Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegerea Vioricăi Dăncilă: SS sau faliment (ziare.com)

dogioiu.jpg

Ioana Ene Dogioiu este senior editor ziare.com
Sursa imaginii: 
ziare.com

Țintele Comisiei pentru euroalegeri (România Liberă) - Un program Apă-Canalizare-Gaz metan pentru 90% din cele 8,5 mil. locuinţe din România este adevăratul program de convergenţă pentru România cu Uniunea Europeană, şi nu programul de aderare la zona euro (Ziarul Financiar) - Săptămâna de lucru de 4 zile! (Adevărul) 

Alegerea Vioricăi Dăncilă: SS sau faliment (ziare.com)

"Informatiile pe surse s-au confirmat, Raportul GRECO, dat in sfarsit publicitatii, este extrem de dur si nu lasa loc pentru niciun fel de interpretare: Sectia speciala pentru magistrati (SS) trebuie sa dispara, pentru ca este o anomalie periculoasa.
De remarcat ca documentul nu se refera doar la SS, ci si la detalii care arata o fina cunoastere a realitatilor sistemului judiciar din Romania, de exemplu, referirile privitoare la promovarea judecatorilor si procurorilor, precum si la raspunderea materiala pentru erori judiciare.
Mai mult, GRECO pune la locul ei CCR, adica la capitolul amenintare la adresa independentei magistratilor si la adresa anticoruptiei...
Guvernul Dancila nu prea are de ales in privinta SS. Tot ce mai poate face Viorica Dancila este sa mai traga de timp, pana va aparea si raportul MCV. Si daca totusi nu renunta?
Europa, sunt sigura, s-a cam saturat sa fie cand bona, cand gardianul Romaniei. Adica vom fi lasati in pace, iar dupa ce vom intra cu capul in gard vom primi sanctiunea cuvenita.
Poate fi art. 7, dar sigur va fi vorba despre chestiuni financiare. Ne tot lamentam ca nu stiu cine vrea Europa cercurilor concentrice. O fi vrand. Dar si Guvernul Romaniei se straduieste sa se aseze pe cel mai indepartat cerc, ba chiar cu pericol de a-l rata si pe acela.
Alegerea Guvernului e simpla, cu SS, dar in faliment sau fara SS, dar cu imaginea cat de cat remediata", notează Ioana Ene Dogioiu.
Integral pe ziare.com.

Țintele Comisiei pentru euroalegeri (România Liberă)

Transferarea unor atribuții către instituțiile controlated e PSD este unul dintre obiectivele Comisiei pentru anchetarea alegerilor din 26 mai.
Ministrul de Interne, Carmen Dan, a spus, luni. la finalul audierilor din Comisia de anchetă privind posibilele fraude la alegerile din 26 mai, că nu ar mai trebui că STS (Serviciul de Telecomunicaţii Speciale) să opereze sistemul de monitorizare a prezeneţei la vot.
Ministrul a fost întrebat dacă de soft ar trebui să se ocupe o firmă privată, însă a spus că sistemul de monitorizare ar putea fi trecut în competenţa AEP.
STS este condus de generalul locotenent Ionel Sorin Vasilica, propus de președintele Klaus Iohannis și acceptat de CSAT. În schimb președintele AEP, instituție care ar urma să preia monitorizarea prezenței la vot, este onstantin Mitulețu-Buică, propus de PSD.

Un program Apă-Canalizare-Gaz metan pentru 90% din cele 8,5 mil. locuinţe din România este adevăratul program de convergenţă pentru România cu Uniunea Europeană, şi nu programul de aderare la zona euro (Ziarul Financiar)

"Pentru a asigura o continuitate a creşterii economice de cel puţin 5% pe an în anii următori, economia românească trebuie să îşi folosească ceea ce are la îndemână - spaţiul rural şi al micilor oraşe, unde până acum investitorii nu au ajuns.
Cea mai mare diferenţă între România şi nu atât vestul Europei, cât grupul ţărilor de la Vişegrad (Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria) este nivelul de dezvoltare a spaţiului rural. La noi este în rămas în Evul Mediu, la ei este ca la oraş.
Marile oraşe precum Bucureşti, Cluj, Iaşi sau Timişoara sunt deja în Occident.
Miza de acum încolo, până măcar la intrarea în zona euro, este recuperarea decalajelor din micile oraşe şi cele 3.000 de comune. La vest de Tisa 95% din locuinţe au gaze, apă şi canalizare, nu numai electricitate.
La doar o oră de mers de Bucureşti sau chiar mai puţin, intri într-o altă lume, iar utilităţile sunt încă un vis.
Un program Apă-Canalizare-Gaz metan pentru 90% din cele 8,5 mil. locuinţe din România este adevăratul program de convergenţă pentru România cu Uniunea Europeană, şi nu programul de aderare la zona euro", scrie jurnalistul Sorin Pâslaru, redactor șef ZF.

Săptămâna de lucru de 4 zile! (Adevărul)

Multe ţări occidentale au făcut un prim pas şi au legiferat săptămâna de lucru la cel mult 35 de ore de muncă, adică 7 ore pe zi. Efectul economic şi social al unor asemenea măsuri în România, ţara zicalei „pauzele lungi şi dese/ cheia marilor succese”, este controversat.    
Conform unor studii, introducerea săptămânii de lucru de patru zile în loc de cinci ar putea ajuta, de exemplu, companiile să economisească peste 100 de miliarde de euro pe an. Studiul, efectuat de facultatea britanică de administrare a afacerilor Henley Business School şi publicat în urmă cu câteva zile, a ajuns la concluzia că în condiţiile reducerii numărului de zile lucrătoare la patru şi plata salariului întreg, poate conduce la creşterea productivităţii şi ar îmbunătăţi sănătatea fizică şi psihică a angajaţilor.   Totodată, reducerea săptămânii de lucru ar îmbunătăţi calitatea mediului înconjurător.

 
Revista presei românești - 10 iulie 2019