Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Domnule președinte, dragă opoziție, nu ne lăsați singure! (Republica)

oana_gheorghiu.jpg

Oana Gheorghiu (stânga) și Carmen Uscatu sunt fondatoarele Asociației Dăruiește Viață, care și-a asumat misiunea de a ridica PRIMUL SPITAL de Oncologie și Radioterapie pentru copiii diagnosticați cu cancer din România exclusiv din donații și sponsorizări
Image source: 
Facebook/Oana Gheorghiu

Fiscul a recuperat doar 11.000 de euro de la Dan Voiculescu de la începutul anului. Au mai rămas peste 50.000.000 de euro (Adevărul) - Cum i-a păcălit Guvernul Dăncilă pe români cu parteneriatele public-private: 21 de mega-proiecte anunțate cu mare tam tam, zero rezultate (ziare.com) - Economia înainte de prima rectificare bugetară din 2019: „se dă“ sau „se ia“? Bugetul a cheltuit deja 2/3 din deficitul programat pe întreg anul (Ziarul Financiar)

Domnule președinte, dragă opoziție, nu ne lăsați singure! (Republica)

Oana Gheorghiu, membru fondator al Asociației Dăruiește Viața, semnează textul:
„Viorica Dăncilă l-a numit în fruntea Casei Naționale de Sănătate pe Vasile Ciurchea, care a mai ocupat această poziție de două ori, o data chiar în perioada în care se implementa cardul de sănătate, sistem care a costat enorm și care de la început a avut mari probleme de funcționare. Vasile Ciurchea este suspect într-un dosar de corupție, al cărui prejudiciu se ridică la 17.000.000 de euro. Doamna Dăncilă ne-a vorbit de prezumția de nevinovăție, ca și cum manifestarea acesteia presupune obligativitatea ocupării unei funcții publice. Dacă aveți un vecin bănuit că a furat de prin casele oamenilor, dar pentru că beneficiază de prezumția de nevinovăție îl rugați să vă ude florile, cât sunteți în concediu? Sau căutați un alt vecin, despre care n-ați auzit niciodată că ar fi furat? Atunci, de ce am lăsa bugetul uriaș al sănătății pe mâna cuiva despre care avem bănuieli că a fost părtaș la fraudă? Doar pentru că acel om a mai ocupat cândva aceeași funcție? Cu rezultate dezastruoase, de altfel.
Numirea lui Vasilea Ciurchea ar fi trebuit să ridice în sus întreaga opoziție și pe Președintele țării, căci cu toții cerem ca în funcții publice să nu mai acceadă persoane cu problem legate de corupție. Iar sănătatea e domeniul cel mai important pentru români, dar și cel mai năpăstuit.
E liniște, însă. Oamenii mor și cu și fără reacția Președintelui sau a opoziției, cardul de sănătate este încă blocat...”
Integral pe republica.ro.

Fiscul a recuperat doar 11.000 de euro de la Dan Voiculescu de la începutul anului. Au mai rămas peste 50.000.000 de euro (Adevărul)

În ultimii doi ani, sub guvernarea PSD-ALDE, Fiscul a reuşit performanţa de a recupera circa 400.000 de euro de la inculpaţii din dosarul ICA, printre care şi Dan Voiculescu, în contul prejudiciului de 60 de milioane de euro. De la începutul acestui an, suma recuperată este puţin peste 10.000 de euro.
Modul în care este tratat dosarul de recuperare a acestui prejudiciu este scandalos. În contextul în care vorbim de o hotărâre judecătorească definitivă, este edificator cum instituţiile statului decid să nu aplice legea pentru cei care fac parte din apanajul actualei puteri”, este de părere Ioan Stanomir, profesor de drept constituţional la Universitatea Bucureşti.
Dan Voiculescu a fost condamnat în 2014 la 10 ani de închisoare pentru că a pus mâna fraudulos pe terenurile şi clădirile fostului Institut de Chimie Alimentară. Judecătorii au stabilit că Voiculescu a reuşit prin manopere complicate să cumpere cu 100 de mii de euro terenuri şi clădiri ce valorau 8 milioane de euro la data privatizării ICA în 2003, şi peste 60 de milioane de euro la data finalizării rechizitoriului, în 2008.  La data pronunţării sentinţei definitive, omul de afaceri nu a mai avut mare lucru pe numele lui, scrie astăzi Adevărul pe prima pagină.

Cum i-a păcălit Guvernul Dăncilă pe români cu parteneriatele public-private: 21 de mega-proiecte anunțate cu mare tam tam, zero rezultate (ziare.com)

Dupa un an si jumatate in care s-a laudat ca va dezvolta intreaga Romanie cu ajutorul parteneriatelor publice-private (PPP), Cabinetul Dancila a inceput sa dea inapoi. Deja a anuntat ca renunta la proiectul autostrazii Ploiesti-Brasov, care era varful de lance al intregii strategii de parteneriate.
Iar in aceste conditii intrebarea este: sa ne mai asteptam la soselele, caile ferate, canalele navigabile, spitalele si hidrocentralele pe care Viorica Dancila, Liviu Dragnea si Darius Valcov au promis, de nenumarate ori, ca le vor construi, in PPP? Autoritatile statului au refuzat, pana la acest moment, sa ne ofere un raspuns clar (detalii AICI).
Istoria promisiunilor neonorate ale guvernarilor PSD este una foarte consistenta. Pana la finele lui 2017, guvernarea PSD-ALDE a promis constructia de autostrazi si alte mari obiective de infrastructura - printre care aeroporturi, cai ferate si spitale - cu fonduri de la buget, cu finantari europene si cu bani imprumutati de la banci.

Economia înainte de prima rectificare bugetară din 2019: „se dă“ sau „se ia“? Bugetul a cheltuit deja 2/3 din deficitul programat pe întreg anul (Ziarul Financiar)

Guvernul ar urma să aprobe rectificarea bugetară până la 31 iulie, dar situaţia bugetului con­solidat pe primele şase luni, în funcţie de care Finanţele decid rectificarea, nu a fost făcută publică încă.
Din datele la cinci luni, ultimele disponibile public, reiese că situaţia bugetului este echilibrată şi nu ar fi motive pentru restângeri masive de cheltuieli. Având în vedere însă că deficitul bugetar a ajuns în primele cinci luni la aproape 15 mld. lei (peste jumătate din deficitul anual programat), o serie de restrângeri vor fi obligatorii, în lipsa unor venituri suplimentare care nu se ştie însă de unde ar putea veni.
Potrivit datelor de la Finanţe, citate de Ziarul Financiar, pe primele şase luni veniturile au fost programate să atingă 159 de miliarde de lei, iar cheltuielile 177,8 miliarde de lei, cu un deficit de 18,8 miliarde de lei.