Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum joacă Dăncilă şi Iohannis teatru ca să ţină Guvernul până după alegeri (Adevărul)

zachman.jpg

Jurnalistul Sebastian Zachmann este editor Politică la ziarul "Adevărul"
Image source: 
Facebook/ Sebastian Zachmann

Vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul: Câte țări la nivel mondial te obligă să-ți dai datele personale și de ce (Hotnews.ro) - 
Fabricile de mobilă au pierdut peste 4.000 de angajaţi în ultimii doi ani. „Tinerii se angajează, învaţă şi apoi pleacă la fabricile din străinătate“ (Ziarul Financiar)

Cum joacă Dăncilă şi Iohannis teatru ca să ţină Guvernul până după alegeri (Adevărul)

În ciuda războiului politic, preşedintele şi premierul, rivali în cursa pentru Cotroceni, au un scop comun: să menţină Guvernul în funcţie până după prezidenţiale, scrie jurnalistul Sebastian Zachmann. Dăncilă refuză să meargă în Parlament pentru un nou vot de validare. Explicaţia e matematică: PSD nu mai are majoritate. Le lipsesc vreo 20 de voturi, în ciuda trădărilor din ALDE şi a sprijinului primit de la minorităţi. Iohannis a încălcat Constituţia prin refuzul de a numi miniştri interimari. Da, Dăncilă nu mai are majoritate, dar tu, ca preşedinte, numeşti interimari şi obligi premierul să meargă în Parlament în decurs de 45 de zile, aşa cum spune legea.  Prin refuzul de a numi interimari, Iohannis a invitat Guvernul să meargă la CCR. Şi Dăncilă evident că a mers, că doar se luptă cu Iohannis la TV. CCR a stabilit termen pe 18 septembrie. Decizia e deja cunoscută: Iohannis va fi obligat să numească interimari, dar asta nu pentru că CCR e politizată, ci pentru că aşa e firesc juridic, politic şi moral. Îl va afecta pe Iohannis decizia CCR? Deloc. Pentru electoratul său, CCR egal PSD. Aşadar, dacă Iohannis va numi interimarii pe 20 septembrie, Guvernul va funcţiona până la startul campaniei electorale. Iar în campanie oricum nu mai e nimeni interesat să o trântească pe Dăncilă, deci Executivul va funcţiona din inerţie, fără câţiva miniştri.  Ce câştigă Iohannis? Poate să se lupte în campanie cu răul suprem - PSD. Ce câştigă Dăncilă? Prin menţinerea la guvernare, poate să alimenteze primarii cu bani, deci ar putea prinde turul doi. O finală Iohannis-Dăncilă e perfectă pentru ambii. Iohannis şi-ar asigura lejer al doilea mandat, Dăncilă ar trăi cu speranţa că poate rămâne în fruntea PSD şi, cu şansă, în fruntea Guvernului. Integral în ziar.

Vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul: Câte țări la nivel mondial te obligă să-ți dai datele personale și de ce (Hotnews.ro)

Vânzarea cartelelor SIM preplătite numai după ce prezinți date precum: nume, prenume, adresă, CNP etc. este obligatorie în 150 de țări la nivel mondial, iar dintre acestea 22 de țări sunt din Europa. "Dacă aceste țări au aceste măsuri și ele sunt constituționale, Franta și Germania fiind printre ele, cu siguranță s-ar gasi o soluție constituțională și în România", declara recent Raed Arafat în motivarea Ordonanței de Urgență prin care Guvernul a impus și în România această obligație.
Guvernul Dăncilă a impus prin Ordonanță de Urgență, în această lună, obligația ca operatorii de telefonie mobilă să colecteze datele personale ale celor care cumpără cartele prepay.
Joi, 12 septembrie, Avocatul Poporului, instituție condusă de Renate Weber, a atacat la Curtea Constituțională această Ordonanță de Urgență, argumentând că "se impune din partea legiuitorului delegat un spor de rigoare în motivarea urgenței, a dovedirii existenței unei situații extraordinare, cu respectarea principiului proporționalității restrângerii exercițiului drepturilor afectate și a jurisprudenței Curții Constituționale, exigențe pe care actul normativ criticat nu le întrunește”.
Juristul Bogdan Manolea: Este al șaselea proiect de legiferare a obligativității înregistrării cartelelor pre-pay. Și de data asta e o propunere făcută pe genunchi
Mai multe ONG-uri au cerut anterior Avocatului Poporului să nu permită limitarea drepturilor constituționale prin Ordonanță de Urgență, acuzând că autoritățile se folosesc de cazul Caracal pentru instituirea unui sistem de tip Big Brother. Acesta subliniau că nu este prima încercare a autorităților de legifera colectarea datelor prepay. Pe larg aici.

Fabricile de mobilă au pierdut peste 4.000 de angajaţi în ultimii doi ani. „Tinerii se angajează, învaţă şi apoi pleacă la fabricile din străinătate“ (Ziarul Financiar)

Industria mobilei, una dintre puţinele sectoare pe excedent comercial ale României, a ajuns în primele cinci luni ale acestui an la circa 57.000 de angajaţi, cu 4.000 mai puţini decât în aceeaşi perioadă a anului 2017, arată o analiză a ZF făcută pe baza datelor de la Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România (APMR).
Astfel, companiile care exportă produse de peste 2,3 mi­liarde de euro anual rămân fără forţă de muncă, ceea ce pune presiune tot mai mare pe fabricile locale care trăiesc practic din comenzile de la export.
„Tinerii se angajează, învaţă şi apoi pleacă la fabricile din străinătate. Sunt multe firme care au comenzi şi nu le pot onora. Altele nu au comenzi, dar dacă primesc este dificil să găsească oameni să le poată onora“, a spus Aurica Sereny, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR).
Producţia de mobilă a făcut un uşor pas în spate pe fondul lipsei forţei de muncă, al creşterii salariilor, dar şi al lipsei materiei prime şi al instabilităţii de pe plan local şi de pe principalele pieţe de export.

Revista presei românești - 13 septembrie 2019