Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Conflictul de la Valea Uzului nu s-a încheiat. UDMR nu vrea preluarea cimitirului de către Armată (Evenimentul Zilei)

cimitir.jpg

Cele 52 de cruci ale eroilor români și monumentul din Cimitirul Valea Uzului au fost acoperite cu saci negri de plastic
Cele 52 de cruci ale eroilor români și monumentul din Cimitirul Valea Uzului au fost acoperite cu saci negri de plastic
Sursa imaginii: 
Facebook

1.280lei/lună, prețul vieții unui medic de elită din România (România Liberă) - Politica externă a guvernului Dragnea-Dăncilă a umilit România la ONU (Adevărul) - <<Face echipa pe prietenii!>> (Gazeta Sporturilor)

Politica externă a guvernului Dragnea-Dăncilă a umilit România la ONU (Adevărul)

 
România a pierdut categoric în faţa Estoniei competiţia pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU. Principala cauză: intenţia Guvernului de a muta ambasada din Israel la Ierusalim, demers promovat de Liviu Dragnea, dar şi de Viorica Dăncilă.
Analiştii de politică externă arată că România, prin deciziile proaste ale guvernanţilor, s-a sabotat singură. Statul român avea prima şansă în condiţiile în care concura cu un stat care era la prima încercare de a prinde o astfel de poziţie. „Estonia şi-a lansat candidatura pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate sperând într-o competiţie de palmares. Nu şi-a imaginat că în Grupul Est - European ar putea avea vreo şansă împotriva României. Înainte de mişcarea haotică, nepregătită, lansată de analfabeţi în relaţiile internaţionale, dar cu aspiraţii de cunoscători privind mutarea Ambasadei României din Israel, diplomaţia românească îşi asigurase susţinerea din partea a 100 de state din cele 129 cât reprezintă majoritatea necesară pentru confirmarea candidaturii de către Adunarea Generală a ONU“, a precizat Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României, în cadrul unei analize publicate pe pagina personală de Facebook.   De asemenea, fostul şef al diplomaţiei româneşti consideră că statul român a ajuns să fie îngenuncheat în urma deciziilor luate fără analize serioase. „În ultimii 30 de ani, România nu a mai atins un nivel atât de umilitor în ceea ce priveşte încrederea internaţională. În lumea de azi, cu cât un stat este mai lipsit de credibilitate cu atât este mai vulnerabil. Deja discutăm de siguranţa naţională“, a completat Diaconescu.
 

1.280lei/lună, prețul vieții unui medic de elită din România (România Liberă)

 
Medicul care a murit vineri în timpul gărzii la un centru de permanență din județul Bihor avea o pensie de doar 1.280 lei, după 40 de ani de muncă. Autorităţile spun că analizează situaţia şi se laudă cu măririle de salarii din 2018.
Peste 2.000 de medici români au semnat mai multe memorii către autorităţi în care au cerut ca gărzile efectuate să fie luate în calcul ca vechime în muncă. Aceştia sunt revoltaţi din cauza suprasolicitării personalului din sănătate prin impunerea unor gărzi peste norma europeană pentru acoperirea deficitului de personal şi spun că au colegi care au decedat nu numai în gardă, dar şi în sălile de operație, în UPU sau în radiologie. Doctorii le transmit guvernanţilor şi membrilor Parlamentului României, indiferent de culoarea politică, să susţină proiectul de lege ce vizează recunoașterea ­orelor de gardă ca vechime în muncă, în condiţiile în care, în serviciul de gardă, de exemplu, un medic poate fi nevoit uneori să consulte într-o tură şi 50 de pacienţi. Potrivit Colegiului Medicilor din România, 52% din doctorii din Bucureşti suferă de epuizare şi suprasolicitare fizică şi psihică. Oboseala accentuată şi teama de erori medicale sunt cele mai frecvente efecte ale gărzilor în spitalele din România. Într-o gardă, medicii din România lucrează continuu, fără pauză, în medie 24 de ore.
 

Conflictul de la Valea Uzului nu s-a încheiat. UDMR nu vrea preluarea cimitirului de către Armată (Evenimentul Zilei)

 
Situația s-a mai calmat în Valea Uzului, însă imaginile cu confl ictele de acolo au făcut înconjurul lumii. Maghiarii nu sunt însă de acord cu propunerea premierului Viorica Dăncilă, de trecere a cimitirului în administrarea Ministerului Apărării.
Sute de români și maghiari au participat, sâmbătă după amiază, în Cluj-Napoca, la un marș al prieteniei, ca răspuns la cele întâmplate în Valea Uzului. Ei au vrut să demonstreze că relațiile româno-maghiare din Ardeal, între oamenii simpli, sunt bune. Pe foile pe care aceștia le purtau la piept, mesajele, scrise în ambele limbi, îndemnau la pace. Inițiatorul acțiunii, Cornel Vîlcu, a spus că ceea ce s-a întâmplat la Valea Uzului a fost o provocare.

 

<<Face echipa pe prietenii!>> (Gazeta Sporturilor)

 
Tot mai mulți oameni din fotbal contestă selectția lui Contra, acuzând că tehnicianul e influențat de impresarii-amici Lucian Marinescu și Anamaria Prodan.
Primul îi are sub contract pe Grozav, Toșca și Paul Anton, trei dintre titularii-surpriză ai lui Guriță la Oslo, în vreme ce soția lui Reghecampf îl reprezintă pe Nicușor Stanciu, trimis și el pe teren din primul minut deși se află în cel mai prost moment al carierei.
Pe de altă parte, cifrele fantastice ale lui Ianis Hagi  din cele 33 de minute jucate contra Norvegiei îil impun pe acesta în primul 11 contra Maltei, diseară în preliminariile Euro 2020.