Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pregătiri pentru 10 august: atelier de pictat pancarte și cazare pentru protestatarii veniți din alte colțuri ale țării (Libertatea)

ziar.jpg

Articole din presa zilei, 7 august 2019
Image source: 
Pixabay (Ilustrație)

De ce tac parlamentarii de la Olt (Adevărul) - Guvernul taie de la rechizitele şcolarilor 100 mil. euro, de la fonduri europene şi Transporturi ca să dea mai mulţi bani pentru salarii şi pensii la SRI, la primăriile rămase fără bani şi pentru contribuţia la bugetul UE (Ziarul Financiar) - Sprint de grupe (Gazeta Sporturilor)

Rectificare bugetară: guvernul taie de la rechizitele şcolarilor 100 mil. euro, de la fonduri europene şi Transporturi ca să dea mai mulţi bani pentru salarii şi pensii la SRI, la primăriile rămase fără bani şi pentru contribuţia la bugetul UE (Ziarul Financiar)

Guvernul estimează în cadrul unei propuneri de rectificare bugetară care urmează să fie aprobată o creștere a veniturilor la bugetul general consolidat al statului cu  3,7 miliarde  de lei, ceea ce înseamnă că se bazează pe o majorare a veniturilor totale pe anul 2019 cu 17% față de 2018 versus o majorare inițială estimată de 16 la sută. Cu alte cuvinte, sunt estimate venituri bugetare mai mari, dar aceasta nu pe baza unei creşteri economice peste aşteptările iniţiale, evaluată la 5,5%, ci prin ree­va­­luarea produ­su­lui intern brut prin inflaţie.

De ce tac parlamentarii de la Olt (Adevărul)

„Tragedia de la Caracal a scos încă o dată la suprafață mizeria în care s-a adâncit o țară. O țară împărțită între politicieni - interlopi - oameni ai legii și simpli cetățeni. O țară unde a avea dreptate devine lipsit de relevanță dacă nu ai și pile, dacă nu ai și legăturile necesare pentru a-ți susține punctul de vedere... 
Expuși de drama Alexandrei și a Luizei, oamenii legii din Olt (polițiști și procurori) au fost demascați public: sunt găunoși, incompetenți, răuvoitori. Vizați de dezvăluirile presei, interlopii, mascați în oameni de afaceri, aruncă cu rahat în polițiști și procurori, însă au grijă să-i ferească de ploaia de mizerie pe politicieni. La fel fac și oamenii legii, răspund interlopilor, dar îi scutesc pe politicieni de vreun eventual deranj. De ce? Simplu. După ce scandalul crimelor de la Caracal va trece, politicienii sunt cei care îi vor recompensa. 
Cei nouă parlamentari de Olt au tăcut mâlc în scandalul care a zdruncinat județul lor. S-au dat la fund. Nu au deschis gura, știu ei de ce. În fond, toată încrângătura nenorocită care a dus la pierderea vieții unor fete nevinovate este, în mare parte, și opera lor”, scrie jurnalistul Daniel Gorgonaru.

Pregătiri pentru 10 august: atelier de pictat pancarte și cazare pentru protestatarii veniți din alte colțuri ale țării  (Libertatea)

Mai sunt doar câteva zile până la protestul organizat la exact un an de la demonstrațiile violente din Piața Victoriei din 10 august 2018, care s-au soldat cu sute de răniți de ambele părți, protestatari și jandarmi, și cu dosare penale încă nefinalizate.
La protestul de sâmbătă din Piața Victoriei sunt așteptați mii de oameni, iar pregătirile participanților la miting deja au început. 
Vineri seară, la Casa Activistului din Capitală va fi organizat un atelier de pictat bannere. În cadrul lui, participanții pot pune pe pancarte mesajele pe care vor să le transmită la mitingul din 10 august. „10 august nu e doar despre 10 august. Este despre statul capturat pe care îl vrem înapoi. Cei care vin la atelier își pot face propriile bannere cu ce vor ei să transmită la miting, în Piața Victoriei”, a declarat pentru Libertatea fondatorul Corupția Ucide, Florin Bădiță. 
Tot Casa Activistului îi poate găzdui, în limita a 25 de locuri, pentru două nopți, vineri și sâmbătă, pe cei veniți la București pentru miting din orașe mai îndepărtate. 15 persoane și-au anunțat deja dorința Proteste au fost anunțate pentru sâmbătă și în marile orașe din țară, precum Cluj, Timișoara și Iași, dar și în diaspora. 

Sprint de grupe (Gazeta Sporturilor)

Campioana României, CFR Cluj, întâlneşte Celtic Glasgow, diseară, pe teren propriu, de la ora 21.00, în prima manşă a turului trei preliminar al Ligii Campionilor.
„Bursucul” speră în clasica victorie cu 1 – 0: „Cel mai important este să nu luăm gol”. Culio nu s-a refăcut și va sta în tribună, Țucudean e anunțat titular.

Revista presei românești - 7 august 2019