Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Viorica Dăncilă spre prezidențiale, PSD în groapa bugetară (Adevărul)

ion-m-ionita_6.jpg

Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.
Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.
Image source: 
site-ul ziarului Adevărul

Raport internațional: Diaspora românească, a cincea cea mai numeroasă din lume (g4media.ro) - Bun venit în Olimp! (Gazeta Sporturilor)- Spectacol astronomic: Eclipsă parțială de lună, vizibilă și din România. La 50 de ani de când a fost lansat Apollo 11 (Ziare.com)

Viorica Dăncilă spre prezidențiale, PSD în groapa bugetară (Adevărul)

„În timp ce Viorica Dăncilă face curățenie în Guvern, încercând să obțină mai multă credibilitate și să îi elimine pe cei care îi aduc imagine negativă, realitatea arată continua deteriorare a echilibrelor financiare ale țării, amplificarea deficitelor din balanța de plăți și creșterea alarmantă a datoriei externe.
Remanierile cosmetice nu au cum să acopere găurile pe care politica economică pusă în aplicare de PSD în ultimii aproape trei ani le-a creat în conturile naționale. Sigur că, disputele Carmen Dan - Viorica Dăncilă sau Gabriela Firea - Viorica Dăncilă sunt subiectele zilei, dar nota de plată se apropie vertiginos. cineva va trebui să plătească măsurile populiste concretizate în explozia cheltuielilor bugetare. Pentru PSD a devenit evident că strategia de a mitui electoratul pentru a obține voturi nu mai funcționează, cum bine a arătat rezultatul alegerilor europene din 26 mai.
În același timp deficitele nu mai poate fi acoperite și nici rostogolite. Ceva trebuie făcut, iar soluția nu este decât una singură, tăierea unor cheltuieli. Ceea ce Orlando Teodorovici anunță de câteva săptămâni. Foarte hazliu este că același ministru al finanțelor a pus în operă dezmățul bugetar pe care acum incearcă să-l corecteze. Creșterea salariilor bugetarilor, majorarea pensiilor, introducerea pensiilor speciale au fost aplaudate. Acum se vorbește despre impozitarea pensiilor speciale și reducerea altor cheltuieli, în special din bugetele ministerelor. Ceea ce înseamnă că ceea ce nu s-a făcut până acum, pentru ca banii să meargă către cheltuielile cu pensii și salarii, nu se va face nici de aici înainte, adică investiții. Cine așteaptă autostrăzi, căi ferate, spitale și școli, mai are nevoie de răbdare”, scrie jurnalistul Ion M. Ioniță în editorial.
Integral în Adevărul.

Raport internațional: Diaspora românească, a cincea cea mai numeroasă din lume / Aproape jumătate dintre românii cu studii universitare care lucrează în străinătate au locuri de muncă destinate muncitorilor necalificați (g4media.ro)

Diaspora românească este a cincea cea mai numeroasă diasporă din lume, raportat la numărul total al populației, se arată într-un raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), comandat de Ministerul de Externe al României.
Raportul compară două seturi de date, unul din 2001/2002 și celălalt din 2015/2016. În intervalul cuprins între cele două perioade comparate, numărul emigranților români a crescut cu 2,3 milioane, de la 1,1 milioane la 3,4 milioane.
În 2015 – 2016, cel puțin 17% din totalul populației născute în România trăia în țările membre OECD.
Italia este țara predilectă pentru emigrația românească, 1 din 3 români din diaspora locuind acolo (peste 1 milion), urmată de Germania (680.000) și Spania (573.000). Cele trei țări sunt gazda a 93% din diaspora românească. Aproximativ 90% dintre românii plecați în afara granițelor se află în Europa.
Cei mai mulți emigranți români au locuri de muncă necalificate, iar jumătate dintre românii cu studii universitare plecați în străinătate au locuri de muncă ce nu cer specializare. 

Bun venit în Olimp! (Gazeta Sporturilor)

Tenisul românesc și-a întâmpinat ieri zeița. Câștigătoarea de la Wimbledon se va întâlni cu fanii mâine de la 19 pe Arena Națională. Ea urmează să primească cele mai înate distincții din partea Președinției și Patriarhiei. Simona a anunțat care este următoarea ei țintă: aurul olimpic la Tokyo în 2020.

Spectacol astronomic: Eclipsă parțială de lună, vizibilă și din România. La 50 de ani de când a fost lansat Apollo 11 (Ziare.com)

La exact 50 de ani de la lansarea misiunii Apollo 11, in data de 16 iulie 1969, Luna va oferi spectacolul unei eclipse partiale care va putea fi admirata din majoritatea regiunilor Terrei.
O eclipsa de Luna are loc atunci cand Soarele, Pamantul si Luna sunt aliniate, iar satelitul nostru natural se afla in umbra Pamantului.
Astăzi, doar o portiune din Luna se va afla in umbra Pamantului, iar eclipsa va fi doar partiala. "Circa 60% din suprafata vizibila a Lunii va fi acoperita de umbra", a precizat Societatea Astronomica Regala, cu sediul la Londra.
Eclipsa va putea fi observata cu ochiul liber, fara sa existe vreun pericol pentru vedere, asa cum se intampla in cazul eclipselor de Soare. Cei care au la dispozitie instrumente precum binoclul, luneta sau telescopul pot admira mai bine fenomenul, cu conditia unui cer senin.
Momentul va putea fi imortalizat cu ajutorul unui aparat de fotografiat, daca este folosit si un trepied, recomanda astronomii.
Eclipsa va fi vizibila si din Romania. Cea mai spectaculoasa parte a fenomenului se va produce intre ora 23 si 2, informeaza Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu. Observatorul Astronomic va fi deschis pe perioada desfasurarii eclipsei.