Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Klaus Iohannis vorbește pentru prima dată de anticipate: „PSD trebuie să plece” (Republica.ro)

iohannis.jpg

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut joi, 8 august a.c., la Romexpo, un discurs în cadrul reuniunii Consiliului Național al Partidului Național Liberal.
Image source: 
site-ul Administrației Prezidențiale

1 an de la protestul din 10 august. „Dirijorul în alb” și jandarmerița bătută, trasee diferite: el a rămas șef al batalionului special, ea a fost mutată la ordine publică (Libertatea) - Legăturile şefului Oracle cu firmele care au livrat sisteme IT pentru ANAF şi CNAS (Adevărul) - Jumătate dintre medici lucrează în doar cinci judeţe, iar Bucureştiul atrage 21% din numărul total de doctori (Ziarul Financiar)

Klaus Iohannis vorbește pentru prima dată de anticipate: „PSD trebuie să plece” (Republica.ro)

Klaus Iohannis și-a lansat joi candidatura pentru alegerile prezidențiale, la Romexpo, în fața a peste 3.000 de liberali. „PSD a trădat votul oamenilor niciodată nu s-a văzut asta mai bine. Eșec economic, eșec legislativ, eșec în protejarea cetățenilor. PSD a promovat incompetența ca politică de stat și și mediocritatea ca principal criteriu de construire a carierelor în sistemul public”, a declarat șeful statului.
„Pentru ca tot lanțul de erori grave care s-au produs în cazul cumplitei tragedii de la Caracal să nu se mai repete niciodată, este important să vedem cum am ajuns aici, dar și ce avem de făcut ca să reclădim România normală”, a spus Iohannis la Consiliul Național al PNL.
„Dragi români, vă chem alături de mine să reconstruim România! Vă asigur că votul vostru va fi respectat”, a spus Iohannis. „PSD trebuie să plece”, a adăugat el,precizând că va construi o nouă majoritate parlamentară după alegerile parlamentare, „fie că vor fi la termen sau anticipate”.

1 an de la protestul din 10 august. „Dirijorul în alb” și jandarmerița bătută, trasee diferite: el a rămas șef al batalionului special, ea a fost mutată la ordine publică (Libertatea)

Mitingul diasporei din 10 august 2018 a avut mai mulți protagoniști, atât din rândurile protestatarilor, cât și din Jandarmerie. Însă două chipuri au rămas în memoria românilor. 
Colonelul Cătălin-Răzvan Paraschiv, șeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei, cel care a coordonat, îmbrăcat în alb, jandarmii din Piața Victoriei; Ștefania Nistor, jandarm în cadrul Brigăzii Speciale, cea care a fost înconjurată de mai multe persoane spre finalul serii, a fost lovită și i s-a furat pistolul din dotare. S-a spus inițial că a suferit leziuni la nivelul coloanei vertebrale, însă, medicii au transmis că s-a ales doar cu traumatisme și hematoame în diferite zone ale corpului.  Traseul celor doi s-a despărțit în ultimul an. Dacă Paraschiv (23.000 euro pe an la ultima declarație de avere ) a rămas șeful Brigăzii Speciale, Ștefania Nistor a fost mutată la Brigada 5 din cadrul Direcției Generale a Jandarmeriei Municipiului București, care se ocupă de întreținerea ordinii publice. 
La un an de la protestul din 10 august 2018, considerat unul dintre cele mai violente mișcări din istoria protestelor de stradă post-decembriste, exceptând, desigur, ”mineriadele”, Libertatea reamintește că au fost aproximativ 500 de persoane care au avut nevoie de îngrijiri medicale după seara de 10 august, atunci când Jandarmeria a folosit gaze lacrimogene contra protestatarilor. Aproape 70 au ajuns la spital. Unii au fost împuşcaţi cu gloanţe de cauciuc, alţii bătuţi cu bastoane. 
Astăzi  avem aceiaşi şefi ai Jandarmeriei în funcţie și nici un vinovat găsit.

Legăturile şefului Oracle cu firmele care au livrat sisteme IT pentru ANAF şi CNAS (Adevărul)

Sorin  Mîndruţescu, directorul general al Oracle România este acuzat că a luat mită de la parteneri de afaceri pentru a-i ajuta să câştige licitaţii organizate de instituţii ale statului. Faptele s-au petrecut pe vremea când şef al Fiscului era Sorin Blejnar, trimis în judecată în decembrie 2016 pentru mai multe fapte de corupţie, inclusiv implicarea sa în discounturile de 75% acordate de Oracle în schimbul unor şpăgi. Pe larg în Adevărul.

Discrepanţe majore între judeţe la numărul de medici: Jumătate dintre medici lucrează în doar cinci judeţe, iar Bucureştiul atrage 21% din numărul total de doctori (Ziarul Financiar)

Orașele mari - centre universitare sunt un magnet pentru medici.
Judeţele Giurgiu, Călăraşi, Tulcea, Ialomiţa şi Sălaj au în total aproape 1.800 de doctori, adică doar 3% din numărul total de medici din România, iar managerii acestor spitale încearcă să atragă personal, oferindu-le cazare, prime, sporuri. Cele mai mari probleme sunt în secțiile de urgență, pediatrie și cardiologie în aceste spitale.
În sistemul sanitar de stat s-au mărit în 2018 salariile medicilor și asistentelor, ceea ce a dus ca un medic să câștige peste 2000 € net lunar, iar o asistentă circa 1000 €, arată calculele Ziarului Financiar făcute pe baza datelor publicate de câteva spitale.
Majorările salariale au venit pentru a scădea exodul medicilor, în contextul în care anual mii de medici plecau să profeseze în străinătate, însă nu au rezolvat problema lipsei de specialiști în zonele mai puțin dezvoltate din țară.