Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Opoziția de la Tbilisi este gata să repete scenariul moldovenesc (Nezavisimaia Gazeta)

tbilisi.jpg

La Tbilisi lumea a ieșit în stradă după ce un oficial rus s-a adresat Parlamentului georgian din fotoliul președintelui ...
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

La Tbilisi continuă acțiunile de protest prin care se cere demisia ministrului de interne, fixarea de alegeri parlamentare anticipate conform sistemului proporțional și eliberarea tuturor persoanelor reținute în noaptea de joi spre vineri, în timpul acțiunii de înăbușire a protestului, scrie publicația georgiană Nezavisimaia Gazeta.

În paralel, puterea și opoziția poartă negocieri, cea din urmă distanțându-se formal de acțiunile de protest din fața sediului parlamentului.

Oamenii de afaceri din domeniul turismului fac estimări privind pierderile suferite pe fondul scăderii afluxului de turiști din Federația Rusă și caută variante să minimalizeze pierderile.

Așa arată bilanțul celor patru zile de confruntări, scrie Nezavisimaia Gazeta care remarcă: Deocamdată nu este foarte clar dacă se va aplica sau nu scenariul asemănător celui din Republica Moldova cu exilarea lui Vladimir Plahotniuc. În Georgia de astăzi este foarte greu de imaginat o alianță a forțelor pro-occidentale, în frunte cu "Mișcarea Națională", cu cei pe care chiar "naționalii" au lipit eticheta de pro-rusești – de exemplu, cu fostul presedinte al legislativului, aflat și el în opoziție față de "Visul georgian", sau cu "Alianța patrioți", care tot mai des ia poziție împotriva lui Ivanișvili.

Revendicarea privind demisia ministrului de interne Gheorghi Gaharia reprezintă atât dorința de a trage la răspundere pe importantul oficial la ordinul căruia s-a folosit forța în noaptea de joi spre vineri, cât și, în același timp, o slăbire a pozițiilor lui Ivanișvili în general și mai ales înaintea posibilelor alegeri anticipate.

 

Vicepremierul rus Dmitri Kozak revine săptămâna aceasta la Chișinău, însoțit de ministrul rus al Agriculturii, scrie Europa Liberă.

Kozak a fost la Chișinău cu trei săptămâni în urmă, în ultimele zile înainte de formarea noii majorități parlamentare, odată cu Johannes Hahn, comisarul european pentru vecinătate, și un înalt funcționar de la Departamentul de Stat American.

„Vă garantez că nu va exista nici o agendă dublă sau secretă în ce privește comunicarea dlui Kozak cu Guvernul  Maiei Sandu”, spune deputatul PAS, Oazu Nantoi, membru al Comisiei parlamentare pentru securitate citat de Europa Liberă Moldova.

 

Lumea arabă își pierde încrederea în religie și în liderii religioși, iar relațiile țărilor arabe cu SUA nu sunt văzute cu ochi buni de cetățenii acestor state, potrivit celui mai mare sondaj realizat vreodată în aceste regiuni și citat de The Guardian.

Sondajul realizat pe mai mult de 25.000 de persoane din 10 țări și în teritoriile  palestiniene arată că încrederea în liderii religioși a scăzut dramatic în ultimii ani. Studiul, realizat de BBC News Arabic și Arab Barometer, mai arată că numărul celor care spun că „nu sunt religioși” a crescut de la 11% în 2012-2014 la 18% în 2019.

Singura țară în care încrederea în liderii religioși s-a dublat în ultimii ani este Liban. În schimb, cele mai mari scăderi se înregistrează în Maroc, Libia și Palestina.

Încrederea în grupările islamiste, precum Hamas, Hezbollah și Frăția Musulmană, a scăzut și ea dramatic în toate statele.

 

"Italia a fost eliminată dupa remiza anuntaţă dintre Franţa şi România", titrează La Gazzetta dello Sport după meciul de ieri de la Cesena, meci în urma căruia România s-a calificat în semifinalele EURO 2019 U21, după egalul cu Franţa, 0-0. Publicația italiană acuză o înţelegere între cele două.

Potrivit jurnaliştilor italieni "scorul de 0-0 de la Cesena le trimite în semifinale pe ambele echipe şi îi lasă acasă pe italienii lui Di Biagio. Spania, Franţa, Germania şi România. Aceştia sunt cei mai buni tineri din Europa. Şi nu, Italia nu se află printre ele. Italienii sunt în afara Europei, condamnati de un 0-0 atât de anunţat la Cesena, între Franţa si România, iar totul se trage de la acel meci blestemat cu Polonia, din etapa a doua din grupe, când Polonia a învins Italia cu 1-0”, scrie Gazzetta dello Sport.

 
Revista presei internaționale din 25 iunie 2019