Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zegrean: Dăncilă trebuie să meargă în Parlament să ceară aprobare pentru remaniere (Hotnews.ro)

viorica.jpg

Propunerile de miniștri pe care le-a făcut premierul Viorica Dăncilă au ajuns, miercuri seara, la Palatul Cotroceni.
Propunerile de miniștri pe care le-a făcut premierul Viorica Dăncilă au ajuns, miercuri seara, la Palatul Cotroceni.
Sursa imaginii: 
site-ul Guvernului României

Tăriceanu le-a scris premierului Dăncilă și președintelui Iohannis anunțându-i că membrii ALDE nominalizați pentru funcții în Guvern sunt excluși ”cu efect imediat” (g4media.ro) - Cine sunt necunoscuţii propuşi de Dăncilă la Educaţie şi Interne (Adevărul)

Zegrean: Dăncilă trebuie să meargă în Parlament să ceară aprobare pentru remaniere / Chiar dacă miniștrii propuși mai sunt încă membri ALDE, ei nu aduc partidul cu ei la guvernare (Hotnews.ro)

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, susține că Viorica Dăncilă trebuie să meargă în Parlament să ceară votul pentru remaniere, deoarece s-a schimbat compoziția politică a Guvernului. El explică, pentru HotNews.ro, că, deși miniștrii propuși de premier sunt încă membri ALDE, ei nu „aduc partidul cu ei la guvernare”, de vreme ce formațiunea lui Călin Popescu Tăriceanu a decis retragerea din echipa de la Palatul Victoria. „Ei pot fi luați în considerare ca persoane particulare”, a spus el.
Propunerile Vioricăi Dăncilă pentru cele trei portofolii rămase vacante după ieșirea ALDE de la guvernare sunt:
Grațiela Gavrilescu pentru Ministerul Mediului și pentru postul de vicepremier
Ion Cupă pentru Ministerul Energiei
Ștefan Băișanu - ministru pentru Relația cu Parlamentul

Tăriceanu le-a scris premierului Dăncilă și președintelui Iohannis anunțându-i că membrii ALDE nominalizați pentru funcții în Guvern sunt excluși ”cu efect imediat” (g4media.ro)

Președintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a trimis câte o scrisoare prim-ministrului Viorica Dăncilă și președintelui Klaus Iohannis, scrisori cu un conținut aproape identic, în care îi informează că membrii ALDE care au acceptat să intre în Guvern nu mai sunt  membri ai partidului odată cu acceptarea funcțiilor guvernamentale, în conformitate cu decizia Biroului Politic Central din 3 septembrie, prin care s-a decis ca toți cei  care nu se conformează deciziei de ieșire de la guvernare a ALDE sunt excluși din partid ”cu efect imediat”.
Finalul scrisorii sale diferă în funcție de destinatar. Astfel, președintelui Iohannis i se cere să țină seama de excluderea din ALDE a persoanelor nominalizate pentru posturi de ministru de către premierul Dăncilă, în conformitate cu prevederile articolului  85, alin. 3 din Constituție.
În schimb, finalul scrisorii către Viorica Dăncilă este altfel formulat: ”Constat cu regret că toate aceste manevre reprezintă încercări disperate de salvare personală și de a prelungi agonia Guvernului  pe care îl conduceți”.
Prin scrisoare, Tăriceanu anulează  temeiul legal prin care guvernul Dăncilă a încercat să evite un vot în Parlament pe restructurare și îi cere practic președintelui Klaus Iohannis să nu uzurpe atribuțiile Parlamentului  semnând  decretele de numire în funcție a noilor miniștri.

Cine sunt necunoscuţii propuşi de Dăncilă la Educaţie şi Interne (Adevărul)

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat într-o conferinţă de presă înlocuitorii celor trei portofolii interimare de la Interne, Educaţie şi vicepremier pe probleme economice.
La ministerul de Interne, acolo unde mandatul interimar al lui Mihai Fifor expiră pe 12 septembrie, premierul Viorica Dăncilă îl propune în funcţie pe Dan Chirilă. În urmă cu o lună acesta din urmă era numit în funcţia de secretar de stat în cadrul MAI printr-o decizie a premierului.   
Viorica Dăncilă a mai propus-o pe Camelia Gavrilă la ministerul Educaţiei, înlocuidu-l pe interimarul Mihai Breaz. Gavrilă este deputat PSD, iar în trecut a fost profesor şi Inspector General Şcolar. Aceasta şi-a pornit cariera politică în 2003 ca membru PNL Iaşi, unde mai apoi a ajuns preşedinte al Comisiei de Învăţământ – Cultură. În 2014 aceasta îşi dă demisia din PNL şi se înscrie în PSD.   
Pentru postul de vicepremier pe probleme economice Viorica Dăncilă vrea să îl propună pe Dan Matei, care din iulie 2019 a fost numit consilier pe probleme economice la Guvern. Anterior, acesta a fost director general în cadrul unei direcţii la Ministerul FInanţelor Publice. Acesta ar urma să-l înlocuiască pe Eugen Teodorovici, pus interimar în această funcţie din 3 iulie.