Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sabotaj în sistemul de sănătate. Plătește un purtător de cuvânt! (Adevărul)

ion_m._ionita.jpg

Ziaristul Ion M. Ioniță semnează editorialul din "Adevărul" de astăzi.
Sursa imaginii: 
adevarul.ro

PSD își anunță astăzi candidatul la prezidențiale. Dăncilă, tot mai aproape de intrarea în cursa pentru Cotroceni (HotNews.ro) - Schimbarea decidenților politici, blestemul autostrăzii Comarnic – Brașov (Evenimentul Zilei) - Surpriză: Bărbaţii români cheltuie 1 mld. euro pe haine, iar piaţa creşte mai repede decât cea pentru femei (Ziarul Financiar)

PSD își anunță astăzi candidatul la prezidențiale. Dăncilă, tot mai aproape de intrarea în cursa pentru Cotroceni (HotNews.ro)

PSD urmează să anunțe marți, cu trei luni și jumătate înainte de alegerile prezidențiale, cine va fi candidatul partidului, toate informațiile de până acum indicând că în cursă va intra Viorica Dăncilă. 
Biroul Politic Național al PSD va avea loc de la ora 11.00, la Parlament, iar PSD va desemna candidatul pentru Cotroceni. Propunerea ar urma să fie confirmată apoi în ședința Comitetului Executiv al PSD, programată tot marți, de la ora 12.00. Decizia finală de validare a candidatului va fi luată la congresul PSD de pe 3 august.
Viorica Dăncilă anunța săptămâna trecută că PSD va merge la alegerile prezidențiale cu un candidat propriu. Ea spunea că dacă PSD îi va solicita să candideze la prezidenţiale, va accepta şi nu va da înapoi, iar până acum mai mulți lideri de filiale și-au anunțat susținerea pentru o candidatură a premierului pentru Cotroceni.
Mihai Fifor și Eugen Orlando Teodorovici s-au retras din cursă, singurii contracandidați ai lui Dăncilă sunt deputatul Liviu Pleșoianu și senatorul Șerban Nicolae. Integral pe hotnews.ro.

Sabotaj în sistemul de sănătate. Plătește un purtător de cuvânt! (Adevărul)

De ani de zile, platformă informatică a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a fost sabotată din interior, spune ministrul Sănătății Sorina Pintea. Convinsă că este vorba despre fapte penale, doamna ministru declară că va trimite dosarul la Direcția Națională Anticorupție.
Platformă informatică a CNAS a fost lăsată fără mentenanță, datele medicale ale tuturor asiguraților din România fiind puse în pericol...
Ceea ce spune ministrul Sănătății este de o gravitate fără precedent. Știe toată România că sistemul informatic CNAS nu a funcționat niciodată fără probleme. Utilizarea cardurilor de sănătate devenise o loterie. Medicii și pacienții suferă deopotrivă de atâta timp și nimeni nu a putut repara sistemul, oricât de disperată era situația. La capătul celei mai îndelungate perioade de nefuncționare a sistemului, ministrul Sănătății vorbește despre fapte penale, despre afectarea intenționată a funcționării unei platforme vitale pentru toți cetățenii României.
Sistemul de carduri ar fi trebuit să aducă economii uriașe în asistența medicală și evidența clară a cheltuielilor. Defecțiunile devenite o regulă au pus sub semnul întrebării funcționarea sistemului. Consecințele pot fi ușor de intuit și țin tot de cheltuieli și decontări.
Uriașul scandal din Sănătate a dus doar la o singură demisie, a lui Daniel Osmanovici, purtător de cuvânt al CNAS. El a plecat pentru că declarase că oamenii mor și cu sistem și fără sistem. Adică ce atâta tevatură dacă oamenii oricum mor? O asemenea declarație nu a putut fi trecută cu vederea de premierul Dăncilaă care tocmai se pregătește să intre în cursa prezidențială. O atitudine fermă din partea dânsei, pe teme atât de sensibile, ar da bine la electorat, așa că de ce să nu sacrifici un purtător de cuvânt, eventual și un șef de la CNAS? Dar cu restul, cu Sistemul de fraudare a României, se întâmplă ceva?, se întreabă în editorial jurnalistul Ion M. Ioniță.

Schimbarea decidenților politici, blestemul autostrăzii Comarnic – Brașov (Evenimentul Zilei)

La nici două luni după ce cuplul Liviu Dragnea-Darius Vâlcov a pierdut controlul guvernării, premierul Viorca Dăncilă dă peste cap proiectul drumului de mare viteză de pe Valea Prahovei. Aceasta va fi scoasă din parteneriatul public-privat și va fi declarată de importanță națională, la următoarea ședință a CSAT.
Numai că șeful CSAT este președintele Iohannis, care, mai ales în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, mai mult ca sigur nu se va grăbi să-i dea satisfacție fără a o pune să dea explicații publice și detaliate pentru răzgândire, scrie evz.
Și ce ar putea spune Dăncilă? Că s-a răgândit din cauza faptului că negocierile pentru proiectele public-privat le face Comisia Națională de Strategii și Prognoză, condusă de Ion Ghizdeanu, omul de încredere al lui Darius Vâlcov, și că o investiție de asemenea proporții e musai să fie controlată de ea și „Cercul de Fier” de care s-a înconjurat?
Este pentru a patra oară, după încercările din 2003-2005, 2007-2009 și 2013-2015, când guvernanții dau peste cap socotelile pe care le făcuseră predecesorii lor pentru autostrada Comarnic-Brașov. Patru sforțări, niciun centimetru.

Surpriză: Bărbaţii români cheltuie 1 mld. euro pe haine, iar piaţa creşte mai repede decât cea pentru femei (Ziarul Financiar)

Zara şi H&M sunt cei mai puternici jucători pe o piaţă care primeşte şi retaileri specializaţi pe segmentul modei masculine.
Bărbaţii cheltuie anual pe haine puţin peste 1 mld. euro, piaţa postând o creştere de 10,5% faţă de 2017 şi de 40% în perioada 2014-2018, arată calculele ZF făcute pe baza datelor companiei de cerceta de piaţă Euromonitor.
Vânzările de haine pentru bărbaţi au depăşit pragul de 1 mld. euro pentru prima dată în 2018. Piaţa de haine pentru domni e cu circa 30% mai mică decât cea pentru femei, unde numărul de magazine şi de retaileri dedicaţi e incomparabil mai mare. Totuşi, vânzările îşi vor continua trendul ascendent şi în anii ce vor urma, deşi ritmul va încetini.
Analiştii Euromonitor explică totodată că în România, bărbaţii câştigă mai mult decât femeile, fiind totodată cei care cheltuie mai mult. Nu cumpără mai multe produse, ci mai scumpe, brandul fiind un argument important.