Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Glonțul de argint tras după ciori. Când CCR are dreptate (Ziare.com)

dogioiu.jpg

Ioana Ene Dogioiu este senior editor ziare.com
Sursa imaginii: 
ziare.com

Pandele, prima familie din România cu doi potențiali candidați pentru funcția de președinte (G4media.ro)
 - Topul celor mai mari jucători pe piaţa restaurantelor din România: 10% din piaţă, la McDonald’s şi KFC (Ziarul Financiar)

Glonțul de argint tras după ciori. Când CCR are dreptate (Ziare.com)

Decizia CCR cu privire la proiectele de modificare a Constitutiei nu este o invalidare a referendumului din 26 mai. Nici nu ar putea sa fie cat timp referendumul a fost validat, adica CCR a constatat ca organizarea votului a fost in regula, cvorumul a fost atins, la fel procentul majoritar in favoarea raspunsurilor DA. Deci referendumul ramane valid.
Ceea ce a decis CCR in unanimitate de voturi se refera la proiectele de lege care urmau sa modifice Constitutia conform rezultatelor referendumului. Si decizia arata ca substanta referendumului a fost defectuoasa...
Pentru presedintele Iohannis este un dublu esec. Pe de-o parte unul tactic pentru ca nu se mai justifica sub nicio forma inca un referendum, cat timp toate modificarile ramase in picioare in urma referendumului pot fi adoptate prin lege.
Iar dl Iohannis probabil miza pe un referendum odata cu prezidentialele pentru a-l folosi ca argument electoral forte.
Pe de alta parte, presedintele vadeste o superficialitate greu de acceptat...
Cine a ales intrebarile a facut-o strict in functie de cuvintele cheie continute: ordonanta, amnistie, gratiere, sesizare CCR, adica teme simplu de inteles si care au tinut oamenii in strada luni de zile. Nimeni nu cred ca a fost interesat de efectul juridic, de eficienta acestei arme numite referendum, una dintre putinele care i-au ramas presedintelui...
Cat despre reactiile Opozitiei la aceasta decizie, ele mi se par la fel de nepotrivite si populiste ca referendumul. PNL si USR ar trebui sa inteleaga fondul deciziei CCR inainte de a se apuca sa zbiere ca a fost incalcata vointa poporului. Nu a fost incalcata. A fost doar ceruta pe teme prost alese si prost explicate, scrie Ioana Ene Dogioiu.

Pandele, prima familie din România cu doi potențiali candidați pentru funcția de președinte (G4media.ro)

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat, la „Marius Tucă Show”, că ar candida la alegerile prezidențiale dacă ar fi considerată o soluție optimă de către colegii din PSD, de către partenerul de coaliție ALDE, condus de Tăriceanu, dar și de către foștii colegi de la Pro România, transmite Europafm.ro. Pe de altă parte, Florentin Pandele, primarul orașului Voluntari și soțul Gabrielei Firea, și-a anunțat încă din luna mai intenția de a candida independent la președinția România, precizând că Firea nu ar fi interesată de această funcție.
Digi24.ro citează surse din PSD potrivit cărora casele de sondare cu care a lucrat partidul le-au măsurat atât pe Viorica Dăncilă cât şi pe Gabriela Firea pentru alegerile prezidenţiale.
Datele din sodaj o plasează pe Gabriela Firea pe primul loc în preferinţele electoratului PSD.
La întrebarea „Care credeţi că ar trebui să fie candidatul PSD la alegerile Prezidenţiale, Gabriela Firea are 26%, Călin Popescu Tăriceanu – 20%, Victor Ponta – 11%, Viorica Dăncilă – 10%, Eugen Teodorovici – 6%, Liviu Pleşoianu – 5%, Ecaterina Andronescu – 5%, Olguţa Vasilescu – 5%, Mihai Fifor – 4%, Şerban Nicolae -3%, Sorina Pintea – 2%.

Topul celor mai mari jucători pe piaţa restaurantelor din România: 10% din piaţă, la McDonald’s şi KFC (Ziarul Financiar)

Românii lasă an de an circa 15 mld. lei în restaurantele, cantinele, cafenelele şi barurile locale, pe o piaţă extrem de fragmentată, cu zeci de mii de jucători. Piaţa creşte constant în ultima perioadă ca urmare a majorărilor salariale pe de o parte, dar și ca urmare a unui apetit crescut pentru a ieși în oraș al românilor, la masă sau la un pahar de vorbă. 
Cei mai mulți actori de pe aceste piețe operează una-două unități, dominante fiind conceptele locale. Totuși, la vârful pieței de restaurante, evaluată la circa 10 miliarde de lei anual, lupta se dă între doi giganți străini McDonald’s și KFC. Împreună ei au mai bine de 10 a sută din toată piață cu un total de circa 120-130 de restaurante de tip fast-food.
Poziția  a treia în piață este deținută de un grup local de restaurante, City Grill. Grupul reunește mai multe concepte, de la restaurante cu specific românesc la cele cu meniu predominant din Italia și la restaurantele istorice.
Pe segmentul de cafenele există aproape 4000 de unități clasice, cărora li se adaugă cele peste 200 de cafenele de specialitate.