Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


DOCUMENT Cele 7 puncte esențiale din Declarația comună adoptată de Iohannis și Trump (G4Media.ro)

iohannis_trump.jpg

Donald Trump îl primește pe Klaus Iohannis la Casa Albă, 20 august 2019
Image source: 
site-ul Administrației Prezidențiale

Ce şanse sunt ca SUA să ridice vizele pentru români după vizita lui Iohannis la Casa Albă (Adevărul) - Românii cheltuie un sfert din venituri pe mâncare, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană. Pentru îmbrăcăminte aloca 3,5 %, printre cele mai scăzute ponderi dintre europeni (Ziarul Financiar) - Steluțele Ligii s-au cam stins (Gazeta Sporturilor)

DOCUMENT Cele 7 puncte esențiale din Declarația comună adoptată de Iohannis și Trump: atacuri la China și Rusia, susținere pentru lupta anticorupție și sprijin pentru ridicarea vizelor (G4Media.ro)

Președinții Klaus Iohannis și Donald Trump au semnat marți la Washington o Declarație comună care stabilește practic agenda relațiilor bilaterale pe viitor și dă câteva indicii despre preocupările majore ale celor două state. Declarația comună proiectează în mod evident interesele strategice ale SUA în relația cu China și Rusia în domeniul cibernetic, respectiv energetic.
Cele mai importante puncte din declarație se referă la China – Huawei, China – energia nucleară,  Rusia – energie, Marea Neagră – securitate,  lupta anticorupție, sprijinul SUA pentru revizuirea legislației care privește investițiile, vizele. În privința vizelor este o formulare mai degrabă diplomatică, fără asumarea unor termene precise și în condițiile în care procesul nu e controlat de Casa Albă.
Puteți consulta documentul pe g4media.ro

Ce şanse sunt ca SUA să ridice vizele pentru români după vizita lui Iohannis la Casa Albă (Adevărul)

Includerea României în programul Visa Waver ţine în primul rând de rata de refuz a vizelor pentru cetăţenii români, care în prezent e de 10% şi ar trebui să coboare până la 2%. După întâlnirea cu Klaus Iohannis, preşedintele SUA va face lobby pentru România, însă decizia aparţine Congresului american, unde republicanii lui Donald Trump controlează doar Senatul, nu şi Camera Reprezentanţilor. În tabloul negocierilor intră şi UE.
Un studiu sociologic desfăşurat de INSCOP Research şi The Polling Company arată că majoritatea americanilor ar fi de acord ca statele aliate ale SUA să fie incluse în Programul Visa Waiver. Americanii au o opinie bine definită. În opinia lor, acest drept ar trebui acordat cetăţenilor din anumite ţări care: sprijină politicile SUA în lume (60%), sprijină eforturile SUA în lupta împotriva terorismului cu trupe în teatrele de operaţiuni (57%), care au o rată scăzută de depăşire a perioadei de şedere în SUA (51%) şi care nu sunt o sursă majoră de imigraţie ilegală (50%).

Românii cheltuie un sfert din venituri pe mâncare, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană. Pentru îmbrăcăminte aloca 3,5 %, printre cele mai scăzute ponderi dintre europeni (Ziarul Financiar)

Românii alocă mai mult de unsfert din veniturile unei gospodării pe produse alimentare și băuturi nonalcoolice, potrivit statisticilor Eurostat, care includ în această categorie achizițiile destinate consumului de acasă. Cu nivel de 27 % al ponderii cheltuielilor cu mâncarea în totalul cheltuielilor, România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în 2017. În medie, la nivelul Uniunii Europene 12,2 % din veniturile unei gospodării se duc pe produse alimentare și băuturi nonalcoolice, arată statisticile Eurostat. 
În ceea ce privește fondurile alocate pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, România se află printre ultimele trei țări din clasament. Pe primul loc în acest clasament este Estonia, cu 7 la sută din venituri alocate produselor vestimentare, iar media la nivelul Uniunii Europene este de 4,9 la sută. În primul trimestru din 2019, veniturile românilor au fost de aproximativ 4.000  de lei lunar pe gospodărie (860 de euro), circa 1600 de lei pe persoană, conform statisticilor INS.

Steluțele Ligii s-au cam stins (Gazeta Sporturilor)

CFR a pierdut aseară, la un gol diferență, în fața Slaviei, după o primă repriză în care a fost de nerecunoscut. 
Clujeni au avut șansa să egaleze după pauză, dar golgheterul Omrani a ratat un penalty. 
CFR - Slavia Praga, 0  - 1, în play-off-ul Ligii Campionilor.