Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un pronostic în oglindă pentru prezidențiale (Contributors.ro)

mateescu.jpg

Sociologul Barbu Mateescu explică la RFI structura votului pe categorii de vârstă.
Sociologul Barbu Mateescu explică structura votului pe categorii de vârstă
Sursa imaginii: 
Facebook/Barbu Mateescu

Sistemul de sănătate e în colaps (Adevărul) - Duelul așteptat de 5 ani (Gazeta Sporturilor)

Un pronostic în oglindă pentru prezidențiale (Contributors.ro)

Prezența, în special în primul tur, va fi mică, anticipeaz[ sociologul Barbu Mateescu..
Motivul: intensitatea va fi la pământ prin comparație cu cataclismele Năstase vs Băsescu, Băsescu vs moguli, Ponta vs anti-Ponta.
În plan emoțional prezidențialele au cam avut deja loc, Dragnea fiind înfrânt de Iohannis.
Prezența mică oferă un bonus candidaților care au ceva de zis. Dacă am 100 de votanți potențiali din care la vot vin 10, iar tu ai 50 de votanți potențiali din care la vot vin 30… rezultatele vor fi cum vor fi, adică definite de cine vine la vot și nu de electorate teoretic mari.
Ca ipoteză:
Iohannis 36%. Sub scorurile din sondaje, unii votanți potențiali dând o șansă candidatului USR-PLUS (“oricum Iohannis ajunge în turul doi”).
Candidatul USR-PLUS 28%. Inițial am scris “aproape că nu contează cine este”, dar aici sunt mai mulți factori implicați care, odată menționați, ar distrage de la discuția principală. Și anume:
(Câștigătorul simbolic) Liviu Pleșoianu, independent, 11%. Promotorul mesajelor introduse de PSD, din 2012 încoace, în mintea votanților partidului. 
Candidatul PSD 10%. Da, locul patru, deși lumea va fi prea interesată de duelul cu Pleșoianu ca să mai observe că PSD nu termină pe podium.
Tăriceanu 6%.

Sistemul de sănătate e în colaps (Adevărul)

Platforma informatică prin care se fac plăţile serviciilor medicale a îngheţat de săptămâni întregi şi sute de mii de pacienţi nu au acces la consultaţii şi la medicamente.
Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), Vasile Barbu, susţine că mulţi bolnavi sunt acum în situaţia de a achita din buzunar unele tratamente sau analize. Preşedintele ANPP susţine că resposabilii CNAS nu au recunoscut problemele de sistem până când pacienţi, medici sau unele centre medicale nu s-au revoltat şi au făcut publică defecţiunea. Probleme sunt şi la farmacii. Dacă medicul eliberează o reţetă offline, farmacistul are două opţiuni: acceptă reţeta şi îşi asumă faptul că ar putea pierde banii de pe ea sau refuză pacientul.
Încă de la mijlocul lunii iunie, Societatea Naţională de Medicină a Familiei avertiza, prin intermediul unei scrisori deschise adresate Guvernului României, Ministerul Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, că medicii de familie din întreaga ţară au ajuns „la limita suportabilităţii”, întrucât sistemul informatics e în „colaps total”. Medicii de familie susţineau că, de exemplu, pe o perioada de 3 zile, sistemul a funcţionat adunat 2-3 ore. Iar introducerea unui alt sistem informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate „este exclusă", anunţa recent ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. „Aruncăm 100 de milioane (de lei - n.red.)?", a fost reacţia ministrului Sănătăţii. Pe 30 iunie 2016, CNAS anunţa că a desemnat firma care va asigura mentenanţa sistemului IT al cardului de sănătate (CEAS) şi a platformei IT a asigurărilor de sănătate (PIAS), fiind vorba despre SC Team Net International SA, firmă fondată de fostul parlamentar Sebastian Ghiţă. Valoarea contractelor a fost anunţată atunci la peste cinci milioane de euro, cele două contracte acoperind o perioadă de trei ani.

Duelul așteptat de 5 ani (Gazeta Sporturilor)

Simona Halep și Serena Williams se vor întâlni, mâine, în fine, într-o finală de Mare Șlem. Pe iarba londoneză, acolo unde americanca renaște mereu, iar românca a învățat să fie fie tot mai valoroasă.
„În urmă cu 10 sau 15 ani mama mi-a spus că visul ei este să joc la Wimbledon în finală pentru că în loja regală vin tot felul de celebrități, așa că visul ei a devenit realitate. E un moment special să pot evolua în ultimul act aici”, a spus Simona.
Jurnaliștii englezi au insistat la conferința de presă pe această dezvăluire și au întrebat-o pe cine ar vrea să vadă în loja regală. „Mi-aș dori să vină Kate, ducesa de Cambridge. Îmi place de ea, a dezvăluit Simona”. Ieri, la semifinala cu Svitolina, printre celebritățile prezente s-au numărat fostul fotbalist David Beckham, miliardarul Richard Branson, actrițele britanice Claire Foy și Maggie Smith și cântărețul Cliff Richard.