Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Anul școlar 2019-2020: cel mai mic număr de elevi din`90 încoace (Hotnews)

Anul școlar 2019-2020: cel mai mic număr de elevi din`90 încoace (Hotnews). 8 din 10 investitori la Bursă au un portofoliu mediu de 3.900 euro (ZF). Familia Bosînceanu se urca pe cadavrul lui Dan Adamescu (Romania libera). Secretul din telefonul tatălui Alexandrei. Cine l-a sunat imediat după intrarea polițiștilor în Casa Groazei? (EVZ). Cine sunt politrucii ALDE care nu se dau duşi de la guvernare? (Adevarul).

Hotnews: Anul școlar 2019-2020: cel mai mic număr de elevi din`90 încoace

Anul școlar 2019-2020 care începe luni marchează un record negativ postdecembrist în evoluția efectivelor de elevi din învățământul preuniversitar, fiind pentru prima dată când numărul acestora scade sub trei milioane. Astfel, doar 2,8 milioane de elevi încep de luni cursurile anului școlar 2019-2020, iar la catedră sunt 215.289 de profesori. Ministerul Educației îi așteaptă în 17.464 de școli, dintre care 6.293 au personalitate juridică, iar 11.171 sunt structuri arondate acestora.
Dacă în 1990 numărul de elevi era de 4,8 milioane, zece ani mai târziu acesta scăzuse cu 600.000, iar în 2009 ajunsese la 3,3 milioane, potrivit datelor INS și MEN. În 2019, numărul elevilor care încep anul școlar este cu aproape două milioane mai mic decât în 1990.

ZF: 8 din 10 investitori la Bursă au un portofoliu mediu de 3.900 euro

Numărul investitorilor acoperiţi integral de fondul de compensare, adică aceia care au sub 20.000 de euro în conturi, este de 40.700, în timp ce numărul celor cu portofolii peste plafonul de compensare ajunge la 11.850.

Un procent de 76% din inves­titorii de la bursa românească, printre cele mai performante pieţe de capital la nivel mondial prin prisma randa­mentului dividendelor, au un portofoliu mediu de 3.900 de euro, în timp ce 22% au în medie 213.000 de euro în cont, arată cele mai recente date ale Fondului de Compensare a Investi­torilor (FCI).

Restul de circa 2% sunt in­vestitori necom­pensabili, în principal instituţionali.

Prin urmare, 8 din 10 investitori de la bursă au un portofoliu mediu de doar câteva mii de euro, ceea ce dărâmă practic mitul că pentru investiţii pe piaţa de capital este nevoie de o sumă mare de bani mai ales în condiţiile în care valoarea medie a unui depozit la băncile din România este de echivalentul a 2.800 de euro, potrivit datelor de la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB). „Putem con­cluziona că nu lipsa capitalului ţine românii la distanţă de bursă, ci barierele referitoare la educaţie şi percepţie a riscului”, spune Raluca Ganea, preşedinte al Investors Club, pentru ZF.

Romania libera: Familia Bosînceanu se urca pe cadavrul lui Dan Adamescu

Condamnarea controversata a lui Dan Adamescu pentru o mita de 20.000 euro, bazata pe spusele necoroborate ale unui “martor” protejat de DNA, este folosita de controversații frați Bosînceanu (Histria) la doi ani si jumătate după moartea omului de afaceri.

Cum si-a propus omul de afaceri constănțean Gheorghe Bosînceanu (liderul de facto al tuturor societăților derivate Histria) pentru ca poate si pentru ca "așa vrea el", sa preia afacerile construite de Dan Adamescu?

Jurnaliștii de la Proiectul De Crima Organizata si Corupție (OCCRP) au dezvăluit potenta lui Gheorghe Bosînceanu, mai exact au arătat cum a primit PARDON de 30 de milioane de USD pentru culmea o societate preluata tot de la Statul Roman.

Mai exact, scriu jurnaliștii, in 2002, Bosînceanu a cumpărat o participație majoritară la Șantierul Naval Constanța, una dintre cele mai mari instalații de construcții și reparații navale din Europa. 
Achiziționarea instalației sale deținute anterior de stat 
a fost ușurată de decizia guvernului român de a compensa o datorie în valoare de aproximativ 30 milioane USD.

Controlul companiei Bosînceanu este asigurat de societăți comerciale din Cipru și Malta, două paradisuri fiscale de renume.
Numele lui Bosînceanu apare si in off shore leaks ale lui 
Appleby prin care acesta ar fi obținut de la Glencore – un gigant din Elveția un împrumut de 60 de milioane de dolari „vărsat” in conturi din Cipru si Malta pe semnătura lui Gheorghe Bosînceanu in doua companii Histria Agatha si Kenward. 

