
Presa românească
După 11 luni, dosarul 10 august a fost trimis la DIICOT de către Parchetul militar (Hotnews.ro)
10_august.jpg

După 11 luni, dosarul 10 august a fost trimis la DIICOT de către Parchetul militar (Hotnews.ro)
Dosarul 10 August, în care Parchetul militar investiga intervenția în forță a jandarmilor, a fost declinat către DIICOT. Șeful DIICOT, Felix Bănilă, a declarat pentru HotNews.ro că nu a văzut personal ordonanța procurorilor militari, dar că a fost informat că Parchetul Militar și-a declinat competența, deși DIICOT ceruse acest dosar doar pentr a-l studia, pentru a stabili dacă se impune conexarea cu dosarul deschis de direcție ca urmare a sesizării Jandarmeriei, care a reclamat acţiuni împotriva ordinii constituţionale. "Dacă dânșii așa cu considerat, să ni-l dea de tot, nu am ce să comentez", a declarat șeful DIICOT.
Competența DIICOT în dosarul privind violențele jandarmilor la protestul din 10 august este atrasă de dispozițiile din Codul Penal care incriminează tentativa la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale, susține Parchetul General.
Aproape 800 de protestatari au depus plângeri penale împotriva jandarmilor, acuzându-i de violenţă. De partea cealaltă, 160 de membri ai forţelor de ordine au reclamat şi ei că au fost agresaţi de demonstranţi.
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a susținut în mai multe rânduri că parchetul este singurul responsabil pentru întârzierea anchetei în acest dosar, că MAI a declasificat documentele necesare și că procurorii trebuie "să caute vinovății pe baza probelor, și nu scuze".
Reprezentanţii MCV ajung în România pentru a evalua situaţia justiţiei (Gândul)
O delegaţie MCV efectuează, începând de marţi, o vizită în România, pentru a evalua situaţia justiţiei din ţara noastră. Reprezentanţii MCV ajung marţi la Bucureşti şi vor avea întâlniri şi cu ministrul Justiţiei, Ana Birchall, potrivit programului acesteia.
Potrivit raportului MCV din noiembrie 2018, adoptarea legilor justiţiei şi presiunile asupra independenţei sistemului judiciar, în special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor înregistrate de România.
Tot la acea vreme, oficialii europeni au recomandat suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt.
Atenţie! Statul a ajuns să cheltuiască o treime din veniturile sale cu salariile angajaţilor (Ziarul Financiar)
Statul a cheltuit în primele patru luni din an 33 de miliarde de lei cu salariile angajaţilor săi, adică aproape o treime din veniturile de 103 miliarde de lei care au intrat în prima treime din an în bugetul general consolidat.
Pentru a acoperi găurile, Ministerul Finanţelor a început să se uite lung spre bugetele locale. Însă problema nu este că acolo ar fi prea mulţi bani, ci că nivelul de cheltuieli salariale a ajuns să cântărească greu într-un buget care stânge doar 30% din PIB, faţă de o medie europeană de 45% din PIB.Salariile la stat au avansat în primele patru luni din an cu 26% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
„Cheltuielile mari cu salariile şi pensiile vor continua şi anul acesta şi, probabil, şi anul viitor pentru că aşa se întâmplă în anii electorali. Desigur că de undeva trebuie tăiat. Nu mai vorbim despre investiţii, primele sacrificate. Probabil că şi alte programe vor fi puse în aşteptare. A existat o discuţie despre o reducere de personal în aparatul de stat, dar este un lucru care se pune în practică greu – nu cred că vom auzi prea des această poveste”, comentează economistul Aurelian Dochia.
INTERVIU Nicu Popescu, ministrul moldovean de Externe: ”Orice șubrezire a apropierii noastre de UE ar însemna un colaps economic imediat / Am câteva idei despre locul în care se află Plahotniuc, dar prefer să nu speculez” (g4media.ro)
Nicu Popescu (36 de ani), noul ministru de Externe al Republicii Moldova, spune într-un interviu pentru G4Media.ro că a venit la București pentru a discuta ”politica de de-izolare” provocată de fosta guvernare. Popescu anunță că România e principalul partener extern al Moldovei pe numeroase dosare și spune că justiția e prioritatea principală a noului guvern. Diplomatul spune că pericolul federalizării Republicii Moldova nu există, dată fiind opoziția a 80% din populație, dar și discuțiile pe care le-a avut cu președintele pro-rus Igor Dodon.
Întrebat dacă știe unde se află în acest moment Vlad Plahotniuc, liderul informal al fostului guvern, Nicu Popescu a spus că are indicii, dar preferă să nu speculeze.