Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Totul pentru infractori, nimic pentru cetăţeni!“ (Adevărul)

ion_m._ionita.jpg

Ziaristul Ion M. Ioniță semnează editorialul din "Adevărul" de astăzi.
Sursa imaginii: 
adevarul.ro

Corespondență din Caracal | Octavian Stănescu, viceprimar: ”Nu există oraș fără clanuri interlope!” (Libertatea) - Discuții tensionate despre când începe școala. 9 septembrie, data oficială propusă de Comisia de Dialog Social (edupedu.ro) - Isărescu, BNR: Stabilitatea cursului poate fi înşelătoare. Suntem cu arma la picior, nu dormim în post (Ziarul Financiar)

„Totul pentru infractori, nimic pentru cetăţeni!“ (Adevărul)

Galaţi după Caracal. Fata minoră cu sângele şiroind era pe punctul să moară în faţa echipajului de Poliţie. Impasibili, poliţiştii au stat în maşină şi au privit. Atât. Merită sa mai plătim astfel de instituţii?
Domnul Fifor, trimis de doamna Dăncilă cu mandat să repare MAI, evaluează situaţia. Din când în când, mai face o şedinţă şi cere rapoarte. După care, la Caracal, în locul competentului fost şef al Poliţiei care şi-a cerut ieşirea la pensie, a fost numită o altă valoare poliţienească, un fost candidat care picase în 2017 examenul de definitivare pe aceeşi funcţie cu nota 5,80. 
Oricât s-ar căzni să imite efortul intelectual de găsire a celei mai bune căi pentru reformarea Ministerului, domnul Fifor nu are prea multe şanse. Ca să schimbe ceva, interimarul de la MAI ar trebui să-i decupleze pe scumpii săi colegi de partid, baronii locali, de puterea poliţienească. Ceea ce, chiar dacă în mod absurd chiar şi-ar dori, nu va fi lăsat să facă. 
Dar nu e niciun pericol. „Reforma“ clamată nu înseamnă nici pe departe punerea poliţiei în slujba cetăţeanului. De prea mult timp, poliţia a fost dresată să apere interesele şefilor politici ai judeţelor. Senatorii şi deputaţii partidului au găsit cele mai incompetente şi docile cadre pentru a le pune în funcţiile de conducere, scrie jurnalistul Ion M. Ioniță în editorialul ziarului. 

Corespondență din Caracal | Octavian Stănescu, viceprimar: ”Nu există oraș fără clanuri interlope!” Bunica lui a protestat în fața Primăriei împotriva corupției din instituțiile statului: „Aș fi ieșit și eu!”, șochează Stănescu (Libertatea)

După tragedia de la Caracal și toate informațiile privind grava disfuncționalitate a autorităților ieșită la iveală pornind de la acest caz cumplit, Liviu Radu, primarul orașului, a făcut la Realitatea TV o declarație uluitoare: ”Caracal e un oraș liniștit. Eu nu am auzit de clanuri în orașul nostru”. Libertatea a stat de vorbă și cu rivalul său, viceprimarul Viorel-Octavian Stănescu, care spune exact contrariul. 
Pe 9 iulie, PSD i-a retras sprijinul politic lui Stănescu, pentru că, spune el, i s-a imputat că interacționează mai mult cu oamenii pe pagina personală de Facebook decât pe site-ul primăriei. Așa că Stănescu, inginerul geolog de 33 de ani, a decis că ”nu mai există motive pentru ascunderea gunoiului sub preș”. Biroul lui de la Primărie abundă în diplomele de excelență, iar plasma derulează imagini de la posturile de șțiri, unde cazul Caracal este dezbătut pe larg. 
Zilele trecute, presa a dezvăluit că Primăria Caracal ține în depozit aproape 50 de camere de supraveghere care nu au fost montate, însă, pe străzi. Sistemul a fost cumpărat încă din ianuarie, însă autoritățile au susținut că nu au avut bani și pentru montaj. Viceprimarul explică de ce a fost blocată montarea lor, dar se dezice de ea. Pe motiv că i-au fost suspendate atribuțiile. 

Discuții tensionate despre când începe școala. 9 septembrie, data oficială propusă de Comisia de Dialog Social (edupedu.ro)

Începutul anului școlar trebuie să rămână pe 9 septembrie, este propunerea oficială a Comisiei de Dialog Social  pentru ministrul interimar al Educației, a declarat pentru Edupedu.ro, secretarul de stat Gigel Paraschiv. Participanții de la ședința Comisiei de ieri dimineață au povestit pentru Edupedu că discuțiile au fost „tensionate”. Avizul Comisiei de Dialog Social este consultativ, iar atunci când ministrul interimar Daniel Breaz vine la minister să preia atribuțiile, o să-i punem la dispoziție această informare”, a spus Gigel Paraschiv.
Mai departe, decizia îi aparține noului ministru, care poate modifica prin ordin de ministru sau poate să lase structura anului școlar așa cum a fost deja stabilită, informează edupedu.ro.

Isărescu, BNR: Stabilitatea cursului poate fi înşelătoare. Suntem cu arma la picior, nu dormim în post (Ziarul Financiar)

Banca centrală observă „stabili­ta­tea remarcabilă“ a cursului  de schimb din ultima perioadă, însă rămâne „vigilentă“, gata să ac­ţio­neze în eventualitatea apa­ri­ţiei unor mişcări de capitaluri care pot să apa­ră oricând, după cum a dat de înţeles Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.
După ce în prima parte a anului leul s-a depreciat în faţa euro cu circa 2%, în iulie şi august a urmat o tendinţă de apreciere, cursul oscilând preponderent în jurul a 4,72-4,73 lei/euro.
Guvernatorul BNR a readus în discuţie intrările de capitaluri pe piaţa românească.
Intrările de capitaluri, în special specu­lative, care caută diferenţialul de dobândă, au determinat aprecierea monedei naţionale în faţa euro, însă BNR nu doreşte acest lucru, cu toate că ar ajuta la scă­derea inflaţiei, pentru că ar antrena şi ampli­fi­carea deficitului extern, după cum a indicat Isărescu.
Contextul interna­ţional este dominant, inclusiv în privinţa de­ciziilor băncilor centrale. Integral în Ziarul Financiar.

 
Revista presei românești - 6 august 2019