Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Banii românești sunt cei mai murdari din lume. La propriu (Adevărul)

leu.jpg

Un studiu realizat de o echipă de cercetători olandezi arată că bancnotele românești sunt cele mai murdare din lume.
Un studiu realizat de o echipă de cercetători olandezi arată că bancnotele românești sunt cele mai murdare din lume.
Sursa imaginii: 
Wikipedia

Era low cost se apropie de final. Aproape 1 milion de angajaţi români câştigă salarii brute de peste 1.000 de euro lunar (Ziarul Financiar) - Revine Neagu? (Gazeta Sporturilor)

Banii românești sunt cei mai murdari din lume. La propriu (Adevărul)

O echipă de cercetători de la Universitatea Radboud din Nijmegen, Olanda, a primit premiul Ig Nobel pentru un studiu privind transmisibilitatea bacteriilor de pe bancnote, ale cărui concluzii arată că bancnotele românești sunt cele mai murdare din lume. 
Potrivit studiului, bacteriile supravieţuiesc cel mai mult pe bancnotele româneşti, în timp ce Croaţia are cele mai curate bancnote din lume.    
În cadrul studiului, cercetătorii au tratat euro, dolari americani, dolari canadieni, kuna croate, lei româneşti, dirhami marocani şi rupii indiene cu o soluţie ce conţine trei bacterii rezistente la tratamentul cu medicamente - stafilococul auriu meticilino-rezistent (MRSA), escherichia coli şi enterococi (VRE) rezistenţi la vancomicină - pentru a testa rata de supravieţuire şi gradul de transmisibilitate la oameni.    
Rezultatele au relevat că rata de supravieţuire a microorganismelor este cea mai ridicată în cazul banilor româneşti, toate cele trei bacterii fiind încă prezente pe bancnote după 3, respectiv, 6 ore de la uscarea soluţiei.    
Mai mult, leul a fost singura bancnotă care prezenta culturi de VRE a doua zi după uscare.    
O posibilă explicaţie ar fi fibra polimerică introdusă în toate bancnotele româneşti pentru a împiedica falsificarea, care ar atrage şi ar reţine însă bacteriile.
În ceea ce priveşte rata de transmisibilitate la oameni a bacteriilor, aceasta a fost cea mai ridicată în cazul bancnotelor româneşti şi americane, în timp ce transmisia în cazul euro a fost negativă.

Era low cost se apropie de final. Aproape 1 milion de angajaţi români câştigă salarii brute de peste 1.000 de euro lunar (Ziarul Financiar)

Patru din zece angajaţi care câştigă peste 1.000 de euro brut pe lună lucrează în Bucureşti.
Peste 943.000 de români lucrează cu contracte de muncă cu salarii de peste 1.000 de euro (4.725 de lei) brut pe lună, potrivit informaţiilor furnizate de Inspecţia Muncii la solicitarea ZF. Acest nivel salarial brut se traduce într-un salariu net lunar în valoare de aproape 600 de euro (2.764 de lei net pe lună).
Cei aproape 1 milion de angajaţi care câştigă echivalentul a peste 1.000 de euro brut pe lună reprezintă 17% din totalul celor aproximativ 5,6 milioane de salariaţi activi, conform datelor Inspecţiei Muncii. Cei mai mulţi angajaţi cu salarii de peste 1.000 de euro brut pe lună lucrează în Bucureşti (355.557 de salariaţi cu salarii mai mari de 1.000 de euro brut, adică 38% din totalul salariaţilor cu acest nivel salarial la nivel naţional), Cluj (63.730 de salariaţi, 7% din total), Timiş (53.506 de salariaţi, 6% din total), Ilfov (36.392 salariaţi, 4% din total) şi Iaşi (34.045 de salariaţi, 3,6% din total).
Funcţiile pe care le ocupă angajaţii cu salarii brute de peste 1.000 de euro pe lună sunt  funcţiile de management şi funcţiile de specialişti – „de la funcţii de administra­tiv/secretariat, suport tehnic, şoferi, resurse umane, financiar, şi tot aşa, desigur incluzând angajaţii din sectorul de IT“, a explicat Oana Botolan-Datki.

Revine Neagu? (Gazeta Sporturilor)

Starul de la CSM București ar putea reintra pe teren la meciul derby dintre SCM Rm. Vâlcea și CSM, de sâmbătă, 21 septembrie. Neagu nu a mai jucat din decembrie 2008. Interul stânga, care s-a operat în luna ianuaroie la genunchi, ăși doresște să-și ajute echipa, dar rămâne de văzut dacă medicii ăși vor da acceptul.

 
Revista presei românești - 16 septembrie 2019