Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Adevărul: Culise. Planul prin care Dăncilă rămâne premier până după prezidenţiale

PNL nu va depune rapid moţiune de cenzură, ci va aştepta mai întâi ca Viorica Dăncilă să vină în Parlament pentru votul de restructurare a Guvernului. 

Dăncilă va trage de timp până la startul campaniei electorale, când PNL va avea interesul să se mobilizeze pentru Klaus Iohannis, nu să trântească Guvernul. Astfel, Dăncilă va rămâne premier până în decembrie, când Ponta va înclina balanţa. Liderul ProRomânia negociază dur cu ambele tabere.

Preşedintele Klaus Iohannis şi PNL o împing pe Viorica Dăncilă să ceară un nou vot de încredere în Parlament, după ce, prin ieşirea ALDE de la guvernare, s-a schimbat compoziţia politică a Executivului: a rămas un singur partid la Putere – PSD. Scopul liberalilor e să demonstreze că Guvernul nu mai are majoritate în Parlament, deci trebuie să plece. Însă Cabinetul Dăncilă nu este automat demis dacă restructurarea cerută de Viorica Dăncilă este respinsă de aleşi. „Dacă Parlamentul nu aprobă remanierea, rămânem cu ce avem, adică rămân miniştrii în funcţie - cei care sunt în funcţie“, a explicat Augustin Zegrean, fost preşedinte al CCR. Iar posturile ocupate până luni de miniştrii ALDE rămân pur şi simplu neocupate. „Teoretic, dacă restructurarea pică o dată în Parlament, premierul poate încerca din nou, ba chiar la infinit. Tot teoretic vorbind, un vot negativ primit de Guvernul Dăncilă ar însemna o invitaţie pentru opoziţie să depună moţiune de cenzură. Numai că, la fel cum Vioricăi Dăncilă îi este greu să strângă o majoritate pentru restructurarea guvernului, în egală măsură şi Opoziţiei îi este greu să strângă o majoritate pentru trântirea Guvernului. Suntem într-o situaţie inedită“, explică unul dintre juriştii Opoziţiei pentru „Adevărul“.

Tot din sursele citate de Adevărul aflăm că Victor Ponta le-a transmis liberalilor că va susţine moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă numai dacă va fi cooptat într-un nou guvern instalat de PNL. Ludovic Orban a refuzat, pe motiv că asocierea cu ProRomânia, partid desprins din PSD, ar dăuna grav sănătăţii PNL pe termen lung. În paralel, Ponta vrea la guvernare şi cu PSD, cu condiţia ca Dănciă să-l susţină pe Mircea Diaconu la prezidenţiale. Dăncilă nici nu vrea să audă

Evenimentul Zilei scrie că PSD ia decizii cruciale într-o serie de întruniri care au loc astăzi și mâine la Mamaia. Partea auto-intitulată „rațională” a partidului face eforturi uriașe să o convingă pe Viorica Dăncilă să iasă de la guvernare. Potrivit unor surse politice, niciodată nu a fost o panică mai mare ca până acum și niciodată nu s-a întâmplat ca „cercul intim” din jurul liderei să se închidă atât de tare.

„Noi, care suntem mai vechi, sesizăm situația gravă în care se află partidul. Cei mai tineri sau aflați la primul mandat sunt exuberanți și cred în toate promisiunile, că totul va fi bine”, a declarat sursa citată pentru EVZ.

Ieri, Viorica Dăncilă, aflată în turneu electoral la Pitești, a declarat că nu are de gând să renunțe la candidatura la alegerile prezidențiale. Potrivit surselor EVZ, Victor Ponta, „singurul cu care se pot stabili niște chestii punct cu punct”, ar condiționa sprijinirea Guvernului cu retragerea Vioricăi Dăncilă din cursă.

România Liberă scrie că PSD caută voturi pentru restructurare

Premierul Viorica Dăncilă va merge în Parlament, unde va încerca să obţină susţinerea necesară pentru restructurarea Executivului. PSD nu mai are majoritate și încearcă racolarea unor parlamentari ALDE.

Rămași fără majoritate în Parlament, social-democrații încearcă racolări individuale. Au la dispoziție 45 de zile, cât prevede Constituția că pot rămâne în funcție miniștrii interimari. Potrivit unor surse, liderii PSD discută cu mai mulți parlamentari ALDE pentru  a-i convinge sa treacă de partea PSD. Aleșii ALDE care ar părăsi barca partidului lui Tăriceanu ar putea sa primească chiar locuri în Guvern. Deja senatorul Ilie Niță a trecut de la ALDE la PSD.