școlile profesionale. Sunt 78 de clase alocate învățământului profesional față de 34 anul trecut. 
Documentul de 127 de pagini poate fi descărcat aici.

Patronatele din turism amenință cu greva fiscală din cauza aglomerației de pe A2 (România Liberă)

FPTR cere demiterea directorilor CNAIR și a șefului Biroului de Poliție A2 deoarece lucrările la Autostada Soarelui în sezon afectează grav turiștii.
Drumul dintre București și Constanța a fost parcurs ieri, de exemplu, în patru ore , deși în mod normal dureaă două ore și puțin. Fără autostradă, pe drumul vechi, într-o zi normală, se fac mai puțin de patru ore. Întârzierile apar din cauza lucrărilor de reparații, începute la 21 mai.
Aglomerația și blocajele de pe Autostrada Soarelui alungă peste granițe o mare parte din turiștii care vor să vină pe litoralul românesc, iar românii din Ardeal preferă un drum de șase ore pe litoralul croat în locul unuia de opt ore către stațiunile românești de la Marea Neagră.
Mohammad Murad, proaspăt reales președinte al FPTR pentru al treilea mandat,  a spus că „Dacă până pe data de 15 iunie autostrada nu funcționează în parametrii normali, hotelierii de pe litoral vor intra în grevă fiscală și nu vor mai plăti taxe către stat”. 

Câte companii româneşti reuşesc? Coface: Dintr-un milion de companii înfiinţate între 2005 şi 2011, doar 0,8% au ajuns la afaceri de peste 1 mil. euro în 5 ani (Ziarul Financiar)

Dintr-un milion de com­panii înfiinţate în pe­rioada 2005-2011, doar 400.000 de companii sunt încă active. Din cele un milion de companii, 0,8% (8.000) au ajuns la o cifră de afaceri de 1 mil. euro într-un interval de 5 ani şi, dintre acestea, maximum 15% au o situaţie financiară solidă. Astfel, doar 5 din 10.000 de companii noi ajung să aibă succes cu adevărat, arată un studiu al companiei Coface România.
Două dintre cele mai frecvente erori ale companiilor sunt legate de utilizarea capitalului de lucru pentru investiţii şi de neadaptarea strategiei de business la ciclurile economice (investiţii în momente inoportune).

 
Revista presei românești - 5 iunie 2019