Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Drama de la Caracal este expresia decăderii oraşelor mici şi a comunelor din sudul României (Ziarul Financiar)

ro_ot_caracal_national_theatre.jpg

Teatrul Național din Caracal. Piatra de temelie a fost pusă la 14 iulie 1896.
Teatrul Național din Caracal. Piatra de temelie a fost pusă la 14 iulie 1896.
Sursa imaginii: 
Wikipedia

Ministerul de Interne recunoaște că nu a înregistrat dispariția când i-a fost reclamată de tatăl Alexandrei: ”Polițistul i-a comunicat să revină în dimineața zilei următoare”! (Libertatea) - Culisele ședinței CEX. Ce au discutat pesediștii despre tragedia din Caracal (HotNews.ro) - Guvernul a pregătit o surpriză serviciilor. Le mai dă o jumătate de miliard de lei (Evenimentul Zilei)

Ministerul de Interne recunoaște că nu a înregistrat dispariția când i-a fost reclamată de tatăl Alexandrei: ”Polițistul i-a comunicat să revină în dimineața zilei următoare”! (Libertatea)

Pe 24 iulie, în miercurea răpirii Alexandrei, tatăl ei a fost la 8:30 seara la poliția din comună, dar l-au trimis acasă! Familia Măceșanu a revenit joi, la 8 dimineața, iar declararea dispariției a avut loc abia la ora 10:30. 
14 ore a durat din clipa în care tatăl Alexandrei a fost prima oară la poliție până când au lansat procedura de minor dispărut.
Involuntar, autoritățile i-au dat un timp criminalului din Caracal încă de la început! 
Ce trebuia să facă polițistul: să verifice dispariția și ”să informeze, de urgență, ofițerul de serviciu de la poliția municipală sau orășenească” Polițiștii au, încă din 2007, momentul adevării României la UE, un document care prevede indicații clare pentru cazurile de dispariții și abuzuri împotriva copiilor. El se numește ”Manual de bune practici privind modul de acţiune al poliţiei în cazurile copiilor dispăruţi sau victime ale abuzurilor, traficului de persoane şi pornografiei infantile pe internet” . Integral în ediția online a ziarului Libertatea.

Drama de la Caracal este expresia decăderii oraşelor mici şi a comunelor din sudul României (Ziarul Financiar)

În oraşul Caracal şi împrejurimi, zona în care s-au petrecut crimele care au zguduit întreaga ţară, se conturează un tablou al sudului ţării în care autorităţile nu pot oferi cetăţenilor servicii de bază precum transportul sau pro­tecţia asigurată de organele de poliţie.
În Do­brosloveni, satul natal al Alexandrei Măceşanu, la Poliţie închide la orele 16, iar ce­tăţenii care vor să se deplaseze spre Cara­cal nu au acces la un mijloc de transport în co­mun sigur, fiind nevoiţi să apeleze la ceea ce localnicii numesc „rechineală“ - servicii de transport ilegale realizate cu maşini per­sonale.
Tabloul în degradare este completat de familii destrămate de plecarea în străinătate ale părinţilor pentru a asigura un trai mai bun copiilor. Oportunităţile sunt puţine în zonă: cel mai mare angajator cu sediul în ora­şul Caracal este Romaniţa, un produ­că­tor de articole de îmbră­căminte, care a avut în 2018 un număr mediu de 621 de an­gajaţi, scrie Ziarul Financiar.
Câştigul salarial mediu net în Olt este de  2.736 lei, mai mic cu 13% faţă de media na­ţio­nală de 3.101 lei net în luna mai a acestui an, potrivit datelor INS. În Dolj veni­tul sa­la­rial mediu net în luna mai a fost de 2.703 lei.
Judeţul Olt, cu o populaţie de 415.500 de locuitori, a avut avut în decembrie 2018 o rată a şomajului de 6,3%, dublă faţă de media naţională de 3,3%. Judeţul Dolj a avut o rată a şomajului mai mare, de 7,4%.

Culisele ședinței CEX. Ce au discutat pesediștii despre tragedia din Caracal / Dăncilă le-a reproșat liderilor PSD că au lăsat-o singură (surse) (HotNews.ro)

Social democrații se tem că tragedia de la Caracal va amplifica și va alimenta protestele la adresa guvernării și va menține un val de ură la adresa partidului. Surse social democrate au declarat pentru HotNews.ro că Viorica Dăncilă le-ar fi reproșat liderilor PSD că au lăsat-o singură și nu au reacționat public în cazul tragediei de la Caracal. 
Social democrații au cerut lămuriri și au întrebat-o pe Dăncilă în ședința CEX de ce nu a ieșit public ministrul de Interne să prezinte raportul în cazul situației de la Caracal. În replică, premierul le-a spus acestora că raportul va fi discutat în CSAT și abia apoi va fi prezentat public.
Un lider social democrat ar fi invocat faptul că tragedia de la Caracal ar fi fost orchestrată de servicii ca să distrugă partidul. Premierul ar fi interveni spunând că opoziția și Iohannis încearcă să profite electoral de această situație. 
Liderii PSD s-au reunit în ședința Comitetului Executiv și au decis amânarea congresului pentru anunțarea candidatului la prezidențiale. Social democrații aveau programat pe 3 august congresul în care urmau să anunțe candidatul partidului la prezidențiale. În contextul tragediei din Caracal, pesedișii au decis amânarea evenimentului pînă spre sfârșitul lunii august, informează HotNews.ro. 

Eugen Teodorovici, și harnic și darnic. Guvernul a pregătit o surpriză serviciilor. Le mai dă o jumătate de miliard de lei (Evenimentul Zilei)

Liderii coaliției de guvernare Viorica Dăncilă și Călin Popescu Tăriceanu s-au întâlnit ieri pentru a discuta despre măsurile dispuse de urgență de premier în cazul Caracal, dar și despre rectificarea bugetară. Președintele ALDE este nemulțumit că în proiectul de rectifi care a bugetului, Ministerul de Finanțe a majorat cu o jumătate de miliard de lei bugetele serviciilor.
”Sunt tăieri la toate capitolele, inclusiv investiţii, inclusiv instituţiii sau ministere importante, dar în schimb este o majorare a bugetului cu peste jumătate de miliard la instituţii precum SRI, SIE, STS şi aşa mai departe. Din nou. I-am spus doamnei prim-ministru că nici politic n-o să dea bine. cu fonduri europene care sunt vitale şi ne vin bani înapoi”, a subliniat Tăriceanu, potrivit Evenimentului Zilei.
Politicianul a adăugat că va avea o discuție serioasă cu premierul deoarece „eu nu cred că prioritatea României este finanţarea instituţiilor de forţă în statul român”.
Tăriceanu vrea mai mulți bani pentru Sănătate, Educație și Transporturi.