Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce încă o pacientă cu arsuri grave nu a putut fi tratată în țară, la 3 ani și jumătate după Colectiv? Două centre pentru arși ar fi trebuit să fie inaugurate luna trecută la Timișoara și Iași (Hotnews.ro)

protest-dupa-incendiul-din-clubul-colectiv.jpg

Protest după incendiul din clubul Colectiv.
Sursa imaginii: 
Eduard Vasilica | RFI

Cei mai fericiţi angajaţi: Salariile angajaţilor din sănătate, educaţie şi construcţii s-au dublat în ultimii cinci ani (Ziarul Financiar) - Zeci de mii de turiști, în vacanța de Rusalii. Nu mai sunt locuri de cazare pe litoral (Evenimentul Zilei) - Ion Țiriac: <<Îmi aloc 6 luni să fac motorul FRT să pornească>> (Gazeta Sporturilor)

De ce încă o pacientă cu arsuri grave nu a putut fi tratată în țară, la 3 ani și jumătate după Colectiv? Două centre pentru arși ar fi trebuit să fie inaugurate luna trecută la Timișoara și Iași (Hotnews.ro)

 
Mihaela Iacob, o femeie de 41 de ani care a suferit arsuri grave pe jumătate din suprafața corpului într-o explozie produsă vinerea trecută, în jurul prânzului, într-un bloc din Timișoara, a fost transferată după 3 zile la spitalul AKH din Viena. Ministerul Sănătății a anunțat că a luat decizia să o trasfere pe Mihaela Iacob la Viena și să suporte costurile tratamentului de la Viena cu toate că femeia "nu este asigurată medical și nu putea beneficia de îngrijiri în străinătate".
Mihaela Iacob, arsă grav pe 50% din suprafața corpului, constituie însă o urgență medicală - ar fi trebuit tratată gratuit într-un spital din România, însă niciun spital din țară nu are condiții pentru a o trata. 
Chiar în orașul Mihaelei Iacob, Timișoara, ar fi trebuit să fie deschis, luna trecută, un centru specializat în tratarea pacienților mari arși. 
La sfârșitul anului 2016, cu bani de la Consiliul Județean Timiș, în cadrul Spitalului Județean Timișoara au fost finalizate lucrările la trei din cele cinci saloane ale noii clinici de mari arși. Saloanele nu pot fi folosite deocamdată, pentru că Ministerul Sănătății nu a dotat unitatea medicală cu aparatura necesară.
România nu are, la 3 ani de la incendiul din clubul Colectiv, condiții pentru a trata nici măcar un singur pacient "mare ars".
 

Cine au fost cei mai fericiţi angajaţi: Salariile angajaţilor din sănătate, educaţie şi construcţii s-au dublat în ultimii cinci ani (Ziarul Financiar)

 
Salariile angajaţilor din sănătate au crescut de 2,4 ori în ultimii cinci ani, acesta fiind sectorul cu cea mai mare creştere salarială din această perioadă în România, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Astfel, salariul mediu din sănătate a ajuns la valoarea de 3.751 de lei în luna aprilie a acestui an, faţă de nivelul de 1.571 de lei net în aprilie 2015 (+138%).
„Angajaţii de la stat- în special cei din sănătate şi din educaţie-aveau incontestabil nevoie de creşteri salariale, dar majorarea salariilor din sectorul public pune o presiune foarte mare în sectorul privat. Există din ce în ce mai mulţi oameni care decid să plece din privat la stat, pentru că au salarii comparabile, iar presiunea pe rezultate este mai redusă. Această presiune nu se resimte neapărat în Bucureşti, ci în provincie, unde tot mai mulţi angajaţi din privat îşi depun dosarele pentru a se angaja la stat“, a explicat Raluca Pârvu, business manager în cadrul BPI Group, companie de consultanţă în management şi resurse umane. În topul sectoarelor în care salariile angajaţilor au crescut cel mai mult în ultimii cinci ani se află construcţiile (unde salariul mediu a crescut cu 118% în cinci ani), educaţie (+105%), activităţi de spectacole şi recreative (+100%) şi administraţie publică (+92%).
 

Zeci de mii de turiști, în vacanța de Rusalii. Nu mai sunt locuri de cazare pe litoral (Evenimentul Zilei)

 
Pentru weekendul care urmează, prelungit cu zilele libere de Rusalii, hotelierii de pe litoral s-au pregătit pentru sosirea celui mai mare număr de turiști din acest sezon estival. Mamaia și Vama Veche sunt destinațiile cu cele mai multe rezervări pentru minivacanța de Rusalii, dar și celelalte stațiuni vor fi ocupate de un număr însemnat de turiști.
Cel puțin 50.000 de turiști sunt așteptați în minivacanța de Rusalii, care începe vineri 14 iunie și ține până luni, 17 iunie. Vremea se anunță bună de plajă, cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius, însorită, cu o briză ușoară și apa mării tocmai bună de scăldat.
 

Ion Țiriac: <<Îmi aloc 6 luni să fac motorul FRT să pornească>> (Gazeta Sporturilor)

 
Omul de afaceri să numără printre candidații la șefia Federației Române de Tenis la alegerile din 19 iunie. Dacă va câștiga, are în plan să stea doar șase luni în funcție, timp în care dorește să pună bazele unor proiecte de dezvoltare pentru tenisul romanesc. Fostul mare jucător de tenis a comentat și prestația Simonei Halep de la Roland Garros.
 <<A jucat slab! A fost sub nivelul ei . Simona are armele, are tot ce-i trebuie să câștige. Dar trebuie să aibă și orele de antrenament în spate. Pe care nu le are acum din diferite rațiuni>>.
Găsiți interviul integral cu Ion Țiriac în edișia tipărită a Gazetei Sporturilor.
 
Revista presei românești - 12 iunie 2019