Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Răfuielile unui CEX cu scântei (Evenimentul Zilei)

dancila.jpg

Viorica Dăncilă își impune în CEX echipa cu care vrea să câștige șefia PSD, scrie astăzi Evenimentul Zilei.
Viorica Dăncilă își impune în CEX echipa cu care vrea să câștige șefia PSD, scrie astăzi Evenimentul Zilei.
Image source: 
evz.ro

14 iunie, Ziua internațională a donatorilor de sânge! (România Liberă) - Bancherii încep să asculte de Isărescu: Băncile mari încep să majoreze dobânzile la depozite, apropiindu-se de creşterea inflaţiei (Ziarul Financiar) - Gică Popescu anunță investiții importante ale Guvernului: „400 de milioane de euro pentru România, nu pentru UEFA!” (Gazeta Sporturilor)

Răfuielile unui CEX cu scântei (Evenimentul Zilei)

 
O nouă victorie de etapă a grupării Viorica Dăncilă - Marian Oprișan - Niculae Bădălău, în CEx-ul de joi, când trinomul a reușit să se impună, din nou, în fața baronilor rivali care o susțin pe primărița Capitalei, Gabriela Firea, în lupta pentru putere.
Concret, în urma unui CEx presărat de tensiuni și acuzații extreme, Dăncilă, Oprișan și Bădălău au bătut în cuie data Congresului, pe 29 iunie, deși fostul vicepremier Paul Stănescu a propus, chiar la începutul discuției, devansarea organizării forului suprem. De notat că Dăncilă l-a refuzat fără măcar să supună la vot această propunere.
Un moment interesant al CEx-ului a fost momentul în care senatorul Șerban Nicolae și-a anunțat intenția de a candida la Cotroceni, în condițiile în care, e evident, proiectul său nu e privit cu ochi buni de actuala conducere a PSD. În realitate, Nicolae nu beneficiază de susținere pe linie de partid și interesul său este acela de a subzista în PSD, rămânând în prim-planul dezbaterilor interne.
 

Bancherii încep să asculte de Isărescu: Băncile mari încep să majoreze dobânzile la depozite, apropiindu-se de creşterea inflaţiei (Ziarul Financiar)

 
Banca Transilvania, cea mai mare bancă locală după active, a decis să majoreze de la 12 iunie 2019 dobânzile plătite la depozitele în lei ale populaţiei cu un punct procentual pentru eco­nomiile plasate la bancă pe unu sau doi ani.
Astfel, bonificaţia plătită de BT la un depozit cu maturitatea de un an ajunge în prezent la 3,5%, faţă de 2,5% anterior datei de 12 iunie. În cazul în care economiile sunt ţinute la bancă mai mult de doi ani BT plăteşte clienţilor 4% pe an.
Depozitele constituite pe trei ani sunt remunerate cu o dobândă 4,25% faţă de 3,5% anterior, majorarea de dobândă în acest caz fiind de 0,75 puncte procentuale.
Dobânzile plătite de Banca Tran­silvania la depozite sunt în prezent cele mai mari din piaţă. Printre băncile mari care au mai anunţat majorări de do­bândă la economiile populaţiei se numără Raiffeisen şi UniCredit.
Majorarea dobânzilor efectuată de băncile mari vine în contextul în care gu­vernatorul BNR Mugur Isărescu a cerut instituţiilor de credit să majoreze bonificaţiile plătite la depozite în lei.
După ce a crescut inflaţia la peste 4%, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, le-a cerut băncilor să majoreze dobânzile la depozite.
 

14 iunie, Ziua internaționlă a donatorilor de sânge! (România Liberă)

 
Evenimentul este marcat la Centrul de transfuzii București ( Str. Dr. Ctin Caracaș).
Autorităţile îndeamnă populaţia să doneze sânge, în condiţiile în care, pe perioada verii, stocurile din spitale ajung la cote alarmant de mici, fiind cu 20-25% mai puţini donatori faţă de media obişnuită din timpul anului. Şi Biserica Ortodoxă Română, care s-a implicat în multe acţiuni umanitare pentru salvarea vieţilor şi campanii pentru donare de sânge, militează în continuare pentru păstrarea spiritului caritabil al românilor prin astfel de gesturi de solidaritate.
Rezultatele primului sondaj privind donarea de sânge şi plasmă umană relevă că 33% dintre respondenţi au donat sânge cel puţin o dată, iar 77% sunt de acord cu un parteneriat public privat pentru colectarea şi procesarea de plasmă umană. Dintre cei care nu au donat sânge, 32% au precizat că nu se califică ca donator din cauza problemelor medicale personale, 27% au declarat că nu i-a interesat acest aspect, 21% au precizat că le-a fost frică de procedură, iar 13% au spus că nu au avut timp. În ce priveşte principala cauză a lipsei de sânge pentru transfuzii, 30% au indicat lipsa de donatori, 24% au apreciat că publicul nu este suficient informat, 16% au invocat proasta organizare a sistemului de transfuzii, 10% au indicat lipsa unor stimulente financiare pentru donator şi 9% au dat vina pe lipsa investiţiilor în centrele de donare. 88% dintre respondenţi s-au declarat de acord cu înfiinţarea unei bănci naţionale de sânge, plasmă umană şi celule stem, de unde să se asigure pe termen lung necesarul lor pentru tratarea pacienţilor români.

Gică Popescu anunță investiții importante ale Guvernului: „400 de milioane de euro pentru România, nu pentru UEFA!” (Gazeta Sporturilor)

Gică Popescu vorbește deschis într-un interviu-eveniment pentru GSP despre naționala României, Euro 2020, colaborarea cu Guvernul și noua funcție de la Viitorul. 
Fostul căpitan al Barcelonei spune că va fi făcută și calea ferată aeroport-Gara de Nord, vor fi construite și patru stadioane plus 150 de baze sportive și 200 de terenuri prin toată țara.
Între timp, încearcă să-l convingă pe Hagi să înceteze să mai verifice tot el și iarba, să mai delege din atribuții, dar anunță că Viitorul e aproape să vândă o parte din acțiunile clubului unor invstitori români foarte potenți financiar.

 
Revista presei românești - 14 iunie 2019