Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Întortocheata și ipocrita strategie a Guvernului PSD în cazul Kovesi. Zi decisivă la Bruxelles (ziare.com)

kovesi.jpg

Consiliul COREPER se reunește joi pentru a discuta despre primul șef al parchetului european, funcție pentru care candidează Laura Codruța Kovesi.
Consiliul COREPER se reunește astăzi pentru a discuta despre primul șef al parchetului european, funcție pentru care candidează Laura Codruța Kovesi.
Sursa imaginii: 
RFI/Vasile Damian

Ce efecte are decizia CCR: Iohannis şi Dăncilă pot mima lupta în continuare (Adevărul) - Copiii fără CNP și certificat de naștere pot primi de acum înainte îngrijiri medicale decontate de Casa de Asigurări. Medicii, obligați să ceară Poliției să le facă acte (Libertatea)

 

Ce efecte are decizia CCR: Iohannis şi Dăncilă pot mima lupta în continuare (Adevărul)

CCR a dat o decizie firească: preşedintele nu poate bloca activitatea Guvernului, iar Guvernul trebuie să primească reconfirmarea Parlamentului. Nu era nevoie de CCR, ci doar de bun-simţ politic, dar suntem în campanie elctorală, iar Iohannis şi Dăncilă sfidează Constituţia cu scopul de a merge de mână în turul doi la prezidenţiale.
Klaus Iohannis e obligat să semneze decretele de revocare pentru miniştrii remaniaţi, deci Ana Birchall zboară de la Ministerul Justiţiei, aşa cum au cerut baronii PSD, deranjaţi că ministrul nu mai ascultă ordinul de partid.. 
Preşedintele e obligat să numească trei miniştri interimari în locul celor de la ALDE, care au plecat prin ieşirea de la guvernare. Interimatele nu pot dura mai mult de 45 de zile, timp în care Viorica Dăncilă trebuie să vină în Parlament pentru un nou vot de validare.
Dacă Dăncilă va trage de timp, cele 45 de zile expiră exact între cele două tururi de scrutin, când toată lumea va fi concentrată pe alegerile prezidenţiale, nu pe legitimitatea Guvernului. E un scenariu care convine ambelor părţi: Dăncilă intră în campanie din postura de premier, deci mobilizează partidul, iar Iohannis poate să pună tunurile pe guvernarea Dăncilă, deci aprinde electoratul visceral anti-PSD. 
Puţin probabil ca PSD să mai strângă 233 de voturi pentru remaniere, însă e la fel de puţin probabil ca Opoziţia să strângă cele 233 de voturi pentru moţiunea de cenzură. Din acest blocaj matematic iese câştigătoare Dăncilă, care rămâne la Putere, cel puţin până după alegerile prezidenţiale, notează Sebastian Zachmann în editorial. 

Întortocheata și ipocrita strategie a Guvernului PSD în cazul Kovesi. Zi decisivă la Bruxelles (ziare.com)

Lucrurile s-ar putea simplifica, joi, in ceea ce priveste conducerea viitorului Parchet European, dupa o perioada de blocaj cauzat in principal de campania coordonata de Guvernul PSD de a o impiedica cu orice efort pe Laura Codruta Kovesi sa ajunga in inalta functie europeana, pentru care a fost selectata de o comisie de experti si de alte doua comisii ale Parlamentului European.
Fosta sefa a DNA are sanse mari sa fie desemnata candidatul comun al Parlamentului European si al Consiliului Uniunii Europene, dupa intrunirea COREPER de joi, la capatul unor luni in care negocierile au fost bruiate de zgomotul de la Bucuresti si de tentativele Guvernului Dancila de a o compromite pe Kovesi, prin orice mijloace:
Mandat oficial dat ambasadorului roman la UE, Luminita Odobescu, de a vota contra candidaturii lui Kovesi.
Daca, joi, Consiliul UE va avea mandat clar pentru candidatura Laurei Codruta Kovesi, Guvernul Romaniei nu va fi avut niciun merit.
Kovesi a ajuns pana in acest punct pe cont propriu, trecand de filtrele de selectie si fara niciun cec politic, iar daca deblocarea procesului de selectie a trebuit sa fie negociata intre state, e pentru ca regimul politic al lui Liviu Dragnea si urmasii au viciat o procedura europeana

Copiii fără CNP și certificat de naștere pot primi de acum înainte îngrijiri medicale decontate de Casa de Asigurări. Medicii, obligați să ceară Poliției să le facă acte (Libertatea)

Copiii care nu dețin certificat de naștere și CNP vor avea acces la serviciile medicale, potrivit unui proiect de lege al deputatei independente Oana Bîzgan, adoptat miercuri în Camera Deputaților. Legea va intra în vigoare după ce va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis.
Legea accesului gratuit și nediscriminatoriu la serviciile medicale pentru copiii fără CNP a fost adoptată de către deputați în unanimitate, cu 281 de voturi pentru.
Numărul persoanelor fără acte de identitate este în continuare necunoscut, deoarece aceste persoane nu sunt luate în evidență. În 2016, Ministerul Afacerilor externe a aproximat că în România există peste 160 000 de persoane fără acte de identitate, dintre care aproximativ 10.000 nu au avut niciodată certificat de naștere. Cauzele sunt multiple: fie sunt copii ai căror părinți nu au acte de identitate, fie sunt copii abandonați, fie părinții au acte de identitate, însă nu fac demersurile necesare.

 
Revista presei românești - 19 septembrie 2019