Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Audienţă la porţi închise şi adrese-fantomă (Libertatea)

sedii_parlamentari.png

La apartamentul unde este cabinetului deputatului independent Oana Bîzgan interfonul dă eroare
Image source: 
site-ul ziarului Libertatea

Comisia Olguţa. PSD vine cu acuzaţii în cascadă la adresa AEP şi STS pe tema euroalegerilor (Adevărul) - Ministerul Sănătății – planuri pentru a rezolva ”varza” de la SIUI: 36 de milioane de euro și o agenție pentru informatizarea Sănătății (cursdeguvernare.ro) - Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: Îi lăudăm pe absolvenţii de 10 şi ne batem joc de liceele cu promovabilitate scăzută la bac. Dar acolo sunt meseriașii  de mâine (Ziarul Financiar) - Pentru istorie pe iarbă (Gazeta Sporturilor)

Comisia Olguţa. PSD vine cu acuzaţii în cascadă la adresa AEP şi STS pe tema euroalegerilor (Adevărul)

Aleşii PSD din Comisia de anchetă privind posibila fraudare a europarlamentarelor acuză AEP şi STS că nu au gestionat corect alegerile, fiind lăsate căi prin care rezultatul acestora ar fi fost influenţat de votul multiplu, scrie publicația.
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin Mituleţu-Buică, a fost luat tare de aleşii PSD şi ALDE încă de la începutul audierii. Acestuia, numit la şefia instituţiei cu sprijinul PSD la începutul primăverii, i s-a cerut socoteală privind activitatea AEP, modul cum a gestionat alegerile europarlamentare şi colaborarea cu STS în ceea ce priveşte „Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal“ (SIMPV), adică prezenţa în timp real, precum şi transmiterea datelor către BEC. Una dintre întrebările repetate insistent de politicienii PSD şi ALDE este dacă există riscul sau se poate presupune că a fost viciat procesul electoral din cauza  SIMPV. „Pe baza informaţiilor puse la dispoziţie de colegii noştri informaticieni, nu ar trebui să existe vulnerabilităţi în acest sistem. Aceste tablete au fost puse la dispoziţia AEP şi împreună cu STS au fost diverse teste pe CNP-uri şi s-a constatat că nu ar exista vulnerabilităţi“, a afirmat Mituleţu-Buică. Mai mult, şeful AEP le-a atras atenţia celor din coaliţia de guvernare că şi ei au trimis oameni la testarea softului, fiind purtate discuţii între autorităţi şi partide până cu o zi înainte de începerea votului la europarlamentare. Poziţia AEP privind SIMPV
De partea AEP au fost şi organizaţiile neguvernamentale, cum a fost cazul celor de la Expert Forum, ONG care a prezentat şi unele statistici privind procesul de vot. Faptul că organizaţia nu a adus probe care să susţină o posibilă fraudare a alegerilor i-a făcut pe majoritatea celor din comisie să nu fie deloc interesaţi la prezentarea experţilor în materie electorală din cadrul ONG-ului. Totuşi, un lucru anume i-a preocupat pe cei din conducerea comisiei: cine a finanţat organizaţia pentru monitorizarea alegerilor.

Audienţă la porţi închise şi adrese-fantomă. Parlamentarii primesc 5.000 de euro pe lună pentru a fi la dispoziţia cetăţenilor, dar dintre 22 de senatori și deputați l-am găsit la birou doar pe Nicuşor Dan! (Libertatea)

Jurnaliştii Libertatea au verificat adresele a 22 de deputaţi şi senatori care au birouri parlamentare în Bucureşti, pentru a vedea cât de uşor un cetăţean poate lua legătura cu aleșii. 
Parlamentarii au publicat adrese greşite, au indicat sedii abandonate, apartamente şi vile la ușile cărora nu răspunde nimeni, plus un sediu unde am fost goniţi de paznic. 
Pentru a ţine un birou la care să fie căutaţi de cetăţeni, parlamentarii primesc sume mari de bani – în medie, 25.000 de lei brut. 
Cu trei excepţii, parlamentarii din Bucureşti nu au afişat pe site-ul Camerei Deputaţilor programul birourilor lor, astfel încât să îi găseşti pentru audienţe este o loterie.
Dintre cei 22, doar unul singur se afla la birou: Nicuşor Dan. 

