Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum a ajuns statul român complicele ucigașului din Caracal (Adevărul)

amprenta.png

Incompetenţa criminală a instituţiilor statului a avut ca rezultat tragic şi imediat moartea uneia dintre cele două tinere despre care se ştie până în prezent că au  ajuns pe mâna cruntului criminal în serie din Caracal, scrie ziarul Adevărul.
Incompetenţa criminală a instituţiilor statului a avut ca rezultat tragic şi imediat moartea uneia dintre cele două tinere despre care se ştie până în prezent că au ajuns pe mâna cruntului criminal în serie din Caracal, scrie ziarul Adevărul.
Image source: 
pixabay.com

Tragedia de la Caracal. Spre ce merge România? Instituţii cu bugete de 25 de miliarde de lei nu sunt capabile să stopeze o crimă de care fuseseră prevenite cu zeci de ore înainte (Ziarul Financiar) - Dăncilă nu poate convoca un referendum (România Liberă)

Cum a ajuns statul român complicele ucigașului din Caracal (Adevărul)

Dacă și-ar fi făcut cum trebuie datoria, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Poliția, și procurorul de caz ar fi putut duce la salvarea Alexandrei Măceșanu, ultima victimă a criminalului Gheorghe Dincă.  În cifre reci, cronologia acestor evenimente dramatice arată cam aşa.    
Miercuri, 24 iulie 2019 - Alexandra a dispărut.
Joi dimineaţa, 25 iulie 2019- părinţii victimei anunţă poliţia cu privire la dispariţie.
Joi, ora 11.00- victima apelează Serviciul de Urgenţă 112 de trei ori
. În total, Alexandra Măceşanu a vorbit cu operatorii 112 şi cu dispecerii poliţiei 4 minute şi 43 de secunde. "Mă aflu într-o casă veche, aproape părăsită, iarbă în curte. Are doi câini lupi, e într-un service", ar fi spus fata în apelul de la 112, potrivit unor surse din cadrul Poliţiei. Ultima convorbire s-a închis după ce tânăra le-a transmis poliţiştilor “Vine, vine!” referindu-se probabil la criminalul care se apropia de ea.   
Joi, ora 15.30- Dosarul penal pentru lipsire de libertate este înregistrat de poliţie la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal. 
Joi, în jurul orei 16.00 – procurorul emite ordonanţa provizorie de interceptare si localizare pentru două numere de telefon ce au rezultat din informaţii. 
Joi, ora 19.15 - este primită informaţia că victima ar putea fi în 3 locaţii dintr-o comună. 
Joi, ora 19.50 - sunt emise mandate de percheziţie pentru cele 3 locaţii. 
Joi, ora 19.58- se intră cu mandatele de percheziţie în cele 3 locaţii. 
Joi, ora 19.58- 21,00- se efectuează cele 3 percheziţii fără a fi identificată victima sau alte probe. 
Joi, ora 21.00 - vineri ora 02,00- se vizionează imagini ale unor camere de supraveghere private aflate pe un presupus traseu al unui presupus făptuitor, deoarece exista o informaţie despre un autoturism implicat într-o altă speţa asemănătoare.   
Vineri, ora 02.00 - se identifică proprietarul autoturismului. 
Vineri, ora 02.00 - sunt trimise echipaje de poliţie în zona de domiciliu a proprietarului, unde se constata ca nu exista nicio activitate. 
Vineri, ora 02.20 - sunt solicitate mandate de percheziţie pentru locaţia suspectă si alte 2 posibile locuri. -
Vineri, ora 03.05 - sunt luate mandatele de percheziţie de la instanţă. Poliţiştii nu le pun în aplicare, aşteptând să se facă ora 06,00, de la care se pot face, legal, aceste descunderi.  -
Vineri, ora 06.00 - se intră în locurile pentru care au fost luate mandatele de percheziţie, inclusiv în locuinţa suspectului.   
Una peste alta, fiecare dintre instituţiile implicate pare să-şi aibă partea sa de vină. Ghinionul a fost că toate carenţele s-au întâmplat simultan, astfel încât la final s-a ajuns la deznodământul cunoscut. 
Jurnalistul Liviu Avram, redactor șef adjunct la Adevărul consemnează în editorial Numai vești bune pentru criminalul din Caracal.
„Acum, că a recunoscut două crime (două din câte? – bună întrebare), cetăţeanul Gheorghe Dincă din Caracal aşteaptă cu mare încredere şi cu foarte puţine emoţii ziua de luni, 29 iulie, când Curtea Constituţională va da, după şapte amânări, decizia finală privind modificările aduse de PSD-ALDE-UDMR Codului penal şi Codului de procedură penală. Or, legile astea îi aduc numai veşti bune.
Pedeapsa cu detenţiune pe viaţă nu se aplică persoanelor care au depăşit vârsta de 60 de ani. El are 66, deci nu are cum să primescă închisoare pe viaţă.
Dacă i se reţin mai multe infracţiuni (lipsire de libertate, viol, omor calificat, profanare de cadavre - numai la un prim inventar), va primi pedeapsa cea mai mare plus maximum 3 ani. Până acum, la pedeapsa cea mai mare se adăugau câte o treime din celelalte pedepse, ceea ce putea majora semnificativ pedeapsa rezultantă...
Toate indulgenţele din noua legislaţie penală i se vor aplica şi cetățeanului Gheorghe Dincă, chiar dacă a comis faptele înainte de intrarea lor în vigoare. Pentru că, potrivit Constituţiei, legea penală mai favorabilă se aplică şi retroactiv. 
Iar faptul că unul dintre cei mai vioi promotori ai unei legislaţii care încurajează infractorii, ignoră victimele şi intimidează instituţiile de aplicare a legii - pe numele său Florin Iordache - este originar din Caracal nu este decât o coincidenţă – cum să-i zic? – binemeritată”.

