Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tăceți, tăceți, tăceți! (republica.ro)

florin_negrutiu.jpg

Jurnalistul Florin Negruțiu
Sursa imaginii: 
republica.ro

Narcis Neaga își ascunde veniturile încasate de la CNAIR în declarația de avere (g4media.ro) - Premieră în România: o bancă de stat preia o bancă privată (Ziarul Financiar) - Victorie, egal sau eșec la maximum două goluri! (Gazeta Sporturilor)

Presa de azi scrie pe larg despre Sorina

„Adevărul” se concentrează pe Calvarul Sorinei, fetiţa care a îngenuncheat statul român. Asta după ce imaginile şocante cu fetiţa de 8 ani care se târa pe jos în timp ce o procuroare încerca să o ducă familiei adoptive, în prezenţa mascaţilor, au ţinut „capul de afiş“ în ultimele trei zile. Publicația taxează modul total neprofesionist în care au intervenit autorităţile, pentru care singura grijă ar fi trebuit să fie binele suprem al copilului. Lucru care conduce la concluzia clară a unei lipse totale de proceduri pentru gestionarea practică a unor situaţii de acest gen. Procuroarea care a „arestat-o”  pe fetiță nu este nici mamă, nu cunoaște nici legea, titrează „Evenimentul Zilei”. În timp ce “România liberă” se întreabă dacă asistăm la Tentative de mușamalizare a Cazului Sorinei? Articolul face referire la informații suspecte despre legăturile inclusiv de rudenie dintre procurori, avocați și judecători implicați în acest caz. După aflarea acestor informații, cazul a fost grav politizat.

Tăceți, tăceți, tăceți! (republica.ro)

(...) „O turmă de cetățeni responsabili s-a adunat duminică în fața Primăriei din Baia de Aramă. Apărătorii „micuței” s-au deplasat apoi cu un autocar spre Craiova, pentru a vedea „dacă fetița adoptată este bine”. Printre altele, purtau o pancartă care a atras atenția prin patriotismul manifest: „Sorina noi vom lupta, traficanţii nu te ia”...
Dacă presa nu oteviza cazul, Sorina rămânea un copil de etnie romă pe care 180 de familii de români verzi au refuzat să îl adopte. Din ce motive n-au dorit să o adopte pe „micuță”? Din preaplinul sufletului lor rasist. 
Dacă chiar voiau să rămână în țară, într-o familie românească neaoșă, mitingăreții de la Baia de Aramă aveau nenumărate ocazii să o adopte ei pe Sorina. Cum și acum au ocazia să adopte unul dintre zecile de mii de copii greu adoptatibili din motive de rasă. Adică nu-i ia nimeni „pentru că sunt țigani”.
În fine, despre procuroare și „organele competente”. Poate e legal, deși nu înțeleg ce treabă are un procuror să târască un copil prin curte. Poate că e blindată de acte, avize, hârtii. Însă nicăieri nu scrie la lege că trebuie să te porți ca un câine. Câinoșenia comandoului de intervenție a dezgustat opinia publică. Intervenția a fost evident disproporționată cu gravitatea faptei. Cineva remarca faptul că, în cazul recidivistului care a omorât un polițist, au fost trimise forțe de ordine înarmate cu pistoale cu apă; aici s-a deplasat un ditamai plutonul de intervenție, cu procurori, polițiști, mascați, cu tot tacâmul. Ce au reușit să facă acești oameni este un abuz: i-au provocat unui copil chinuit o traumă emoțională. Încă una.
Dacă instituțiile ar fi lăsate libere și n-ar fi politizate până la os, astfel de aberații nu s-ar întâmpla. Dacă s-ar afla în slujba oamenilor, instituțiile s-ar purta omenește”, scrie jurnalistul Florin Negruțiu. Integral pe republica.ro. 

Narcis Neaga își ascunde veniturile încasate de la CNAIR în declarația de avere (g4media.ro)

Narcis Neaga, șeful Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, și-a ascuns, în declarația de avere, veniturile încasate de la instituția pe care o conduce. Neaga este directorul general al companiei din 7 mai 2018 și, înainte de acest moment, a fost consilierul personal al ministrului Transporturilor.
În declarația datată 12 iunie 2019 singurul venit care este acoperit cu un marker negru este salariul pe care Neaga îl încasează de când conduce CNAIR, dar și venitul obținut din calitatea de membru al Consiliului de Administrație din CNAIR. Neaga și-a acoperit și semnătura de pe declarația de avere.
Duminică seară, premierul Dăncilă a declarat, la Antena 3, că ia în calcul demiterea lui Narcis Neaga pentru că nu va reuși să inaugureze cei 100 de kilometri promiși până la sfârșitul anului.

Premieră în România: o bancă de stat preia o bancă privată (Ziarul Financiar)

Eximbank, o bancă a statului ro­mân, a semnat cu National Bank of Greece acordul de achiziţie a 99,28% din Banca Românească, o bancă privată, ceea ce este o premieră în istoria bancară din România, având în vedere că până acum statul şi-a vândut toate băncile mari deţinute.
Noua bancă va intra în top 10, cu o cotă de piaţă de 3%, active de 14 miliarde de lei şi va ataca piaţa de retail.

Victorie, egal sau eșec la maximum două goluri! (Gazeta Sporturilor)

Cu 24 de ore înainte de Franța U21 - România U21 (azi, ora 22:00), elevii lui Mirel Rădoi au aflat toate variantele prin care se pot califica în semifinale CE.
A. DACĂ ÎNVINGEM DISEARĂ - CALIFICAȚI
Dacă batem diseară, mergem de pe primul loc în semifinale. Franța pleacă acasă și o calificăm pe Italia de pe cel mai bun loc 2. Astfel, vom întâlni Spania. 
B. DACĂ FACEM EGAL DISEARĂ - CALIFICAȚI
Un punct în ultimul meci înseamnă tot primul loc, pentru că avem un golaveraj superior francezilor. Cu toate acestea, varianta cea mai discutată și cea mai probabilă îi ajută și pe "cocoși", care merg la braț cu noi.
C. DACĂ PIERDEM DISEARĂ LA MAXIMUM DOUĂ GOLURI - CALIFICAȚI
Mergem în semifinale și dacă pierdem la diferență de un gol sau două goluri. Cu toate acestea, se schimbă adversarul: vom întâlni Spania.
D. DACĂ PIERDEM DISEARĂ LA 3 GOLURI SAU MAI MULT - ELIMINAȚI
Dacă pierdem la o diferență de trei goluri, plecăm acasă. Asta pentru că Italia are +3 în acest moment la golaveraj, iar noi am avea doar +2 (8-6), Se califică Italia.

 
Revista presei românești - 24 iunie 2019