Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Haos politic. Puterea se ceartă, Opoziţia e divizată (Adevărul)

guvern.jpg

Cabinetul Dăncilă se zdruncină din temelii în contextul scandalului PSD-ALDE, însă Opoziţia dă semne de slăbiciune, în condiţiile în care partidele mai mult fug de asumarea guvernării, deşi cer insistent înlocuirea actualului Executiv, scrie Adevărul.
Image source: 
site-ul Guvernului României

Rectificarea bugetară, apă de ploaie. Guvernul trebuie să facă rost de 15 miliarde de lei până în noiembrie (Libertatea) - Radiografia pieţei de electro-IT: Online-ul s-a apropiat ameninţător de magazinele specializate, fiecare controlând circa 40% din vânzări(Ziarul Financiar) - Agenția de credite pentru studenți nu a dat niciodată niciun credit, nici unui student (Evenimentul Zilei) - Ziua Marinei, cel mai mare spectacol naval din România (România Liberă)

Haos politic. Puterea se ceartă, Opoziţia e divizată (Adevărul)

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, şi-a continuat atacurile la adresa PSD, oficial partener de guvernare, dar în realitate ţintă a unui val de critici venite din partea liberal-democraţilor. „Nu vreau să fac parte dintr-o guvernare impotentă. Am auzit şi alte expresii de genul «câinele nu pleacă de la măcelărie», vedeţi proverbe savante din popor, eu vreau să îi anunţ pe foarte mulţi că colegii mei sunt vegetarieni”, a declarat Tăriceanu într-un interviu pentru Mediafax. Replica din PSD pe tema „guvernării impotente“ a venit din partea Vioricăi Dăncilă, chiar în aceeaşi zi: „Are şi domnul Tăriceanu miniştri. Cred că se referea la miniştrii dumnealui“. Pe fondul escaladării tensiunilor între ALDE şi PSD apare problema a ceea ce urmează în cazul ieşirii de la guvernare a formaţiunii lui Tăriceanu, în condiţiile în care între partidele aflate în Opoziţie nu există unitate decât pentru demiterea Cabinetului, iar acum, cu un eventual sprijin al ALDE şi al unor aleşi din UDMR, moţiunea ar trece. Însă nu se întrevede nicio soluţie comună în ceea ce priveşte un nou Guvern, dat fiind că mai toate partidele sunt atente la alegerile prezidenţiale.

Rectificarea bugetară, apă de ploaie. Guvernul trebuie să facă rost de 15 miliarde de lei până în noiembrie (Libertatea)

Guvernul Dăncilă a adoptat luni rectificarea bugetară, care taie un miliard de lei de la Educație și acordă 4,4 miliarde de lei primarilor, însă datele prezentate arată că bugetul este dependent de adoptarea noilor taxe și de noi măsuri de reduceri de cheltuieli, potrivit unei analize Libertatea.
Acestea nu au fost, însă, adoptate, astfel că presiunea pe buget se mută pe perioada următoare. Guvernul trebuie să găsească de 15 miliarde de lei până la final de an 
Reamintim, Guvernul intenționa să impună o taxă pe sucurile carbogazoase cu zahăr și mai dorea o majorare a accizelor la țigări. Ambele măsuri ar fi dus la creșterea prețurilor, dar ar fi adus și o serie de bani la buget. Taxa pe suc ar fi colectat la buget 320 de milioane de lei, iar majorarea accizelor alte 160 de milioane de lei. Guvernul mai dorea și taxarea suplimentară a pensiilor speciale și eliminarea sporului de periculozitate, dar și acestea au fost amânate. 

Radiografia pieţei de electro-IT: Online-ul s-a apropiat ameninţător de magazinele specializate, fiecare controlând circa 40% din vânzări. În această industrie de 3,4 mld. euro se luptă jucătorii specializaţi Altex şi Flanco, magazinele online, retailerii cu dominantă alimentară şi micii independenţi (Ziarul Financiar)

Online-ul va încheia 2019 la un pas de 40% cotă de piaţă, cât magazinele fizice specializate, arată estimările jucătorilor de pe piaţa de electro-IT. Hipermarketurile se menţin, pe când micii independenţi îşi continuă declinul, astfel că au ajuns să mai controleze nici 14% din vânzări faţă de o treime în 2012.
Între timp însă, în perioada 2012-2019 liderii Altex şi Flanco au deschis magazine în oraşele de 20.000-30.000 de locuitori, iar magazinele online şi-au extins livrarea în toată ţara. Această situaţie a dus la dispariţia multor re­ţele cu 1-2 unităţi.
Singurul segment constant din punctul de vedere al cotei de piaţă este cel al hipermarketurilor şi al altor magazine cu dominantă alimentară. Aceste unităţi au cucerit 6-7% din piaţă, iar cota a rămas constantă deşi piaţa de electro-IT a crescut pentru că şi lanţurile de hipermarketuri şi supermarketuri s-au extins şi au reuşit să cucerească noi clienţi. Reţelele de magazine fizice specializate rămân principalul canal de vânzare al produselor electro-IT cu o cotă de piaţă de circa 40%.

Agenția de credite pentru studenți nu a dat niciodată niciun credit, nici unui student (Evenimentul Zilei)

Agenția de Credite și Burse pentru Studenți a fost înființată în anul 2009 și, printre altele, are drept scop asigurarea managementului sistemului de creditare pentru studenții din instituțiile de învățământ superior de stat și particular acreditate, care urmează studii universitare de licență și studii universitare de masterat la zi. În teorie stăm mai bine, mai greu la practică. De atunci și până în prezent Agenția nu a acordat niciun credit. În cei 10 ani Agenția a funcționat numai pentru burse.

Ziua Marinei, cel mai mare spectacol naval din România (România Liberă)

Mii de marinari militari, zeci de nave, aeronave și ambarcațiuni vor prezenta joi, 15 august, cel mai mare spectacol naval pe care Forțele Navale Române îl organizează, an de an, în România.
„Partea nevăzută a acestui spectacol înseamnă sute de ore de pregătire și zeci de zile de instrucție pe mare, pe fluviu, în teren, în aer și sub apă, pe care militarii din toate structurile participante le execută, pentru a prezenta publicului, într-un mod ireproșabil, cartea de vizită a Marinei Militare Române.”, spun reprezentanții Forțelor Navale Române. 
Toate evenimentele organizate cu prilejul Zilei Marinei Române sunt dedicate navei-școală „Mircea”, „Ambasadorul onorific în serviciul României”, care a împlinit, anul acesta, 80 de ani de când poartă cu onoare și cu cinste Tricolorul românesc pe mările și oceanele lumii.
Capitala Mării Negre va fi joi, 15 august, la Constanța, unde festivitățile vor începe la ora 09.55, pe faleza din fața Comandamentului Flotei.

Revista presei românești - 14 august 2019