
Presa românească
Cine câştigă şi cine pierde la rectificarea bugetară (Adevărul)
guvern.jpg

Cine câştigă şi cine pierde la rectificarea bugetară (Adevărul)
Guvernul ar urma să adopte, luni, într-o şedinţă extraordinară, prima rectificare bugetară din acest an. Cu toate acestea, până duminică nu a fost făcut public niciun document oficial cu privire la schimbări. În acelaşi timp, ALDE se dezice de partenerii de guvernare şi spune că este o „rectificare exclusiv PSD”.
Din informațiile apărute pe surse prima rectificare bugetară va fi „uşor" negativă, în condiţiile în care deficitul bugetar după primele şase luni a fost de 19,96 miliarde de lei, iar Guvernul plănuieşte un deficit de 28 miliarde, pe tot anul 2019.
Guvernul taie bani de la Sănătate, Educaţie şi Transporturi şi dă în plus la servicii şi Preşedinţie.
Ministerul Transporturilor pierde cei mai mulţi bani la rectificarea bugetară, între 2,5 şi 3 miliarde de lei, din bugetul de 12,6 miliarde de lei. Motivul invocat de cei de la Finanţe este legat de faptul că Transporturile nu au realizat proiectele depuse.
Sănătatea pierde şi ea bani la rectificare, având blocată o sumă de 400 de milioane de lei ca buffer. În primele şase luni, Ministerul Sănătăţii a cheltuit aproape 4 miliarde de lei din cele 11 miliarde alocate la începutul anului.
Şi Educaţia a înregistrat o sincopă, deoarece un program de 2 miliarde de lei cu fonduri europene privind tablele interactive nu a fost pus în practic, iar banii au rămas necheltuiţi. Astfel, reducerea pentru Ministerul Educaţiei urmează să fie de peste 2 miliarde de lei.
Administraţia Prezidenţială a primit banii ceruţi în plus – 9,5 milioane de lei, potrivit surselor din Ministerul de Finanţe.
Integral în Adevărul.
Crimele din Caracal: Ucigașul și-a recunoscut fapta, întrebările rămân (România Liberă)
Claudiu Lasoschi, avocatului Gheorghe Dincă, a declarat că acesta le-a spus polițiștilor că le-a ucis pe Alexandra și Luiza, despre care ar fi crezut că sunt prostituate.
Întrebări esențiale:
1. Este un ucigaș în serie?
2. Cine răspunde pentru erorile de până acum?
Tragedia nu este singulară
Sute de perechi de pantofi au fost depuse sambătă în fața Ministerului Afacerilor Interne, pentru a atrage atenția asupra cazurilor de copii dispăruți.
Organizatorul evenimentului, Daniel Ciungu, a afirmat că acesta a fost gândit pentru a trage un semnal de alarmă: anual, 400 de copii dispăruți nu sunt găsiți. E o mare problemă pentru România că nu reușește să-și protejeze cetățenii. Siguranța personală a fiecărui cetățean e ceva care nu se poate negocia, a declarat el pentru România Liberă.
„Recensământul“ proprietăţilor istorice ale României: Cele mai ieftine palate din ţară pornesc de la 650.000 de euro şi ajung la 5 milioane euro (Ziarul Financiar)
Artmark Historical Estate: Amplasarea, istoria locului, caracteristicile arhitecturale şi starea proprietăţii sunt factori care influenţează preţurile.
România are 10.041 de monumente de arhitectură și ansambluri de clasa A și clasa B. Regiunea Muntenia, inclusiv București, cuprinde cel mai mare număr de monumente, peste 3.700. Totuși, dacă excludem Bucureștiul din regiuni, atunci Transilvania are cel mai mare număr, se arată în raportul de piață al Artmark Historical Estate ediția 2018.
Cele mai ieftine palate din ţară pornesc de la 650.000 de euro şi ajung la 5 milioane euro.
Printre cei mai importanți proprietarii de imobile istorice din România se numără statul român prin rea pe pese, Academia română, bisericile, moștenitorii marilor familii aristocratice românești sau maghiare, potrivit datelor citate de Ziarul Financiar.
#căutămsecund (Gazeta Sporturilor)
Numele celor care iau loc pe banca FCSB sunt din ce în ce mai insignifiante, Becali realizând că echipa lui nici nu mai are nevoie de antrenor principal.
Alegerea lui Bogdan Andone, fostul adjunct al lui Mihai Teja, nu a fost o întâmplare. Și după demisia acestuia, patronul continuă să scormonească printre “secunzi” pentru a-și găsi un ajutor. A fost refuzat de Cătălin Anghel de la Viitorul, iar azi laă echipa pe mâna lui Vergil Andronache.