Tragedia de la Caracal. Spre ce merge România? Instituţii cu bugete de 25 de miliarde de lei nu sunt capabile să stopeze o crimă de care fuseseră prevenite cu zeci de ore înainte (Ziarul Financiar)

România trece de câteva zile printr-un val de emoţie uriaşă: răpirea şi presupusa ucidere a unei adolescente de 15 ani, la Caracal – un oraş de 31.000 de locuitori - nu pot fi desluşite de câteva zile, în vreme ce autorităţile implicate nu mai ştiu cum să-şi acopere şocantele lipse de reacţie.
Structurile de informaţie şi protecţie beneficiază de unele dintre cele mai generoase bugete între instituţiile statului. Bugetul Ministerului de Interne este în acest an18,5 miliarde de lei, în creştere cu 22% faţă de anul precedent. Bugetul Ministerului Justiţiei este de 4,25 mld. lei, în creştere cu 6,5% faţ de 2018, iar cel am Ministerului Public de 1,3 mld. lei, în creştere cu 3,1% faţă de anul precedent.
Mii de oameni au protestat în ultimele două zile în marile oraşe faţă de tragedia de Caracal, în vreme ce oamenii politici, asemenea instituţiilor, atuncă vina unii pe ceilalţi pentru o dramă care putea fi evitată.

Dăncilă nu poate convoca un referendum (România Liberă)

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că ia în calcul posibilitatea convocării unui referendum de consultare a românilor în vederea înăspririi drastice a pedepselor pentru viol, pedofilie, crimă. Ar fi vorba despre închisoarea pe viață sau castrarea chimică. Însă potrivit Constituţiei, premierul nu are dreptul să declanșeze nicun tip de referendum, acest atribut revenind preşedintelui. De altfle, reprezentanții PNL și USR atrag atenția că modificarea legislației penale poate fi operată de Parlament fără convocarea unui referendum. Președintele Klaus Ioahnnis a cerut ministrului de Interne și șefului STS să facă ancheta cu celeritate și a solicitat un prim raport în ședința CSAT de marți.
 

 
Revista presei românești - 29 iulie 2019