Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PSD şi FCSB, două imagini ale eşecului (Adevărul)

daniel_gorgonaru.png

Daniel Gorgonaru, jurnalist Adevărul
Daniel Gorgonaru, jurnalist Adevărul.
Sursa imaginii: 
adevarul.ro

Revine Vasile Ciurchea pe un buget de 38 mld. lei: CNAS îşi schimbă şeful, dar sistemul de carduri rămâne blocat de peste trei săptămâni (Ziarul Financiar) - Lecție de viață. Profesorul nevăzător care a luat 10 la titularizare: „Sper să-i inspir și pe alții” (HotNews.ro)

Ce şanse are primul candidat-femeie al PSD la Cotroceni (Adevărul)

Viorica Dăncilă a fost aleasă, fără să aibă emoţii, candidatul PSD pentru alegerile prezidenţiale, votul fiind aproape unanim. Singurele persoane care au votat împotriva premierului şi preşedintelui social-democrat au fost Paul Stănescu (preşedinte PSD Olt) şi Dumitru Buzatu (preşedinte PSD Vaslui). Celălalt candidat propus la vot a fost Pleşoianu, care a primit doar susţinerea lui Dumitru Buzatu. În schimb, Gabriela Firea a ales să facă un pas în spate pentru aceste alegeri.
Viorica Dăncilă va fi așadar primul candidat femeie la preşedinţia ţării din partea acestui partid. Şansele candidatului PSD de a intra în turul al II-lea sunt reduse, în condiţiile în care nu s-a ajuns la o înţelegere cu ALDE şi Pro România, iar formaţiunea e în declin, arată specialiştii.
Și pentru că la fotbal şi la politică se pricepe tot românul, jurnalistul Daniel Gorgonaru semnează editorialul de azi, PSD şi FCSB, două imagini ale eşecului.
"PSD suferă în mod clar de o lipsă de lideri profesionişti şi competitivi, fiind anchilozat în mediocritate, cu un management semianalfabet, care trăieşte din exploatarea la maximum a unor categorii sociale care nu pot oferi resursele necesare unei reforme şi înnoiri absolut necesare. Alegerea candidatului pentru prezidenţiale este edificator în ceea ce priveşte incapacitatea PSD de a se reinventa, varianta Viorica Dăncilă fiind o carte care va reconfirma panta descendentă pe care merge partidul. Pragul de 20% fiind unul greu de atins de social-democraţi la prezidenţialele din această toamnă, iar turul doi - un obiectiv aproape irealizabil".

Revine Vasile Ciurchea pe un buget de 38 mld. lei: CNAS îşi schimbă şeful, dar sistemul de carduri rămâne blocat de peste trei săptămâni (Ziarul Financiar)

Premierul Viorica Dancilă l-a de­­mis marţi pe şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Răz­­van Vulcănescu şi a confirmat nu­­­mirea în locul acestuia a lui Vasile Ciur­­­chea, care a mai deţinut această func­­ţie între 2007 şi 2008 şi 2014-2016. 
Sistemul care gestionează siste­mul de carduri de sănătate a rămas în­să şi marţi blocat, în a 23-a zi de când au fost semnalate primele pro­ble­­me.
Premierul a anunţat că a trimis la CNAS corpul de control al guvernului, dar niciun oficial nu explică limpede care au fost cauzele care au provocat colap­sul sistemului de care depinde sănă­tatea a milioane de oameni. Cert este că o instituţie care a avut în 2018 ve­ni­turi de 36 mld. lei (plus 50% faţă de 2014), iar în 2019 a estimat ve­nituri de 38 mld. lei (8 mld. euro), nu reuşeşte să rezolve de peste trei săptămâni o problemă care, deşi scum­pă, nu costă o avere, scrie ZF.
Cât despre Ciurchea, el a plecat de la CNAS tot în urma unor scan­daluri. DNA a anunţat în mai 2016 că îl cercetează pentru infracţiuni de corupţie în perioada în care acesta deţinea pri­mul mandat la CNAS.
Prejudiciul esti­mat de pro­curori şi enunţat într-un comu­nicat era de 16 mil. euro. Fap­­tele incri­minate vizează contrac­tele încheiate tot pentru sistemul informatic.
Premierul a declarat că în cazul în care va fi trimis în judecată atunci îl va schimba pe Ciurchea de la CNAS.

Lecție de viață. Profesorul nevăzător care a luat 10 la titularizare: „Sper să-i inspir și pe alții” (HotNews.ro)

Dumitru Tudorache este unul dintre cei 92 de profesori care au luat nota 10 la examenul de titularizare. La 50 de ani, Dumitru Tudorache și-a dorit mult să lucreze în sistemul de educație. Nu a ținut cont că este aproape nevăzător. A considerat că problemele de vedere pe care le are nu sunt o piedică pentru el.
Anul acesta a dat titularizarea pentru a doua oară, la disciplina Cultură Civică. Prima dată a susținut examenul în urmă cu trei ani, când la fel ca acum a luat notă mare. Însă, nu a găsit post permanent. 
Profesorul cunoaște bine și sistemul de sănătate. Înainte să devină profesor a fost asistent medical în Pucioasa.
Anul acesta, mai puțin de jumătate dintre profesorii care au dat examenul de titularizare au obținut note de peste 7, minimum necesar pentru angajarea pe perioadă nedeterminată. Integral pe HotNews.ro.

 
Revista presei românești - 24 iulie 2019