Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Preşedintele începe să piardă referendumul pe care românii tocmai l-au câştigat (Adevărul)

avram.jpg

Jurnalistul Liviu Avram, redactor șef adjunct Adevărul
Sursa imaginii: 
site-ul ziarului Adevărul

Ultimele zile de libertate ale lui Dragnea în PSD: A trăit cu senzația că va fi achitat, liber (Hotnews.ro) - Lobby-ul antifumat dăunează grav societăţii (Jurnalul Național) - Cum arată anul agricol 2019: Ploile din primăvară şi seceta din toamnă au schimbat traiectoria culturilor (Ziarul Financiar)

Preşedintele începe să piardă referendumul pe care românii tocmai l-au câştigat (Adevărul)

Liviu Avram, redactor șef adjunct „Adevărul,” remarcă faptul că în momentul de față președintele Iohannis nu are „majoritatea parlamentară necesară pentru trecerea unei legi, darămite una necesară pentru modificarea Constituţiei. Ca să compenseze acest deficit, preşedintele propune partidelor parlamentare un aşa-zis „acord naţional”. Printre ambiţiile documentului, regăsim inclusiv obiective pe care preşedintele a refuzat să le menţioneze, explicit, în întrebările de la referendum, cum ar fi întoarcerea din drum a legislaţiei penale deja adoptate sau asigurarea integrităţii publice. 
În plus, preşedintele pare să fi jucat copilăreşte şi incorect. A chemat partidele la consultări, dar nu le-a spus nimic despre următorii paşi de urmat. Abia după ce s-a întâlnit cu liderii politici, a anunţat că-i invită să semneze „acordul naţional” şi a citit textul. 
Şulfă bătrână, Tăriceanu a mirosit imediat capcana: „Ne face, practic, o propunere celor din PSD şi ALDE, să îl susţinem pentru al doilea mandat”. Greu de contrazis, indiferent ce sentimente ne animă faţă de emitent.
Practic, preşedintele a înzestrat referendumul cu o uriaşă forţă politică – adică de natură pur morală - şi cu o foarte limitată forţă juridică.
Nu ştiu cine a gândit acest plan, dacă a fost ideea preşedintelui sau a altcuiva. El în sine şi pur teoretic poate n-ar fi rău, dar îi lipseşte un ingredient absolut necesar: acela ca toţi politicienii să aibă bun simţ.
Preşedintele putea, prin referendum, să ofere poporului un tun, dar i-a furnizat o arbaletă. A ţinut tunul pentru el, dar ghiulelele sunt la Dăncilă şi la Tăriceanu”, notează - în editorial - ziaristul Liviu Avram. 
Integral în Adevărul.

Ultimele zile de libertatea ale lui Dragnea în PSD: A trăit cu senzația că va fi achitat, liber (Hotnews.ro)

"Eu nu vreau să plec din viața și din funcția asta ca prostul", le spunea Liviu Dragnea jurnaliștilor, în urmă cu aproape un an. Social-democrații recunosc, după condamnarea liderului PSD, că acesta a sacrificat partidul în încercarea de a scăpa de condamnare și mai spun că votul dat de electorat a fost unul al urii împotriva acestuia. Surse social-democrate povestesc pentru HotNews.ro cum au fost ultimele zile de libertate ale lui Liviu Dragnea la partid. 
"Nu s-a putut vorbi cu el. Era foarte tăcut. De altfel, în ultimele trei săptămâni de campanie Dragnea era parcă rupt de realitate. A fost o perioadă de maximă tensiune pentru el. Se apropia decizia Înaltei Curți și știa că partidul stă prost în sondaje, dar a ținut toate cercetările sub cheie. Doar Darius Vâlcov, Codrin Ștefănescu și Ionel Arsene știau de un sondaj efectuat de profesioniști pe luna aprilie, care cota partidul cu 24,6%. Nimeni dintre liderii PSD nu a văzut acel sondaj. Pe ultima sută de metri a făcut campania furibundă cu Daea, când a aruncat în stânga și dreapta cu promisiuni și proiecte de lege. Nu a vrut să demisioneze nici în noiembrie anul trecut, nici în ultima clipă și a sacrificat partidul știind, trăind cu senzația că va fi achitat, liber", au explicat sursele citate. 

Lobby-ul antifumat dăunează grav societăţii (Jurnalul Național)

Proiectul de lege antifumat depus de USR la Parlament prevede, printre alte măsuri ce pot fi considerate de bun simţ, şi demersuri de-a dreptul aberante. Este vorba despre interzicerea sponsorizării de evenimente de către companiile de tutun, o situaţie cu impact negativ asupra vieţii culturale din România, unde festivaluri de însemnătate naţională şi cu rol social major sunt finanţate de această industrie. Proiectul de lege este iniţiat de un ONG finanţat de Bloomberg, iar deputaţii care îi fac lobby au beneficiat ei înşişi de o sponsorizare din partea fundaţiei americane.
Deputatul Emanuel Ungureanu spune că USR susţine această iniţiativă legislativă venită din partea societăţii civile în forma sa radicală, care cere inclusiv „interdicţia acţiunilor de sponsorizare a produselor din tutun”. Practic, legea le va interzice companiilor din industria tutunului sponsorizarea oricăror evenimente. O lovitură grea pentru cultura din România, un domeniu oricum firav şi mult subfinanţat. Este de ajuns să amintim că una din companiile de profil este, de ani de zile, sponsor al unor acţiuni precum Festivalul Internaţional „George Enescu”, unul din cele mai mari şi mai prestigioase evenimente muzicale din lume, Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu etc, de asemenea evenimente de referinţă pentru România. Impactul cultural şi social al acestora este unul cu totul special, iar proiectul de lege în discuţie le pune în pericol existenţa.

Cum arată anul agricol 2019: Ploile din primăvară şi seceta din toamnă au schimbat traiectoria culturilor (Ziarul Financiar)

Culturile de grâu, orz şi rapiţă, semănate în toamnă, au fost afectate de secetă şi producţiile ar putea fi mai mici cu 20- 30% în acest an, deşi au fost revigorate de ploile din primăvară, spun fermierii. Însă producţiile de porumb şi floarea-soarelui ar putea atinge un nou record, pentru că au avut un start bun.

 
Revista presei românești - 6 iunie 2019