Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Companiile publice au ajuns un rai al angajaţilor la stat (Adevărul)

controlori_de_zbor.jpg

Controlorii de trafic aerian din cadrul companiei de stat ROMATSA sunt cel mai bine plătiţi angajaţi din România
Image source: 
Inquam Photos / George Călin via adevarul.ro

Dăncilă: Nu demisionez din Guvern dacă pierd la Congres. E bine ca preşedintele să fie şi şeful Executivului, titreaza Adevărul.

În primul interviu de după moţiunea de cenzură, premierul Viorica Dăncilă a declarat, la Adevarul Live, că nu va demisiona în cazul în care nu va fi aleasă în funcţie de preşedinte al PSD la Congresul din 29 iunie. „Preşedintele partidului să fie şi şeful Executivului. Noi am mai avut această experienţă în care preşedintele partidului nu a fost primul-ministru şi aţi văzut, suntem la al treilea guvern“, a spus Dăncilă.

Și tot in Adevărul: Companiile publice au ajuns un rai al angajaţilor la stat, care pot găsi aici cele mai mari salarii din economia românească. În companiile din România deţinute de stat, salariile sunt cu peste 80% mai mari decât salariul mediu din sectorul privat, arată un raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI) ce analizează datele pentru anul 2016.

În condiţiile în care un angajat mediu din privat câştiga atunci, în medie, un salariu brut de 2.729 lei, putem estima că un angajat dintr-o companie de stat câştiga aproape 5.000 de lei. Dacă ţinem cont şi de faptul că politicile guvernamentale din ultimii doi ani au fost de majorare a salariilor din zona bugetară, cel mai probabil acest decalaj a crescut şi mai mult.

În sectorul public din România, salariile sunt mai mari decât în mediul privat, probabil avem cel mai mare decalaj din Uniunea Europeană. Nu mă miră că şi în companiile de stat întâlnim aceeaşi situaţie, a declarat pentru „Adevărul“ Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Raportul FMI mai arată că firmele din România controlate de stat au performanţe în mod sistematic mai slabe decât sectorul privat, deşi îşi plătesc angajaţii mai generos, pentru că generează mai puţine venituri per angajat decât cei din privat. Acest lucru este valabil în toate fostele state sovietice. „Nu este o surpriză, aceste companii sunt mai puţin productive şi mai puţin profitabile“ decât companiile private, susţine Poul Thomsen, director al Departamentului European al FMI.

Imixtiunea politică este destul de puternică, iar salariile mai mari favorizează prietenii, rudele, conchide în Adevărul Ionuţ Dumitru.

 

 România în primele patru luni din an: cel mai mare deficit comercial din estul Europei şi al şaselea cel mai mare din Uniunea Europeană – analizează Ziarul Financiar. Cauzele sunt aceleaşi: importurile cresc mai repede ca exporturile, faţă de anii trecuţi.

În România, exporturile au crescut cu 4%, iar importurile cu 8% şi, astfel, deficitul comercial s-a majorat cu 34%, până la 5,1 miliarde de euro. Dacă o astfel de situaţie se menţine pentru întreg anul, deficitul comercial va sări de 20 de miliarde de euro, apropiindu-se de 10% din PIB, o situaţie pe care România nu a mai trăit-o din 2008 încoace, dezechilibrele majore fiind atunci cauza pentru care criza a fost resimţitâ atât de violent: ajustările au trebuit să fie făcute într-un timp foarte scurt şi la o dimensiune năbănuită înainte de criză.

 

Generația de Auraș -  e titlul cronicii din Gazeta Sporturilor, de după victoria entuziasmantă a echipei naționale de tineret, 4-1 Cu Croația, în debutul Campionatului European de Fotbal.

Un start minunat și o repriză a doua aproape perfectă ne-au adus prima victorie, una uriașă, la Euro U21. După victoria senzațională cu Croația, echipa lui Mirel Rădoi își poate face calcule pentru a ajunge mai departe în competiție. În semifinale se califică cele trei câștigătoare ale grupelor și cel mai bun loc doi. CE 2019 mai are însă și o altă miză. Primele 4 echipe se califică la JO Tokio 2020, scrie Gazeta.

Acest 4-1 cu Croația valorează simbolic mai mult decât ar fi valorat o victorie la Stockholm sau la Oslo a echipei mari, notează în Gazeta Sporturilor și editorialistul Cristian Gembașu.

Ținând cont unde a ajuns fotbalul nostru, observând că tremurăm pentru o întâlnire cu Astana și analizăm serios deplasarea FCSB-ului la Orhei, avem motive să așteptăm viitorul care ne dă întâlnire mâine, nu peste ani. Să așteptăm cu încredere meciurile cu Anglia și cu Franța, fără să despicăm firul în patru și încercând să nu pierdem contactul cu solul. Dar să ne bucurăm din suflet, pentru că nu bați Croația în fiecare zi. La nicio categorie de vârstă, la niciun sport!

Revista presei românești din 19 iunie 2019