Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pensie pentru părinți, de la copii: În ce țări sunt legi similare precum proiectul propus de PSD (Libertatea)

pensii_parinti.jpg

Mai multe state americane au legi care obligă copiii să aibă grijă de părinți, iar legi într-o oarecare măsură similare se regăsesc și în Franța și Germania.
Mai multe state americane au legi care obligă copiii să aibă grijă de părinți, iar legi într-o oarecare măsură similare se regăsesc și în Franța și Germania, scrie Libertatea.
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Lucian Croitoru despre proiectul PSD care obligă tinerii să plătească pensie de întreținere a părinților: "Este sistemul public de pensii sau de asistență socială în faliment?" (g4media.ro) - Guvernul vrea să impoziteze progresiv pensiile speciale pentru rectificarea bugetară. Anual, acestea consumă 6,6 miliarde de lei (Ziarul Financiar) - Decizia CCR în cazul Dragnea a dezbinat şi mai mult PSD (Adevărul)

Lucian Croitoru despre proiectul PSD care obligă tinerii să plătească pensie de întreținere a părinților: ”O negare a drepturilor omului de a beneficia de roadele muncii sale așa cum dorește. Este sistemul public de pensii sau de asistență socială în faliment?” (g4media.ro)

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR pe probleme de politică monetară, critică într-o postare pe Facebook proiectul a 74 de parlamentari PSD prin care copiii majori apți de muncă sunt obligați să-și întrețină material părinții, bunicii și străbunicii. ” Înseamnă că autorii consideră fie că statul român nu are capacitatea de a face acest lucru, fie că nu are datoria de a face acest lucru”, scrie Croitoru.
El mai spune că proiectul ”înseamnă o negare a drepturilor omului de a beneficia de roadele muncii sale așa cum dorește: nu poți obliga un tânăr să plătească pensie părinților, bunicilor și străbunicilor, naturali sau vitregi, mai ales după ce i-ai obligat, oricum, să plătească impozite în acest scop, pe care și-l asumă statul”. Mai mult, Croitoru califică proiectul drept ”atac la morala românilor tineri majori, care sunt implicit acuzați de imoralitate”.
Consilierul guvernatorului lansează și trei întrebări legate de proiect: ”Este sistemul public de pensii sau de asistență socială în faliment? Cred inițiatorii proiectului legislativ că dreptul omului de a utiliza venitul din muncă în mod liber, este învechit și trebuie îngrădit? Cred inițiatorii proiectului că tinerii în vârstă de muncă sunt imorali și-și părăsesc părinții la greu?”.

Pensie pentru părinți, de la copii | În ce țări sunt legi similare precum proiectul propus de PSD. În Germania, nepoții pot fi puși de stat să-și întrețină bunicii (Libertatea)

Mai multe state americane au legi care obligă copiii să aibă grijă de părinți, iar legi într-o oarecare măsură similare se regăsesc și în Franța și Germania. De asemenea, țări asiatice, precum China, India, Singapore și Bangladesh, au introdus același gen de măsuri, pe măsură ce populația îmbătrânește. Libertatea vă prezintă ce presupun acestea. 
În SUA, de exemplu, așa numitele legi liliale există în aproape 40 de state, însă nu prea sunt respectate, conform The Daily Beast. Potrivit Centrului Național de Analize de Politici, o organizație non-profit conservatoare, 21 de state permit părinților să dea în judecată copiii pentru a obține sprijin financiar sau recuperarea unor costuri, 12 impun pedepse penale pentru copiii care nu își sprijină părinții, iar 3 permit atât acțiuni civile, cât și penale în instanță. 
În Franța este o lege ce reglementează ”obligația alimentară”, prin care fiecare membru al familiei este forțat să acorde ajutor material indispensabil pentru a trăi. Această obligație se aplică atât descendenților, cât și ascendenților. Se aplică și în cazul copiilor adoptați, dar și între nurori/gineri și socri. Obligația alimentară se realizează în două moduri: fie în natură, fie prin plata unei pensii alimentare. 

Guvernul vrea să impoziteze progresiv pensiile speciale pentru rectificarea bugetară. Anual, acestea consumă 6,6 miliarde de lei (Ziarul Financiar)

Ministerul Finanţelor analizează posibili­tatea impozitării progresive a pensiilor speciale, ca modalitate de a reduce impactul asupra actualului buget, astfel încât la rectificarea bugetară anunţată la sfârşitul lunii să se încadreze în deficitul de 3%, potrivit unor surse din PSD.
Pensiile speciale ale celor aproximativ 180.000 de foşti angajaţi din structurile ministerelor de interne, al apărării, precum şi din serviciile speciale (SRI, SIE, SPP) consumă anual circa 6,6 mld. de lei din bugetul statului, potrivit unor date aferente anului 2017 publicate de Comisia de muncă din Senat. Ministrul finanţelor Eugen Teodorovici analizează măsurile pe care trebuie să le aplice pentru a scădea deficitul bugetului de stat la 3% din PIB, limita acceptabilă conform normelor UE. Aces­tea vor fi anunţate la sfârşitul lunii iulie, odată cu rectificarea bugetară, au explicat sursele citate.

Decizia CCR în cazul Dragnea a dezbinat şi mai mult PSD (Adevărul)

Chiar dacă PSD abia şi-a ales o nouă conducere, partidul e pe zi ce trece mai divizat. Noua problemă: decizia CCR prin care completurile de trei judecători de la Curtea Supremă au fost declarate nelegal constituite.  Potrivit unor surse din partid, Codrin Ştefănesu, Cătălin Rădulescu (AKM), Liviu Pleşoianu şi Lia Olguţa Vasilescu au cerut ca partidul să susţină că Liviu Dragnea a fost condamnat pe nedrept, cu o lună înainte ca CCR să dea verdictul care l-ar fi salvat de puşcărie. Dacă sentinţa finală ar fi venit după decizia CCR de miercuri, procesul lui Dragnea s-ar fi reluat de la zero. Cei patru au fost locotenenţii lui Dragnea până în ultima clipă şi nu s-au dezis de fostul lider PSD nici după ce a ajuns la puşcărie. „Eu am primit vestea cu mare bucurie. Toată populaţia României, cei care sunt votanţii PSD, dar şi simpatizanţii domnului preşedinte Dragnea, au văzut că dacă CCR ar fi luat o decizie acum o lună de zile, preşedintele Liviu Dragnea era liber“, a declarat Cătălin Rădulescu pentru Europa Liberă. Pe de altă parte, Viorica Dăncilă, noul preşedinte al social-democraţilor, încearcă să dezlipească partidul cât mai mult de imaginea fostului preşedinte, care a dus PSD la cel mai mic scor din istorie la alegerile europarlamentare. „Noi tocmai am propus un proiect de revizuire a Constituţiei în care le interzicem celor condamnaţi penal să ocupe funcţii publice. În pus, Viorica Dănciă a spus clar că Guvernul şi partidul nu se vor mai atinge de Justiţiei. Cum să susţinem noi acum că Dragnea e deţinut politic? Am fi de râsul lumii şi am arăta că n-am înţeles nimic din alegeri“, susţin surse din conducerea partidului pentru „Adevărul“.
Viorica Dăncilă i-a „executat“ pe doi dintre principalii săi critici: Şerban Nicolae şi Robert Negoiţă. Baronii PSD aşteaptă alegerile prezidenţiale pentru a ieşi din nou la atac, susţin surse politice pentru Adevărul.

 
Revista presei românești - 5 iulie 2019