Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cât timp se înjură taberele din PSD, guvernează cineva România? (Adevărul)

ion-m-ionita_6.jpg

Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.
Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.
Sursa imaginii: 
site-ul ziarului Adevărul

Ministerul de Externe nu mai are soluții pentru votul românilor din Diaspora (Evenimentul Zilei) - Firea vrea încă un miliard pentru Primăria București (România Liberă) - De ce s-a rupt România de UE și SUA în criza de la Chișinău. Mizele alianțelor imposibile și trădarea Bucureștiului Interviu (ziare.com)

Cum a ajuns PSD să se sfâşie în epoca post-Dragnea (Adevărul)

 
Trei tabere luptă pentru şefia partidului: gruparea condusă de Viorica Dăncilă şi Marian Oprişan, „troica“ Paul Stănescu - Marcel Ciolacu - Gabriela Firea şi foştii locotenenţii ai lui Liviu Dragnea, strânşi în jurul Olguţei Vasilescu. Viorica Dăncilă pleacă favorită, pentru că altfel PSD riscă să piardă guvernarea. Însă premierul ar putea avea un contracandidat puternic: Gabriela Firea sau Marcel Ciolacu.
Cât timp se înjură taberele din PSD, guvenează cineva România?, se întreabă în editorial jurnalistul Ion M. Ioniță.
 „(...) USR și partenerii de la PLUS nu vor deloc să fie într-o echipă care ar urma să intre în Palatul Victoria, dacă ar trece o moțiune de cenzură. Pe de o parte este explicabil. Guvernarea Cioloș a fost gura de oxigen de care avut nevoie PSD. pentru a se reface și  câștiga detașat alegerile din 2016. A fost un guvern pe care PSD l-a controlat din Parlament, care i-a asigurat supraviețuirea în toate structurile administrative de la centru și din teritoriu și care a funcționat ca țintă perfectă pentru propaganda anti-europeană, împotriva „străinilor”, împotriva lui „Soros și a multinaționalelor”, propagandă dezvoltată cu succes de echipa de consilieri a lui Liviu Dragnea. 
Liberalii și-ar dori în parte să preia guvernarea, dar nici acolo lucrurile nu sunt limpezi. Dar care sunt alternativele?
Economia are nevoie cât mai repede posibil de reparare a măsurilor toxice luate de PSD. Gradul de îndatorare crește în fiecare lună, iar cheltuielile bugetare sunt scăpate de sub control...
Poate pentru PNL și USR-PLUS nu e urgent să intre la guvernare pentru a se strecura printre toate găurile lăsate de PSD. Dar oamenii nu au votat pentru calcule electorale. Ei au cerut să se termine cât mai repede cu ceea ce face PSD la conducerea țării.
Entuziasmul din 26 mai nu va ține dacă societatea se va vedea încă o dată înșelată din cauza unor interese minore”.
Integral în „Adevărul”.
 

Ministerul de Externe nu mai are soluții pentru votul românilor din Diaspora (Evenimentul Zilei)

 
Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, participă astăzi la Ora Guvernului în plenul Camerei Deputaților. Prezența diplomatului a fost solicitată de grupurile parlamentare ale PNL și USR. Dezbaterile au loc pe două teme: „Dreptul la vot al Diasporei, călcat în picioare de ministrul Meleșcanu” și „Blocarea votului românilor din diasporă”. Senatul dezbate și votează moțiunea simplă cu tema: „26 mai vă cere demisia, domnule Meleșcanu”. Ieri, Meleșcanu a prezentat raportul cu privire la alegerile din Diaspora.
Șeful diplomației române a explicat că, încă din luna februarie, a transmis misiunilor diplomatice o notă în care le-a cerut o situație a secțiilor de votare existente și precizări dacă ar fi nevoie de suplimentarea lor. 
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, luni, că ministerul pe care îl conduce şi-a „epuizat resursele” pe care le poate pune la dispoziţia românilor din diaspora care vor să voteze. „Este regretabil şi îmi cer scuze pentru toţi oamenii care au stat la coadă. Ministerul de Externe şi-a atins pragul capacităţilor sale logistice”, a spus Meleșcanu. Va urma o discuție cu ambasadorii și se vor analiza cauzele și responsabilitățile.
Ministrul a mai precizat că în ziua alegerilor, după ora 16.00, a solicitat prelungirea perioadei de vot, însă Biroul pentru secţiile de votare din străinătate nu a acceptat modificarea programului.
 

Firea vrea încă un miliard pentru Primăria București (România Liberă)

 
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, spune că este nevoie de completarea bugetului pentru a evita falimentul. Bugetul Primăriei Capitalei pe anul 2019 este de 6,7 miliarde de lei, iar Firea vrea încă un miliard de la trezorerie și de la Ministerul de Finanțe. Reprezentanții Opoziției o acuză pe Firea că a umflat cheltuielile Capitalei prin programe populiste și finanțarea companiilor nelegale.
 

De ce s-a rupt România de UE și SUA în criza de la Chișinău. Mizele alianțelor imposibile și trădarea Bucureștiului Interviu (ziare.com)

 
Dupa anularea alegerilor din Chisinau castigate de Andrei Nastase, Bruxelles-ul si Washingtonul au ajuns la concluzia ca oligarhul Vlad Plahotniuc reprezinta un pericol mai mare pentru Moldova decat socialistul pro-rus Igor Dodon si ca populatia Moldovei le considera responsabile de toate abuzurile unui regim politicinspirat din autoritarismul de tip putinist. Putin a protejat investitiile politice si economice ale Rusiei din R Moldova, iar ACUM ar fi disparut daca ar fi ramas in Opozitie, a explicat conf. univ. Armand Gosu, specialist in spatiul ex-sovietic.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Armand Gosu constata ca Romania continua sa mizeze pe Plahotniuc, din cauza contactelor vechi la Bucuresti, de pe vremea Guvernului Nastase, dar si pentru ca "nu poti sa iei decizii corecte fara sa cunosti bine situatia politica de acolo. Nu poti lasa aceiasi oameni, sa se ocupe de 10 ani la SIE si MAE, de dosarul Moldova, pentru ca duc in spate toata zgura unor batalii de uzura si toate frustrarile unei cariere birocratice, cu sefi isterici care nu stiu ce vor."
La Chisinau pozitia Romaniei a generat o uriasa dezamagire, sper ca cetatenii Moldovei sa nu vada in sustinerea acordata lui Plahotniuc o proba de cinism si de lipsa de empatie pentru suferintele lor, sufocati de un regim politic nascut din simbioza nomenklaturii sovietice cu lumea criminala, spune Armand Gosu.
 
Revista presei românești - 11 iunie 2019