Ministerul Sănătății – planuri pentru a rezolva ”varza” de la SIUI: 36 de milioane de euro și o agenție pentru informatizarea Sănătății (cursdeguvernare.ro)

Ministerul Sănătății încearcă să obțină finanțare europeană pentru a remedia problemele curente ale sistemului informatic al Casei Naționale de Asigurări în Sănătate.
Secretarul de Stat în Ministerul Sănătății dr. Cristian Grasu  a declarat pentru cursdeguvernare.ro că autoritățile române au pregătit un proiect de finanțare, în valoare de 36 milioane euro, care speră să fie aprobat rapid de către Comisia Europeană.
Fondurile ar urma să fie destinate upgradării componentelor hard și soft ale SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat) al CNAS.
Ministerul se așteaptă ca CNAS să rezolve cu finanțare europeană, până la sârșitul anului 2019, ”defecțiunile” sistemului informatic, în special pe componentele SIPE (Prescripția electronică) și DES (Dosarul electronic).
Cristian Grasu mai spune că sistemul informatic al Casei va funcționa fără probleme și se va putea dezvolta abia după înființarea Agenției Naționale pentru Informatizarea Sănătății. Agenția ar urma să fie înființată prin OUG de modificare a Legii privind reforma în domeniul sănătății, care ar putea fi adoptată în vacanța parlamentară.

Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: Îi lăudăm pe absolvenţii de 10 şi ne batem joc de liceele cu promovabilitate scăzută la bac. Dar acolo sunt meseriașii  de mâine (Ziarul Financiar)

România trebuie să ia măsuri pentru a acoperi lipsa forței de muncă și să caute soluții pentru a califica cei  28 % dintre absolvenții de școală care nu au luat bacalaureatul în acest an într-o nouă generație de antreprenori și meseriași, este de părere Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj, comentând rezultatele celui mai recent studiu PWC privind impactul lipsei forței de muncă în economie
El a criticat de asemenea obiceiul de a-l demoniza în continuare pe „Dorel” asigurându-ne că viitoarele generații se îndepărtează și mai mult de munca manuală, de rușine să nu fie asimilați acestui așa numit fail din cultura pop.
Toate țările din Europa de Est se confruntă cu o criză serioasă a forței de muncă, dar poate niciunele cu aceeași brutalitate precum Polonia și România, de unde au plecat în vest circa 10 milioane de oameni, mare parte dintre ei muncitori calificați din diferite industrii.
Potrivit unui studiu publicat recent de PWC, 52% dintre antreprenorii români apreciază că lipsa personalului calificat le generează pierderi financiare estimate pentru întreaga economie la 7,1 miliarde de euro.

Pentru istorie pe iarbă (Gazeta Sporturilor)

Elina Svitolina și Simona Halep se întâlnesc azi pentru opta oară, miza fiind de data aceasta o calificare în finala turneului de la All England Club, unde niciuna dintre ele nu ajuns până acum.
Pentru Simona este a 7-a semifinală de turneu de Mare Șlem, câștigând patru și pierzând două, în timp ce pentru Elina este prima.
Svitolina se prezintă la întâlnirea de azi după un an marcat de accidentarea la genunchi. Cu toate acestea, ea a bifat și trei prezențe în penultimul act, la Doha, la Dubai și la Indian Wells, pierzând de fiecare dată. Înainte de parcursul de la Wimbledon, în acest sezon ea nu reușise nicio victorie pe suprafața verde. 
Cui îi va zâmbi iarba azi? 
Partida va fi în direct pe Eurosport de la ora 15.

 
Revista presei românești - 11 iulie 2019