Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Românii, obligați să prezinte adeverință că nu sunt pedofili (Adevărul)

registru.jpg

Legea privind „Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale“ a intrat în vigoare pe 20 iulie 2019.
Legea privind „Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale“ a intrat în vigoare pe 20 iulie 2019.
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Dăncilă se joacă de-a construcția autostrăzii Comarnic-Brașov (Evenimentul Zilei) - Se termină resursele interne? Guvernul vrea să aducă 30.000 de lucrători imigranţi în 2019, dublu faţă de anul trecut (Ziarul Financiar) - A fentat moartea! (Gazeta Sporturilor)

Românii, obligați să prezinte adeverință că nu sunt pedofili (Adevărul)

Toţi profesorii, cadrele medicale şi ceilalţi români care lucrează prin natura meseriei cu copii sau femei sunt obligaţi, începând de astăzi, să prezinte la locul de muncă un „certificat de integritate comportamentală“ care confirmă că nu sunt agresori sexuali. Asta pentru că, pe 20 iulie, a intrat în vigoare Legea privind „Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale“.
Acesta stipulează că toţi cei care lucrează cu persoane vulnerabile trebuie să prezinte angajatorului acest certificat care demonstrează că nu au săvârşit infracţiuni cu caracter sexual. Şi cum, legea include în rândul persoanelor vulnerabile categorii precum copii, femei, persoanele cu dizabilităţi, persoane vârsnice sau victime ale violenţei domestice, milioane de oameni, bărbaţi ori femei, vor fi obligaţi să facă un drum la poliţie pentru a solicita acest certificat de integritate. Şi nu o dată, ci de două ori pe an deoarece certificatul - care va fi eliberat de angajaţii Poliţiei, care eliberează şi cazierele judiciare - este valabil doar 6 luni.
Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale va conţine, printre altele, fotografiile, amprentele, dar şi probele biologice ale infractorilor. În plus, reabilitarea, graţierea sau amnistia nu va şterge datele despre o persoană aflată în evidenţă.   
20 de români din toată ţara fac obiectul acestui registru, potrivit Direcţiei Cazier Judiciar.

Dăncilă se joacă de-a construcția autostrăzii Comarnic-Brașov (Evenimentul Zilei)

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat duminică intenția guvernului pe care îl conduce de a renunța la construcția autostrăzii Comarnic-Brașov în parteneriat public-privat (PPP) din cauza obstacolelor birocratice.
Primul-ministru dorește acum ca finanțarea integrală a proiectului să se facă din fonduri guvernamentale.
În iunie anul trecut, guvernul a anunțat că va renunța la negocierile cu Banca Mondială pentru finanțarea construcției autostrăzii Comarnic-Brașov, preferând în schimb parteneriatul public-privat, soluție dorită la vremea respectivă de Liviu Dragnea și Darius Vâlcov.
Ulterior, în luna august 2018, premierul Viorica Dăncilă a declarat că autostrada Comarnic – Brașov va fi atribuită până la finalul anului unui partener privat și va costa 1,36 miliarde de euro, urmând a fi executată în maximum 4 ani, cu termen de începere 2019.

Se termină resursele interne? Guvernul vrea să aducă 30.000 de lucrători imigranţi în 2019, dublu faţă de anul trecut (Ziarul Financiar)

Guvernul are în plan să majoreze contingentul de lucrători migranţi din afara spaţiului european care pot fi admişi pe piaţa muncii din România de la 20.000 aprobat pentru acest an la 30.000 de persoane, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern care prevede creşterea contingentului de lucrători de pe site-ul Ministerului Muncii.
Principalele ţări de origine sunt: Vietnam (3.055), Moldova (1.437), Nepal (1.347)“, au transmis reprezentanţii Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI) la solicitarea ZF. În ultimii ani, angajatorii din sectoarele HoReCa, din construcţii şi chiar din retail au adus angajaţi din Vietnam, Nepal sau Filipine pentru a acoperi deficitul de personal generat de plecarea în străinătate a muncitorilor români. Angajatorii spun însă că numărul de avize acordate de autorităţi pentru muncitorii din state non-UE este pe terminate. 

A fentat moartea! (Gazeta Sporturilor)

Dinamo a pierdut meciul cu CS Universitatea Craiova, scor 0-2. Eugen Neagoe (51 de ani) a avut nevoie de intervenția urgentă a medicilor în minutul 25, după ce a suferit un infarct cardiac inferior. Primele cuvinte rostite de antrenor către medici au fost „Cât este scorul?”.
Starea lui Neagoe la Spitalul Clinic de Urgențe Floreasca este stabilă în acest moment, antrenorul e conștient și cooperant, a depășit faza critică. Va fi supus unei coronarografii și sunt indicații pentru montarea unui stent. 

 
Revista presei românești - 22 iulie 2019