Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Victoria cât o înfrângere a PSD (ziare.com)

dogioiu.jpg

Ioana Ene Dogioiu este senior editor ziare.com
Image source: 
ziare.com

Miercuri este ultima zi în care românii din diaspora se mai pot înscrie pentru prezidențialele din noiembrie / Doar 62.000 s-au înscris la o secție din străinătate sau pentru votul prin corespondență (Hotnews.ro) - De ce ne pleacă tinerii: neîncrederea în autorități și corupția (Adevărul) - Nouă industrii plătesc 87 de salarii cu valori cuprinse între 100.000 și 200.000 de lei brut lunar (Ziarul Financiar)

Victoria cât o înfrângere a PSD (ziare.com)

Alegerea lui Teodor Melescanu presedinte al Senatului este pentru PSD o victorie la limita cu gust de infrangere.
Adevaratul test politic s-a dat in turul I al votului pentru sefia Senatului, cand PSD nu a reusit sa-si impuna candidatul. Si asta in camera pe care o considera cea mai sigura. La deputati, acolo unde ProRomania are deja grup parlamentar, situatia este cu mult mai rea.
Teodor Melescanu nu si-a indeplinit, in ipoteza ca s-a straduit, obligatia asumata de a aduce voturi pentru de la ALDE la PSD. ALDE a avut candidat si l-a votat in bloc, dand semnalul ca ramane unit.
In turul al doilea, ecuatia s-a schimbat. ALDE a avut de ales intre o liberala, una cu un trecut USL mai incurajator decat alti liberali fosti pedelisti ce-i drept, dar un liberal fata in fata cu un fost camarad de arme cu care, sunt convinsa, multi au ramas in relatii personale bune.
Si aici intervine strategia proasta. Daca Opozitia voia sa castige Senatul cu orice pret, ar fi trebuit sa mearga pe un candidat cu sanse sa adune voturi din toate bazinele. Adica exact ceea ce a incercat, pana la urma cu succes, PSD...
In poza politica mare, PSD nu a obtinut cine stie ce.
Daca la Senat a fost atat greu, Viorica Dancila are toate motivele sa se teama de votul din Parlament.
In declaratia de luni seara ne-a anuntat ca se va prezenta in Parlament, dar nu e clar daca doar pentru remaniere sau si pentru restructurare. In orice caz, spune dna Dancila: "Vreau sa subliniez ca ne dorim sa avem votul de incredere, dar in cazul in care nu-l obtinem Guvernul nu cade."
Daca se respinge remanierea in Parlament, cine conduce Ministerul Mediului? Ministru era dna Gavrilescu de la ALDE. A demisionat. O aduci cu forta inapoi?
Mai incerci cu alta propunere? De cate ori poti face asta? Constitutia nu vorbeste despre a doua sansa. Pentru ca din punct de vedere politic ea nu poate exista, ar fi fost o prevedere inutila...
Integral pe ziare.com.

Miercuri este ultima zi în care românii din diaspora se mai pot înscrie pentru prezidențialele din noiembrie / Doar 62.000 s-au înscris la o secție din străinătate sau pentru votul prin corespondență (Hotnews.ro)

Miercuri este ultima zi în care alegătorii din diaspora se mai pot înscrie la o secție din străinătate sau pentru votul prin corespondență la prezidențiale, însă există posibilitatea ca Guvernul să prelungească acest termen în următoarea ședință de la Palatul Victoria. 
Conform calendarului oficial, românii din diaspora se mai pot înscrie pentru cele două modalități de vot până pe 11 septembrie, la miezul nopții, pe site-ul votstrainatate.ro. 
Potrivit site-ului citat, până la acest moment, aproape 30.000 de alegători s-au înscris pentru votul prin corespondență, iar aproape 32.000 s-au înscris la o secție de vot din străinătate. 
Ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache, a făcut marți apel la Guvern și la Autoritatea Electorală să aprobe prelungirea termenului de înregistrare, adăugând că în ultimele zile s-a a intensificat ritmul de înregistrare.

De ce ne pleacă tinerii: neîncrederea în autorități și corupția (Adevărul)

Principalele motive care îi determină pe tinerii din România să plece din ţară sunt neîncrederea în autorităţi şi corupţia. Aceste două motive au fost invocate de peste 60% dintre respondenţii unui Barometru Europa FM, realizat de IMAS.
Aproape o cincime dintre respondenţi au spus că lipsa locurilor de muncă reprezintă un alt motiv pentru care îşi doresc să plece din ţară. Lipsa infrastructurii - spitale, şcoli, drumuri a fost invocată de 5,3% dintre cei chestionaţi, în timp ce alţi 4,6% sunt nemulţumiţi de imposibilitatea de a avansa în carieră.

Nouă industrii plătesc 87 de salarii cu valori cuprinse între 100.000 și 200.000 de lei brut lunar (Ziarul Financiar)

Salariile brute lunare de peste 100.000 de lei sunt obţinute de angajaţi cu funcţii de directori generali, directori adjuncţi, directori tehnici, consultanţi în management şi manageri financiari, potrivit informaţiilor transmise de Inspecţia Muncii.
Inspecţia Muncii are în evidenţă 87 de contracte de muncă active cu normă întreagă care înregis­trează salarii brute lunare între 100.000 de lei (peste 21.000 de euro) şi 200.000 de lei (42.000 de euro), potrivit infor­maţiilor furnizate de reprezentanţii instituţiei la solicitarea ZF. 
În cuprinsul celor 87 de companii care plătesc salarii de top se află companii de consultanță în management, jucători activi în retail, întreprinderi ce furnizează servicii de intermediere monetară, companii ce prestează servicii medicale private, companii de televiziune etc.