EVZ: Secretul din telefonul tatălui Alexandrei. Cine l-a sunat imediat după intrarea polițiștilor în Casa Groazei?

Telefoanele misterioase de liniştire, cum că atât Luiza, cât şi Alexandra sunt bine, au plecat cu iubiţii şi nu vor să mai audă de părinţi şi de Caracal, au fost luate doar ca titlu de inventar.

Părinţii celor două fete au predat la poliţie numerele de pe care au fost sunate. Poliţia la DIICOT. Iar DIICOT nu a mai făcut nimic cu ele. 

Deşi par nişte întâmplări cu importanţă foarte mică în economia acestui dosar, apelurile telefonice ascund multe date, iar pe baza lor se pot trage unele concluzii. Şi nu mă refer la localizarea aparatelor de pe care s-a sunat sau identificarea proprietarului numărului, pentru că asta nu se poate. Au fost efectuate de pe cartele prepay.

Alexandra a fost răpită în dimineaţa zilei de 24 iulie. Era într-o miercuri. Nu s-a mai întors acasă, iar părinţii
i-au anunţat dispariţia la Poliţie. Cum s-a comportat gaşca de miliţieni cu ei, ştim deja şi în continuare aşteptăm
măsurile drastice împotriva lor.

A doua zi după răpire, pe 25 iulie, adică joi, părinţii Alexandrei au primit mai multe telefoane ciudate. La unele nu vorbea nimeni în aparat. Semnificativ este apelul pe care l-au primit în jurul orelor 10,30 dimineaţa şi în care o voce de bărbat îi anunţa că el este noul lor ginere, că Alexandra nu mai vrea să se întoarcă acasă şi că vor să plece împreună la muncă în străinătate.

Adevarul: Cine sunt politrucii ALDE care nu se dau duşi de la guvernare?

Maria Magdalena Grigore, secretar de stat în MAE, Bogdan Mosii, sectretar general adjunct tot la Externe, Nicolae Nasta, secretar de stat în MApN şi Andreea Lambru, secretar general adjunct al Guvernului, nu vor să plece de la Putere, chiar dacă ALDE, partidul care le-a oferit funcţii, a ieşit de la guvernare, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Nici primarii ALDE nu vor să divorţeze de PSD pentru a nu rupe majorităţile pe plan local.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că mai mulţi  „colegi de la ALDE“ au ales să rămână alături de PSD, deşi Călin Popescu Tăriceanu i-a ameninţat cu excluderea din partid. „Avem doi secretari de stat care m-au contactat imediat, unul de la Apărare, unul de la Ministerul Afacerilor Externe care au spus că ei nu vor să iasă de la guvernare pentru că drumul lor li se pare corect alături de PSD“, a declarat Viorica Dăncilă. Cei doi secretari de stat pomeniţi de premier sunt Maria Magdalena Grigore (Externe) şi Nicolae Nasta (Apărare), susţin surse politice pentru „Adevărul“. Şi nu sunt singurii.  Maria Magdalena Grigore a avut o ascensiune politică fulminantă: a început ca secretară a deputatului liberal Carol Kovacs în anii 2000. Ulterior, a devenit şefa de cabinet a unui alt deputat PNL, Mircea Ciopraga. Încă de când era studentă, a fost numită  în Consiliul de Administraţie al Tarom. Evident, cu proptele politice. Decizia a fost semnată de Ludovic Orban, pe atunci ministru al Transporturilor.

GSP: EXCEPȚIONAL! România își păstrează titlul European la tenis de masă

România a câștigat Campionatul European la tenis de masă din Franța, după ce a învins în finală Portugalia, scor 3-0. Astfel, fetele noastre își mențin titlul european.

Echipa feminină a României și-a apărat titlul european la Nantes, după o întâlnire  cu Portugalia, pe care a depășit-o în minimum de meciuri. 

E nevoie de curaj, calm și dârzenie pentru a reuși ceea ce au făcut în această săptămâna la Nantes Bernadette Szocs, Daniela Dodean Monteiro și Elizabeta Samara. 

Ele au cucerit al cincilea titlu european pe echipe pentru România, însă este pentru prima dată când medalia de aur europeană este apărată de "tricolore". 

Într-un peisaj în care foarte puține țări de pe Bătrânul Continent rezistă tentației de a naturaliza, România a rămas fidelă jucătoarelor sale. Unele care au trăit mari dezamăgiri și au acumulat frustrări în fața unor astfel de adversari. "Tricolorele" au urcat pe treapta a doua a podiumului european în 2010, 2011, 2013 și 2015, învinse fie de Olanda, fie de Germania.